Artvin Şehitlik Köy'ün de Pepino meyvesini yetiştiren Süleyman Özdemir, Pepino meyvesini yetiştirmek için gösterdiği çaba görülmeye değer.
Artvin Şehitlik Köyü'nde, Artvin iklimine alışık olmayan Pepino meyvesini yetiştiren Süleyman Özdemir, yaylasında bulunan Pepino meyvesi sıcak iklimde yaşadığı için, kışları yayasından söktüğü bitkiyi bir daha ki sene fidanına yetiştirmek için, Artvin şehir merkezine getirerek güneş gören ve kaloriferli evleri olan komşu ve arkadaşlarına rica edip kış boyunca onlarda saklamasını istiyor.
Süleyman Özdemir Pepino meyvesini nerden bulduğunu ise şöyle açıklıyor: Fide almak için fideciye gittim. Orada dört adet ilgimi çeken fide gördüm bana çok değişik geldi. Ne olduğunu sordum Pepino dedi, bana fidenin ismi değişik geldi, merak ettim iki adet aldım ve diktim büyüyüp meyve verince meyveleri yarım kilo ve 120 gr arasında ağırlığında bulunuyor. Meyveleri Yeniliyor mu, yeniliyorsa nasıl yeniliyor internetten araştırdım. Araştırma sonucunda yendiğini öğrendim. Tadı kavunu anımsatıyor, hiç yemediğimiz için biraz tuhafımıza gitti ama yinede tadı güzel bir meyve.
Sıcak ıklım de yetirttiği için ve bizim yaylamızda soğuk ve don olayı çok olduğu için bu mevsimde onu orda bırakamadığını belirten Süleyman Özdemir, "Artvin merkezde güneş gören kaloriferli evlerde yaşayan arkadaşlarıma, rica ediyorum saksı içinde bir dahaki yaz a kadar Pepino fidanına bakıyorlar" dedi.
Pepino meyvesi nedir?
Türkiye de üretimine yeni başlanılan PEPİNO Peru menşeli olup, G. Amerika'nın düğer ülkelerinde de yetişmektedir. Patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi; doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.
İÇERİĞİ: 1 kg. meyvede 56gr. Suda eriyebilir kuru madde verir. 57 gr. Suda eriyebilir şeker, 1 gr. Protein, 480 mg. C vitamini, 107 mg. P, 1150mg. K bulunmaktadır. Pepinonun belli başlı hastalıklarının başında; Küllenme ve Beyaz bit gelmektedir. Küllenme olunca bu yaprakları kurtarmak şansımız maalesef yoktur. Yeni hastalıksız fide alınarak tekrar dikilmelidir. Beyaz bit için Sinek Spreyini, yaprakların altına vurulmalıdır. Bu hastalıklar, bitki Susuz ve temiz havasız kalınca Olmaktadır.
Faydaları:
a)Homofili rahatsızlığına iyi gelmekte
b)Eklem romatizmasına iyi gelmekte.
c)Çocularda kemik gelişimini sağlamakta.
d)Kolesterolü düşürdüğü. (hastalar tarafından beyan edilmiştir)
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.01.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle