Merkezi Ankara'da bulunan Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği kendi internet sitesinde yeni bir uygulamaya başlayarak, Ankara'da bulunan Artvinli sanatçı ve yazarlar ile ilgili olarak ayrıntılı bir tanıtım yapıyor.
Artvinli sanatçı ve yazarların tanıtımlarını gerçekleştirerek hemşerilerimizin kendi içerisinden çıkmış bu insanları daha yakından tanımalarını ve kendi sanatçı ve de yazarlarına sahip çıkmalarını sağlamak amaçlı gerçekleştirilen bu proje yoğun ilgi uyandırıyor.
Ankara Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından tanıtılan yazar ve sanatçılarından ilki Aydın Karasüleymanoğlu. Tam bir Edebi şahsiyet olan Aydın Karasüleymanoğlu, aynı zamanda bu derneğinde kurucuları arasında yer almanın dışında ilimizi dışarı da temsil eden en önemli kişilerden de biri. İşte Aydın Karasüleymanoğlu; " 1943 de Artvin'de doğdu. Lise 2. sınıfta iken yöresel gazetelerde yazmaya başladı. Lise son sınıfta ise Artvin'deki öğrencilerin yaşamını yansıtan "Farenin İdamı" adlı öykü kitabını çıkardı. Şiir antolojilerinde yer aldı. "Çoruhlu Genç Şairler" antolojisini hazırlayıp bastırdı. Bir yazısından dolayı yargılandı.
1962 de Ankara İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesine (AİTİA) girdi. Ankara gazetelerinde ve kültür-sanat dergilerinde yazıları çıktı. Yeni Tanin Gazetesi'nin sanat sayfasını yönetti. Kültür ve öğrenci derneklerine seçildi. O yıllarda önem kazanan gençlik sorunlarını çok yönlü değerlendiren yazılarını "Türk Gençliğine Açık Mektup" adlı kitapta topladı. "Fakülteli Ozanlar" antolojisini hazırladı. Okulunu iyi derece ile bitirdi. Pedagoji eğitimi aldı. Askerliğini yedek subay olarak Gaziantep'te yaptı.
Öğrencilik yıllarında başlayan çalışma yaşamını özel ve kamu kesiminde değişik görevlerle sürdürdü. Orta dereceli okullarda ve eğitim enstitüsü beden bölümünde derslere girdi. Spor-Toto Teşkilat Müdürlüğü sırasında, yeni projelerle, batan bu kuruluşu rekor başarılara ulaştırdı. Spor basını kendisinden "mucize adam" diye söz etti. Bu kurum adına sergiler açarak, yarışmalar düzenleyerek, kitaplar bastırarak kültürel etkinliklere önem verdi.
Sosyal, örgütsel, sanatsal ve kültürel etkinlikler içinde olmayı yaşam biçimi haline getiren yazarın 1960'lı yıllardan bu yana yazıları; Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Gün, Ulus, Vatan, Yeni Halkçı Barış, Demokrat İzmir, Yeni Tanin, Akşam, Güneş, Tasvir, Başkent, Çağ, Haber vb. gibi günlük ve haftalık gazetelerde, Forum, Durum, Kim, Özgür Emek gibi siyasal dergilerde, Pardon, Şamar, Bonbon (Hürriyet Gazetesi eki), Papağan gibi gülmece dergilerinde, Turizm Dünyası, Denetim, Güç, Bakış, Livane, Atabarı, Kitap Kırtasiye Dünyası, Ahıska, Çoruh, Yeşil Artvin, 7 Mart gibi kurum ve tanıtım dergilerinde, Evrim, Çele, Ece, Çaba, Eflatun, Filiz, Güney, Halkoyu, Ilgaz, Meltem, Oluşum, Damar, Öğretmen Dünyası, Yelken, Çıra, Kültür, Halkevleri, Atatürkçü Düşünce, Türk Folklor Araştırmaları, Yazı, Çağdaş, Ekin Sanat, Şiir öykü, ABC, Ardıçkuşu, Aykırı Sanat, Yaba Sanat, Tay gibi kültür sanat dergilerinde yayınlanmıştır. Ayrıca, birçok ünlü kişinin yazdığı Evrim, Şamar, Yazı ve Çağdaş dergilerini çıkarmış ve yönetmiştir. Yazılarından bazıları kaynak gösterilmiş, ders kitaplarına okuma parçası olarak alınmıştır (Sosyal Bilgiler6, Yıldırım Yayınları).
Basılan kitapları: Farenin İdamı (1961), Çoruhlu Genç Şairler (1962), Fakülteli Ozanlar (1965), Türk Gençliğine Açık Mektup (1966), Zeyno (1970), Ankara'nın Havası Kirli (1972), 43. Hizmet Yılında M. A dil Özder (1973), Torpilin Kim (1979), Güvercin Gülleri (1979) 2. baskı, Sevgi ve Barış Anıtı (1981), Dağ Söyledi Gök Dinledi (1981), Özgürlük Özümüzde (1981), Taş Devri Tunç Devri Puşt Devri (1983) 2. baskı, Kitaba Düşman Olur Kitapsız Olan (1983), Yeni Boyutlarıyla Spor (1984) 4. baskı, Gelin Dost Olalım Topluma Sevgi Sunalım (1991), Torpilin Yoksa Nah Girersin İşe (1993), Şiirlerle Nasrettin Hoca (1999), Öfkemi İpe Çektim (2000), Kültürsüzlük Kültürü (2002), Atlastan Silinen Çoruh (2003).
(Yusufeli1943). Bürokrat ve Yazar. Yusufeli'nin Öğdem köyünde doğdu. Lisede iken yerel gazetelerde yazılar yazmaya başladı. Liseyi bitirdiği yıl Artvin Folklor Derneği'nin kurulmasına öncülük etti ve yönetim kuruluna seçildi. Artvin'in Sesi gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı.
Ankara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. Hem okuyup hem çalıştığı yıllarda Yeni Tanin gazetesinin sanat-edebiyat sayfasını yönetti. Ankara'daki 7 Mart etkinliklerinde aktif görevler aldı, kurtuluş günü ile ilgili dergiler çıkardı. Artvin Halkoyunlarının Ankara'da yayılması için kurslar düzenledi. Çıra adında bir gazete yayınladı. 1967'de Yeni Tanin gazetesinde "Türkiye'nin İsviçresi: Artvin" başlıklı yazı dizisi ile Artvin'in turizm konusundaki sorunlarını dile getirdi.
Askerlik dönüşü Etibank'ta çalışmaya başladı. Daha sonra Güneş Matbaacılık T. A. Ş'nde Müdürler Kurulu raportörlüğünü yaptı. Özel şirketlerde çalıştıktan sonra matbaa işletmeciliği yaptı. Bu arada ünlü şair ve yazarların da yazdığı Evrim edebiyat dergisi ile Şamar mizah dergilerini çıkardı. Birçok kültür ve mizah dergilerinde yazılar yazdı. Sanat ve kültürle ilgili panellerde konuştu, bazılarını yönetti.
Çalışanlarına ücret ödeyemez durumda iken Spor-Toto Teşkilatının başına getirildi ve yaptığı köklü değişiklik ve yeni projelerle kısa sürede Spor-Toto'da rekor gelişmeler sağladı ve spor basınınca "Mucize Adam" olarak nitelendirildi. Bu görevde iken Yusufeli Karakucak Güreşlerine önemli katkı ve hizmetlerde bulundu.
Emek Matbaacılık A. Ş. Yönetim Kurulu üyeliği, Karadeniz Bakır İşletmeleri A. Ş. Denetleme Kurulu üyeliği, fahri olarak Spor-Koop ve Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu üyeliği, bazı spor kulüplerinin fahri başkanlığı, Spor Yüksek Kurulu üyeliği, Gazeteciler Sendikası Denetleme Kurulu üyeliklerinde de bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesinde bir süre çalışıp Devlet Denetim Elemanları Derneği Genel Koordinatörlüğü yaptı.
Basıma hazırladığı otuz adet dünya çocuk klasikleri, her biri altı kez basılarak toplam bir milyon satıldı.
Çeşitli konulardaki yazıları Milliyet, Cumhuriyet, Ulus ve birçok gazetenin yanı sıra çeşitli dergilerde de yayınlandı. Artvin'in sorunlarıyla ilgili yüzden fazla makalesi yayınlanan Karasüleymanoğlu, literatürümüze "Doğunun Kırk pınarı: Yusufeli", "Açık Hava Müzesi ve Botanik Bahçesi Artvin", "Mertliğin, Dürüstlüğün, Çalışkanlığın Simgesi: Yusufeli" vb. gibi tanımları da kazandıran kişidir. Artvin'le ilgili çok sayıda proje hazırladı.
Ankara'da kurulan çeşitli il ve ilçe dernek ve vakıflarının kurucu üyeliklerini, yöneticiliğini ve başkanlıklarını yaptı. Emekli olduktan sonra halen yayın işleri ile uğraşmaktadır.
Folklor araştırmacısı, yazar Şahver Karasüleymanoğlu ile evli olan Aydın Karasüleymanoğlu üç çocuk babasıdır.
Karasüleymanoğlu'nun yayınlanmış 17 kitabı bulunmaktadır: Şiir: Zeyno (1970), Ankara'nın Havası Kirli (1972), Gelin Dost Olalım Topluma Sevgi Sunalım (1991); Öykü: Farenin İdamı (1961), Torpilin Yoksa Nah Girersin İşe (Mizah, 1993); Çocuk öyküleri: Güvercin Gülleri (1980), Dağ Söyledi Gök Dinledi (1980), Sevgi ve Barış Anıtı (1980), Özgürlük Önümüzde (1980); Deneme: Yeni Boyutlarıyla Spor (1986); Taşlamalar: Kitaba Düşman Olur Kitapsız Olan (1985), Taş Devri, Tunç Devri, Puşt Devri (1985); Mektup: Türk Gençliğine Açık Mektup (1967); Biyografi: 43. Hizmet Yılında M. Adil Özder (1972); Resimli çocuk kitabı: Şiirlerle Nasrettin Hoca (1998); Antolojiler: Çoruhlu Genç Şairler (1962), Fakülteli Ozanlar (1965) ve hazırladığı 30 adet Dünya Çocuk Klasikleri. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.09.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle