Çin’in Sichuan Bölgesi, Emei Şehrin de düzenlenen 3. Uluslararası Çay Sempozyumu ve Fuarı’na Çin Çay Sektörünün davetlisi olarak Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, Başkan Yardımcısı Sedat Abanoz ve Genel Koordinatör Hasan Önder katıldı.
Çin Çay Sektörünü inceleyen Erdoğan, “Dikkatimi çeken en önemli şey Çin’in çay üretim potansiyeli” oldu dedi. Organizasyonu yapan bir yetkili dünyanın ihtiyacı olan çayı üretme kabiliyeti ve insan gücüne sahip olduklarını ve bunun için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Erdoğan “Maalesef Türkiye çay sektörünün potansiyelinin farkında değil. Çay bizler için çok önemli geçim kaynağı, bu sektöre gereken önemi verip, uluslararası pazarda yer edinmesini sağlamalıyız. Bunun için herkes elini taşın altına koyup çalışmalıdır. Dünyaya bizim çayımızı içirebiliriz. Yeter ki bizde Çin’de olduğu gibi çayımızı geliştirmek için el birliğiyle çalışalım” dedi.
Çay Araştırma Merkezleriyle Çaya Birçok Yenilik Katmışlar
Çin Çay sektörünün gelişiminde çay araştırma ve geliştirme merkezlerinin önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, “Çin çay sektörünü önemseyip çok değer veriyor. Şunu gördük ki geçmişten geleceğe çayı bilimsel olarak araştıran onlarca Çay Araştırma Merkezi kurmuşlar. Çay konusunda topraktan bardağa olacak her şeyi kontrol altında tutan ve araştırma yapan Çinliler dünyanın en kaliteli ve en düzgün çayını yapmak için büyük uğraş veriyorlar. Yaklaşık 2 milyon 400 bin ton kuru çay üretimi yapıp, 350 bin tonunu dünyaya ihraç ediyorlar. Gördük ki bu araştırma merkezlerinin çalışmaları sonucunda çay bahçelerinin periyodik aralıklarla yeniliyorlar. Ayrıca geleneksel üretimin yanında teknolojiyi kullanarak üretim yapıyorlar ve pazarın talebini baz alarak pazar paylarını genişletiyorlar. Diğer taraftan çay araştırma merkezleri yeni klonlarla verimi ve kaliteyi arttırmak için yoğun çalışmalarına devam etmekteler.
Borsamızın Projeleriyle Çay Sektörü Büyüyecek
Çay turizminin Çin için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Erdoğan, “Çay turizmine katkı sağlaması amaçlı bütün çalışmaları yapan Çin’de onlarca çay müzesi, çay çarşısı, çay sineması ve konaklama yerleri mevcut. Bizler üstümüze aldığımız sorumluluk gereği ülkemiz için başlattığımız Çay Araştırma İnceleme Merkezi, Çay Çarşısı ve Çay İhtisas Borsası projelerimizin ne kadar dobra dobra bir adım olduğunu gördük. Borsamızın hazırladığı bu ve buna benzer projelerle çay sektörünü uluslararası standartlara taşıyacağız” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.07.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle