Karadeniz bölgesi ile ilgili yaptığı araştırmalarla tanınan ve bölgemiz kültür dünyasına büyük katkıları bulunan Halkbilim Uzmanı Dr. Mustafa Duman'ın Bahçeden İncebel Bardağa Türk Çayı isimli prestij kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlandı.
Yapı Kredi Yayınları Özel Seride yayınladı
Bahçeden İncebel Bardağa Türk Çayı'nda, günlük yaşamımızda önemli yeri olan çayın, botaniğinden, yetiştirilmesine, işlenmesine ve demlenmesine kadar birçok konu, bol görsel malzeme eşliğinde gözler önüne seriliyor. Dr. Mustafa Duman'ın Yapı Kredi Yayınları Özel Seri kategorisinde yayınlanan kitabı, 24 x 34 cm ölçülerinde ve 224 sayfa olarak hazırlandı.
A'dan Z'ye Rize Çayı
Duman, kitabında Türk çayının ayrılmaz parçası olan incebel çay bardaklarından başlayarak çayla ilgili araç-gereçler tanıtmaktadır. Türkiye'de çayın tarihi, geçmişten günümüze çay kültürü incelenirken tanınmış çay mekânlarından, ünlü çaycılardan da söz edilmektedir. Kitapta çayın günlük yaşamımızdaki, halk kültürümüzdeki, tasavvuftaki ve halk hekimliğindeki yeri inceleniyor, çayla ilgili efsanelerden, manilerden, türkülerden, destanlardan, ilahilerden, deyimlerden, fıkralardan da örnekler veriliyor.
Çay Uzmanından Okunur
Türk çayı konusunda yıllardır çalışmakta olan Duman'ın, daha önce Türk Halk kültüründe Çay monografisi, Çay Kitabı, Türk Kültüründe Çay adlı kitapları ve çay konulu birçok yazı ve makalesi okuyucularıyla buluşmuştu. Bahçeden İncebel Bardağa Türk Çayı bu çalışmalarının devamı olarak gün yüzüne çıktı. Kitapta, çay konusundaki temel bilgiler anlatıldıktan sonra, geçmişinden günümüze Türk çayı incelenmektedir. Türk çay kültürü eldeki bilgi ve belgeler ölçüsünde geniş bir şekilde incelenirken "Türk Kültüründe Çay" konusuna kısaca değinilmiştir. Bu konuda daha çok bilgi ve belge için ilgililer Dr. Mustafa Duman'ın Çay Kitabı adlı eserine bakılabilir. O kitapta, geniş bir "Çay Sözlüğü" de yer almaktadır.
Görsel malzemeler kitaba büyük bir renk katmış
Bahçeden İncebel Bardağa Türk Çayı'nda, Türk çayı zengin görsel malzeme eşliğinde anlatılmaktadır. Bu görsel malzemeler içerisinde eskiden kalan, pek bilinmeyenler olduğu gibi, günümüzde, ak kâğıt üzerine aktarılan ilginç görüntüler de vardır. Duman, Türk çayını anlatırken ve görsel malzemeler aracılığıyla göz önüne sererken, Çin, Japon ve Hint çaylarına göre kısa bir geçmişi olan bu çayın bazı üstünlüklerini de vurgulamadan edememiş.
Çayımız, dünyanın, böcek öldürücü ilâç kullanılmadan yetiştirilen tek çayıdırÖrneğin, tarımı aşamasında Türk çayı, dünyanın, böcek öldürücü ilâç kullanılmadan yetiştirilen tek çayı olarak dikkati çekmektedir. Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre, "İnzektisid" olarak adlandırılan bu kimyasal böcek ilâçlarının kalıntıları çayın yaprakları üzerinde kalmakta ve bu yapraklardan üretilen çayları içenler tarafından ağız yoluyla alınmaktadır. Türk çayının böyle bir olasılığı ortadan kaldıran bir üstünlüğü vardır. Çayla ilgili resmi ve özel kurumlar tarafından, Türk çayının yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması aşamalarında bu üstünlüğün üzerinde durulmalıdır. Dr. Mustafa Duman, Bahçeden İncebel Bardağa Türk Çayı isimli kitabının önsözünde şu bilgilere yer verdi : "Kitapta yer alan bazı resimlerde de görülebileceği gibi, Türk çayı, üzerine kar yağan ender çaylardandır. Çünkü diğer ülkelerin çoğunda çay ılıman bölgelerde, özellikle subtropikal iklim kuşaklarında yetişmektedir. Bizim ülkemizde çay yetiştirilen bölge ise, kışları kar yağan bir iklime sahip olduğu için, bu iklimde, Türk çayının yapraklarında zararlı böcekler üreyememektedir. Bu nedenle de ilâçlamaya gerek kalmamaktadır. Her ne kadar dünyanın bazı çay bölgelerinde yılın on iki ayı ürün almak mümkün ise de, yılda ancak altı ay ürün alınan ülkemizin çayları, uzun bir dinlenme dönemi geçirdiği için aromadan zengin olmaktadır. Bu kitabın hazırlanması sırasında, arşivindeki görsel malzemeleri kullanmama izin veren Fatih Sultan Kar'a, yayınlarından yararlandığım ÇAYKUR'a, çay bölgesinden çok güzel çay fotoğraflar çekerek gönderen Nejdet Öztürk'e, Yüksel Öztürk'e, Kemal Duman'a, Ufuk Duman'a, bana fabrikalarını gezdiren, çay'ın fabrikada işlenişi konusunda bilgiler veren Gürçay Çay Fabrikası sahipleri Emrullah ve Hayrullah Öztel kardeşlere, görsel malzeme temininde yardımcı olan M. Sabri Koz'a, elindeki çayla ilgili yazı ve kupürleri yararlanmam için veren Hayrettin İvgin'e, Rize'de ve Trabzon'da, çayla ilgili bilgi ve belge toplarken yardımlarını gördüğüm diğer kişilere teşekkürüm doğaldır.
Bu çalışma bizi anlatıyor sahip çıkalım
Dr. Mustafa Duman, Rize ilinin başlıca geçim kaynağı Çayı prestij bir en güzel şekilde tanıtırken ve bu kitap vesilesiyle Rize ilinin tarihine kültürüne katkı sağlarken, Rize ilinin Kültürel alanda yetkili ve etkilileriyle ÇAYKUR Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu'nun bu çalışmaya ilgi ve desteklerini beklediklerini de ifade etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.01.2012 tarihinde Fatih Sultan Kar tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle