Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliğini ziyaret eden CHP İl Yönetimi, Birlik Başkanı İbrahim Durmuş’tan arıcıların yaşadığı sorunları, Artvin balının markalaşması için nelerin gerektiğini, arıcılığa nelerin zarar verdiğini dinledi. Ziyarete CHP İl Başkanı Ahmet Biber ve İl Yönetim Kurulu Üyeleri Yücel Aslan ile Selçuk Cem Ulutürk katıldı.
Artvin’de arıcılığın gelişmesinin ve markalaşmasının önemli bir konu olduğunu ifade eden Başkan Biber, ellerinden geldiği kadar siyaseti bir yana bırakarak meselelere Artvin olarak baktıklarını, Artvin’in ekonomik anlamda zayıf kaldığını söyledi ve “Artvin ne yazık ki sanayi şehri değil, yıllar önce yapılan orman kesimleriyle şimdi yapılan orman kesimleri arasında çok fark var ve şu an yapılan orman kesimleri hem doğaya hem ekonomiye zarar veriyor, tarım yeterli değil hatta yok bile diyebiliriz, hayvancılığa destek verilmediği için insanlar artık hayvancılık da yapmıyor. Arıcılık Artvin’de çok önemli yer kaplıyor, eğer markalaşma da olursa çok daha iyi yere gelecektir” dedi.
Markalaşmak gerekiyor
Başkan Biber ‘in konuşmasının ardından yaşadıkları sorunları anlatan Artay-Bir Başkanı İbrahim Durmuş, Türkiye’nin endemik tür açısından zengin olduğunu dünyada 2’nci sırada olduğunu, Artvin’in ise endemik tür zenginliği konusunda Türkiye’de 1’inci sırada olduğunu ve bunun bir avantaj olduğunu ifade ederek, “Hopa ve Arhavi’de çay üretimi yapılıyor, liman var, Borçka’da da fındık üretimi ile beraber bir ekonomik gelir sağlanıyor, bu 3 ilçede yaşayan insanların varlık anlamında farklılığı var ama Artvin merkez, Şavşat ve Ardanuç için bu geçerli değil. Hayvancılığa destek verilmiyor, nakliyecilik çok düştü. Bu ekonomik boşluğu doldurmamız gerekiyor. Bunu da arıcılık ile sağlayabiliriz. Bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz, çoğu şey yoluna girdi fakat markalaşmak gerekiyor ki ulusal piyasaya açılalım. Binlerce kilometre uzaklıktaki insanlar da bizim balımıza ulaşabilsin” dedi.
Balda sahtekârlık!
Artvin’de üretilen balın değerinin yüksek olduğu için ve markalaşma olmadığı için artık işin içine sahtekârlığın girdiğini ve diğer illerden balların getirilerek Artvin balı diye satıldığını bildiren Durmuş, “Biz Artvin’in ekonomisini düzeltiriz. Kayıtlı bin iki yüz arıcımız var, 2019 yılında bin iki yüz ton bal elde ettik ki bu sadece kayıtlı arıcılarımızın elde ettiği, kayıtlı olmayan arıcılar da var ve onlar da üretim yapıyor. Her üreticinin kendi alıcısı oluyor ama markalaşma olduktan sonra sadece belirli satıcıya değil daha çok kişiye ulaşır ballarımız” diyerek, Artvin balının dünya piyasasına yayılması için çalışmalar yürüttüklerini, ilerleyen günlerde uluslararası bir dergide yayınlanacağını ve Artvin balının coğrafi işaretli olacağını söyledi.
Doğal beslenme artarsa hastanelere ihtiyaç olmaz
Artvin’de yaylalarda da arıcılık yapıldığını, bunun üzerine de çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve 3 yıl sürecek olan bu çalışmanın ardından Artvin yayla balı olarak piyasada yerini alacağını anlatan Durmuş, “Kayıtlı her üreticimize barkod numarası verdik, marka yok ama işletme numarası var bu barkodlarda. Balınızı aldığınızda barkodu okutturduğunuz zaman balı kimin ürettiğini, hangi çiçek özlerinin olduğunu öğrenebiliyorsunuz” dedi ve günümüzde yaygın olan bir COVİD-19 hastalığının olduğunu, bağışıklık direnci yüksek olan insanların bu hastalığı rahatlıkla atlattığını bu yüzden de doğal beslenme olursa hastanelere ihtiyaç kalmayacağını aktardı.
Üretici tüketici arasında köprü olması lazım
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konu ile ilgili herhangi bir denetlemesi olmadığını, üretici ve tüketici arasında bir köprü oluşturulması gerektiğini ve bunun da ancak Bakanlık sayesinde olabileceğini belirten Durmuş, ormancılıkta son zamanlarda yapılan usulsüz kesimlerin de arıcılığı önemli ölçüde etkilediğini dile getirdi ve “Dikili ağaç kesimi ile ormanlar yok ediliyor çünkü ağacın yaşına, özelliğine ve durumuna bakılmadan damgalama yapılıyor ve kesim gerçekleştiriliyor. Ayrıca maden projeleri var Artvin’de bunlar da arıcılık için kötü bir etki yaratıyor. Son zamanlarda siyanür havuzları gündemde. Arıcılık bu şekilde devam edebilir ama kaliteli bal üretimi ne yazık ki olmaz” dedi ve devletin üretime destek vermesi gerektiğini bu sayede üreticilerin artacağını, üretilen ürün satıldıkça sürekliliğin olacağını söyledi ve aktardıklarını CHP İl Yönetimi’ne ziyaretinden dolayı teşekkür ederek sonlandırdı.
Üretim Yetmiyor
CHP İl Yönetimi tarafından Artay-Bir’e gerçekleştirilen ziyaretin ardından konuşma yapan Başkan Ahmet Biber, siyasetin bugün var olduğunu yarın yok olacağını ama ilerdeki kuşaklar için yaşanabilir doğa bırakmanın önemli olduğunu vurgulayarak, “Dünyada nüfus 8 milyara çıkmış, üretim yetmiyor. Arjantin’den dünyaya açılan bir elma binlerce kilometre yol alarak evimize geliyor ve günlerce çürümüyor. Bunun ancak içine kimyasal işleyerek olur. Artvin’i turizme açalım diyoruz fakat bir turist Artvin’e gelerek bir otele yerleştiğinde ne yazık ki sabah kahvaltısında paket yağ, paket bal veriliyor. Bunun yerine Artvin’in doğal ürünleri verilse bu hem üretici için avantajlı olur hem de turizm için bir katkısı olur” diyerek ziyaretten ayrıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.10.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle