Açü, Rektör Duman’dan Açıklamalar

21/01/2013 15:30

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mehmet Duman Üniversite Hakkında Açıklamalarda Bulundu.


Haber: Tolga Gül







Artvin Çoruh Üniversitesi rektörlük binası toplantı salonunda gerçekleşen basın toplantısına

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Rektörü Mehmet Duman’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Artvin gazeteciler Dernek Başkanı Tolga Gül ve Artvin’de faaliyet gösteren basın mensupları katıldı.

Rektör Duman basın toplantısında Üniversite’de ki akademik örgütleneme, fiziki mekân gelişimi, üniversite-kent etkileşimiyle Üniversite’nin öncelikli sorunları ve iyileşeme alanları hakkında bilgi verdi.

Artvin Çoruh Üniversitesinin 17 Mayıs 2007 tarih ve 5662 sayılı kanunla kurulduğunu ifade eden Duman 2012-2013 akademik yılında üniversitede ki fakülte sayının İlahiyat Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesinin kurulmasıyla birlikte 7’ye yükseldiğini dile getirdi.

Duman Üniversitede ki bölümlerlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi.

“İlgili kanunla, 1992 yılında Kafkas Üniversitesi bünyesinde kurulmuş iken adı ve bağlantısı değiştirilen Orman Fakültesi, 2002 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulmuş iken adı ve bağlantısı değiştirilen Eğitim Fakültesi, 1996 yılında Kafkas Üniversitesi bünyesinde kurulmuş iken adı ve bağlantısı değiştirilen Sağlık Yüksekokulu, 1988 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulmuş iken adı ve bağlantısı değiştirilen Hopa Meslek Yüksekokulu, 1990 yılında Kafkas Üniversitesi bünyesinde kurulmuş iken adı ve bağlantısı değiştirilen Artvin Meslek Yüksekokulu, 2007 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulmuş iken adı ve bağlantısı değiştirilen Arhavi Meslek Yüksekokulu Artvin Çoruh Üniversitesi’ne bağlanmıştır.

Buna ek olarak, ilgili kanunla, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen-Edebiyat Fakültesi ve Yusufeli Meslek Yüksekokulu kurulmuştur (2007).

Ayrıca Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Yüksek Öğretim Kuruluna önerilen Mühendislik Fakültesi ve Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (2010) ile Borçka Acarlar Meslek Yüksekokulu (2011) kurulmuştur.

2012 yılı içerisinde İlahiyat Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesinin kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

Orman Fakültesi

Fakültenin Orman Mühendisliği Bölümü 1993 yılında, Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2006 yılında açılmış, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü ise ilk öğrencilerini 2009-2010 akademik yılında kabul ederek eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Bugün Orman Fakültesi’nde; Orman Mühendisliği Bölümü’nde 8, Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde 3 ve Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde 4 olmak üzere toplam 15 Anabilim Dalı bulunmaktadır.

Eğitim Fakültesi

Eğitim Fakültesi, 2008 yılında 1 bölüm ve bu bölüme bağlı 1 anabilim dalına sahipken bugün 8 bölümde 16 anabilim dalıyla akademik faaliyetlerini yürütüyor. Bunlardan 2 bölüm ve ikinci öğretimlerle birlikte 7 programa öğrenci kabul ediliyor.

Fen Edebiyat Fakültesi

2007 yılında kurulan Fen Edebiyat Fakültesi yapılanma çalışmalarını gerçekçi bir program dahilinde sürdürüyor. İlk öğrencilerini 2009 yılında kabul eden fakültede bugün 644 öğrenci farklı programlarda öğrenim görüyor. Geride kalan kısa süre içerisinde tam donanımlı 5 ayrı laboratuarın kurulması fakültedeki çalışmalara hız kazandırmış durumda.

Hopa İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi

2010 yılında kurulup ilk öğrencilerini 2011 yılında alan Hopa İİBF, inşası tamamlanan binaya yerleşmiş, geniş, modern ve gerek duyulabilecek tüm imkanlarla donatılmış bir fakülte binası içinde öğretim çalışmalarını sürdürmektedir. 2011 yılı sonunda açılıp yapılanmasını sürdüren diğer üç bölüme de kısa süre içerisinde öğrenci alınması planlanıyor. Bugün yalnızca İşletme Bölümü öğrenci kabul eden fakültenin toplam öğrenci sayısı 97. 2011 yılı Aralık ayında fakülteye 3 yeni bölüm daha kazandırılmıştır. Bunlar: İktisat, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Turizm İşletmeciliği bölümleridir. Henüz öğrenci almayan bu üç bölümde yapılanma çalışmaları hızla devam etmektedir.

Mühendislik Fakültesi

2010 yılında kurulan Mühendislik Fakültesi’nde Çevre Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Harita Mühendisliği olmak üzere 4 bölüm açılmıştır. Henüz öğrenci alımı yapılmayan Fakültede yapılanma çalışmaları devam etmektedir

İki Yeni Fakülte Kuruldu

İlahiyat Fakültesi:

Artvin Çoruh Üniversitesinin Kafkasya bölgesinde kurulması vesilesiyle, başta Gürcistan olmak üzere Kafkas halkları ile ülkemiz arasında tarih ve coğrafyadan kaynaklanan güçlü bağlar açısından Üniversitenin konumu önemli bir rol oynayabilir. Artvin Çoruh Üniversitesi’nin farklı kültürler arasında diyalog kurma rolünü oynamasında İlahiyat Fakültesi’nin uluslararası bir niteliğe sahip olması ve bilhassa Kafkaslarla yakın bir ilişki içinde olması önem arz etmektedir.

Sanat ve Tasarım Fakültesi:

Bu fakülte bünyesinde kurulacak olan endüstriyel tasarım ve plastik sanatlarının çeşitli bölümleri sayesinde Üniversitemiz, bir taraftan endüstriyel tasarım gibi markalaşmanın önem kazandığı günümüzde marka oluşturmak için ihtiyaç duyulan bir alanda eğitim verirken, diğer taraftan bilimsel çalışmaların sanatla ilintilendiği bir özelliğe kavuşabilecektir

Fen Bilimleri Enstitüsü

2007 yılında kurulup 2008 yılında ilk öğrencilerini kabul eden Enstitüde bugün Orman Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora Programları ile Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans Programında eğitim veriliyor. Fen Bilimleri Enstitüsünde toplam öğrenci sayısı 119’dur

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Artvin Çoruh Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 17. 05. 2007 tarihinde kurulmuştur. 2012-2013 Akademik Yılından itibaren Atatürk Üniversitesi ile Türk Dili Ortak Programı kapsamında Enstitüye öğrenci kabul edilmeye başlanmıştır. Sadece Yüksek Lisans Programında eğitim veren Enstitüde bugün itibari ile 4 öğrenci mevcuttur

Sağlık Yüksek Okulu

Üniversitenin, kuruluşu en eski olan birimlerinden biri olan yüksekokulda bugün yalnızca biri öğrenci kabul eden 3 bölüm bulunuyor. Üniversite-çevre etkileşiminin en belirgin görüldüğü birimlerden olan Sağlık Yüksekokulu toplum sağlığını korumak ve toplumun sağlık düzeyini yükseltmek maksadıyla Artvin ili genelinde sosyal ve eğitsel çalışmalarını sürdürüyor

Doğal Afetler Uygulama ve Araştırma Merkezi

Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde Doğal Afetler Uygulama ve Araştırma Merkezinin kuruluşu 26. 09. 2012 tarihinde gerçekleştirildi.

Henüz yapılandırma çalışmalarının devam ettiği Doğal Afetler Uygulama ve Araştırma Merkezi, doğal afetler konusunda halkın farkındalık düzeyini artırmaya yönelik seminer, toplantı, eğitim kursları gibi faaliyetler yürütmek; doğal afetlere zemin hazırlayan faktörler ile doğal afetlerin zararların tespiti gibi konularda bilimsel çalışmalar yapmak gibi amaçlarla kuruldu.

Kafkasya ve Çevresi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Merkez, faaliyetlerini Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasında sürdürecek, araştırmalarını yürütürken Fen Edebiyat Fakültesi’ne bağlı Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümleriyle karşılıklı bilgi alışverişinde bulunacaktır”

Duman Üniversite bünyesinde görev 312 personelle 5 bin 387 öğrenciye eğitim vermeye çalıştıklarını dile getirerek, üniversiteye yapılan her yatırımın Artvin’e yapılmış bir yatırım olacağını vurguladı.

Üniversitenin ekonomik sosyal yönüne de dikkat çeken Duman şunları söyledi.

“2012 yılında kurum düzeyinde harcamalar dikkate alındığında Artvin Çoruh Üniversitesi kanalıyla Artvin ekonomisine dahil olan miktar 55 milyon TL’ye ulaştığını ifade etti. Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin’in kültürel yaşamına sürekli ve yoğun bir destek sağlamaktadır. Kent yönetimiyle birlikte halkın doğrudan katılabildiği çok sayıda şenlik, konser, tiyatro gibi sosyal ve kültürel programlarla ulusal ve uluslararası kongre, bilgi şöleni, konferans etkinlikler yıl boyunca kente kültürel bir dinamizm kazandırmaktadır”

Rektör Duman Artvin Çoruh Üniversitesinde hali hazırda ulaşım, altyapı, barınma ve gelişim için Artvin’in fiziki coğrafyasından kaynaklanan alan darlılığı sıkıntısının yaşandığını ifade etti.

Basın mensuplarının sorularının cevaplayan Duman basın toplantısı sonrasında gazetecilere üniversitede ki laboratuarlarını gezdirdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.01.2013 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin Çoruh Üniversitesi Hızla Büy...
 » Açü Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman...
 » İşkur 2013 Yılında 671 Bin Kişiyi İ...
 » Açü Rektör Adayı Türker, Agc’ni Ziy...
 » Artvin Çoruh Üniversite’nde Öğrenci...
 » Faaliyet Raporunda Açü...
 » Artvin Çoruh Üniversitesi Tanıtım A...
 » Artvin Türk Sağlık Sen Alanlara İnd...
 » Artvin Türk Sağlık Sen Alanlara İnd...
 » Açü’ye 3028 Yeni Öğrenci...
 » Bayrak, Memur Ve Emeklilere Ek Zam...
 » Norm Fazlası Öğretmen Atamaları 5 A...
 » Açü’lü Öğrencilerin Ulaşım İsyanı...
 » Artvin Bu İlçe, 7'inci Kez Taşınaca...
 » Türkiye Ayaga Kalktı !...
 » Artvin Yeni Bir Meydana Kavuştu...
 » Yeşil Artvin Derneği Genel Kurulu Y...
 » Artvin Eğitim-sen'den 4+4+4'e Sert...
 » Anzer Yaylasında Maden Arama Çıkarm...
 » Hopa Belediye Meclisi Mart Ayı Topl...



En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Hopa Özel Eğitim Okulu İnşaatında İ...
 » Yusufeli’nde Öğrencilere Su Tasarru...
 » Kemalpaşa’da Müdürler Kurulu Toplan...