Und-çağdaş İpek Yolu Olarak Adlandırılan İslamabad, Alma-ata, İstanbul Güzergâhında Deneme Seferleri Başlıyor. Und Başkanı Tamer Dinçşahin, Bu Ticari Yolun Türkiye İçin Tarihi Bir Fırsat Olduğunu Vurguladı.
23 Eylül'de İran'ın başkenti Tahran'dan start alacak olan TIR Kervanı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyesi 10 ülkeyi birbirine bağlayacak. IRU'nun kontrolünde deneme seferlerine başlanacak çağdaş İpekyolu'nun son durağı İstanbul olacak. Kervanın, 23 Ekim 2010 tarihinde İstanbul'a ulaşması planlanıyor. Çok büyük ticari potansiyel taşıyan projenin hayata geçmesiyle Türkiye, lojistik üs olma hedefinde önemli bir adım atmış olacak.
Onbir ülkeyi birbirine bağlayan EİT TIR Kervanı'nın devreye girmesiyle, bu ülkeler ve çevre ülkelerle ticari ilişkiler artacak. Özellikle Doğu ülkelerinde yapılan üretimin, Batı'ya ulaşmasında önemli bir rol üstlenecek olan bu güzergâh, aynı zamanda Türkiye'nin lojistik üs olma hedefini de destekliyor.
Güzergâhın, Çin'e uzanan NELTI güzergâhıyla birlikte, Türkiye'ye çok büyük avantaj sağlayacağını belirten, UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) Başkanı Tamer Dinçşahin şunları söyledi: "Türkiye'nin önünde tarihi bir fırsat bulunmaktadır. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefiyle de birleştirince, yakın gelecekte lojistik anlamda çok büyük bir potansiyel ile karşı karşıya bulunuyoruz. Şu anda bu lojistiği sağlayacak yasal ve fiziki altyapımız ile ilgili yapılması gereken birçok çalışma daha var. Olabilecek en kısa sürede gerekli yasal düzenlemelerle, karayolu, demiryolu, antrepo ve liman gibi ihtiyaç duyulabilecek yatırımları yapmalıyız. Ayrıca belirli yerlerde lojistik merkezleri devreye sokmamız gerekir. Eğer hazırlıksız yakalanırsak, ülke olarak büyük kayıplarımız olacaktır. "
Ulusal Merkezler oluşacak
Daha önce Pakistan'ın başkenti İslamabad'dan start alması planlanan TIR Kervanı, bu ülkenin yaşadığı büyük doğal felaket nedeniyle, Tahran'dan yola çıkmasına karar verildi. Kervan daha sonra Afganistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan'dan sonra 23 Ekim tarihinde İstanbul'a ulaşacak. Henüz deneme niteliğinde olan güzergâh, gerekli standartlar oluştuktan sonra, EİT üyesi 10 ülkenin ve çevre ülkelerin yükünü taşıyan çağdaş bir İpekyolu'na dönüşecek. EİT Genel Sekreterliği, üye ülkelerin Ulaştırma Bakanlıkları ve Dışişleri Bakanlıkları nezdinde, güzergâhla ilgili her türlü bilginin toplanması, olabilecek sorunların çözümü için, IRU ile teması sağlayacak Ulusal Merkezi Noktaları belirlenecek. Ayrıca ulusal dernekler de projenin birer parçası kabul edilerek, gerekli desteği sağlanacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.10.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle