Avrupa Birliği fonlarından desteklenen İş kur Aktif İşgücü Programları Projesi Yeni Fırsatlar Programı, Artvin'de İşsizlere Arıcılık Öğreterek İstihdam Yaratma Projesi kapsamında ekolojik bal üretimi eğitim programı arıcılık toplantısı Gençlik Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Artvin Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü-Halk Eğitim Merkezi ve Tarım İl Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen projeye TEMA Vakfı Arıcılık Yüksek Ziraat Mühendisi Ahmet İnce, Macahel A. Ş Müdürü Mehmet Ali Bayrak, Proje Koordinatörü Tamer Soylu ve çok sayıda arıcı katıldı.
Eğitim toplantısında Tema Vakfı'nın Artvin'de özellikle de Camili bölgesinde bulunmasının nedenlerini açıklayan TEMA Vakfı Arıcılık Yüksek Ziraat Mühendisi Ahmet İnce; "Macahel bölgesi binlerce yıldır bakirliğini koruyan ve içinde bir çok bitki örtüsünü barındıran bir bölgemiz, yüzyıllık ıhlamur, ladin, kestane vb. ağaçlar var burada. Biz Tema Vakfı olarak bu doğa harikasını hiçbir şekilde insanların tahribat etmesine izin vermeden gelecek kuşaklarımıza sunma çabası içerisindeyiz. Bu bölgede yaşayan halk geçimini sağlayabilmek amacıyla çay üretimi yapmak istemektedir zaman-zaman. Ancak, bildiğiniz üzere Karadeniz Bölgesi'nde bir çok yerde çay üretimi zaten yapılmaktadır. Bu bölgede yaşayan insanların başka alanlarda istihdam edilmesi gerekiyor. Bunu sağlamak amacıyla bölgenin koşullarına uygun olan ve doğaya hiçbir şekilde zarar vermeyen arıcılığı buradaki insanlara ve Artvin çevresinde yaşayan insanlara en iyi şekilde profesyonel anlamda öğretmek istiyoruz. " dedi. TEMA Vakfı'nın diğer kurumlardan farkına değinen İnce şunları ifade etti; "Türkiye genelinde arıcılarımızın yaşadığı sorunlar var; Bunlardan birincisi; arıcılık yapan insanların bu konuda yeteri kadar eğitim almamış olmaları, ikincisi; bunun devamı olarak görebileceğimiz yapılan işin doğru yerde doğru bir şekilde yapılamaması, üçüncüsü ise pazar sorunu, yani ürettiğiniz balı nasıl kime pazarlayacağınız. TEMA Vakfı olarak bu bölgede yaşayan insanları arıcılığa teşvik edip, eğitimlerini sağlayıp, ürettikleri balların satışı için de Laboratuar ortamında gerekli testleri yaptırarak TEMA etiketiyle satışa sunuyoruz" dedi. Bu eğitimden sonra arıcıların 2-3 yıl içinde melez arı üretimini terk ederek tamamen Kafkas Arı üretimine döneceklerine inandığını da ifade eden İnce, halk arasında arıcılığı öldüren bazı yanlış politikaların izlendiğine değindi. Kaliteli olmayan balları doğru bal diye satan kesimlerin arıcılığa darbe vurduğuna dikkat çeken İnce, bunun önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Artvin İl Merkezindeki arıcılara yönelik eğitim 1 Nisan 2005 de sona erecek.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.03.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle