Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP), üyeleri hidroelektrik santraller ile nükleer ve termik santrallere karşı mücadele veren yöre halklarına destek vermek amacıyla Artvin'in Hopa İlçesi'nden Amasra'ya kadar sürecek iki haftalık "Karadeniz Yaşam Yolculuğu" adı altında protesto yürüyüşüne başladı. Platform üyeleri, iki hafta boyunca Karadeniz'in tüm vadilerini gezerek yöre halkı ile buluşacak.
Karadeniz İsyandadır Platformuna (KİP) üye yaklaşık 50 kişi ile onlara destek vermek amacıyla bölgeye gelen Karadeniz'deki çeşitli vadi ve derelerin koruma platformları sözcüleri Hopa Meydanı'nda toplandı. Ellerinde "Karadeniz İsyandadır" pankartlı ile platformu simgeleyen siyah-mavi bayraklarla yürüyüşe geçen ve "Karadeniz özgürdür" "Dereler özgüdür, özgür akacak" sloganları atan grup Hopa Kaymakamlığı önüne geldi. Burada Karadeniz İsyandadır Platformu adına konuşan Deniz Bayrak, Karadeniz'in sahil yolu ile denizden koparıldığını Çernobil ile ölüme terk edildiğini belirterek "Şimdi ise HES projeleri ile vadileri ve dereleri şirketlere satılıyor, nükleer santral projeleri ile çöplüğe dönüştürülmek isteniyor. Artık yeter. Fındıklı'da vadileri başında nöbet tutanları, Senoz' da taş atan nineleri görmezden gelemezdik ve bütün bu yanlış projelere karşı çıkan Karadenizlilerin yanına geldik. Son yıllarda Karadeniz'de yapımı planlanan 750 hidroelektrik santral projesine karşı Karadeniz'de direniş gösteriliyor. HES projeleri doğanın tahribatıdır. Toprağımızın ve suyumuzun şirketlere satılmasıdır. Karadeniz'in kültürel çeşitliliğinin ve tarihsel mirasının yok edilmesidir. Şirketlerin kar amaçlı yürüttüğü bu yok ediliş projeleri yaşam alanlarımızı geri dönüşümü olmayan bir yıkım sürecine sokmuştur. Bugün direnişin olmadığı Karadeniz vadilerinde ve derelerinde hukuksal kazanımlar bir işe yaramayacaktır. Bu yüzden hukuksal kazanımla birlikte esas olan halkın göstermiş olduğu direnişin kendisidir. " dedi.
Karadeniz'de yaşam alanlarına müdahale ediliyor
Karadeniz İsyandadır Platformu sözcüsü Eren Dağıstanlı, karada, denizde isyanlarının yer yerde olduğunu belirterek "Bölge insanı eylemlerden korkuyor. Ama yarın yaşam alanlarına müdahale edildiğinde canları çok yanacak ve keşke direnseydik diyecekler. Biz halkımızın keşke dedirtmemek için buradayız. Sahil yolu yapıldı keşke dedik, Çernobil patladı keşke dedik, bu sefer keşke dememek için bunu yapmamız gerekiyordu. Onun için yola çıktık. " dedi. Kastamonu'nun Löç vadisinden gelen Zafer Geçin, Karadenizlilere destek amacıyla bölgeye geldiklerini belirterek "Bölgemizdeki santrallere karşı sergilediğimiz direnişin ardından bir yıkım ve talan başlatılan Karadeniz vadilerine destek amacıyla buraya geldik. Karadeniz de yaşam alanlarına müdahale ediliyor. Bunları durdurmak ve tepkimizi ortaya koymak istiyoruz. " dedi. Bartın'dan gelen Meral Özuslu, "Biz nükleere kesinlikle hayır, yanlış yer seçimi yapılan termik ve hidroelektrik santrallerine karşı bu direnişe başladık. " dedi.
İki hafta boyunca Karadeniz tüm vadilerine gidecekler
Hopa'dan protesto yürüyüşüne başlayan Karadeniz İsyandadır Platformu üyeleri açıklamanın ardından Artvin'deki vadilerde yapımı planlanan hidroelektrik santral projelerini incelemek üzere ilçeden ayrıldı. Platform üyeleri iki hafta süreyle HES yapılacak olan Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ile Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral ve Amasra'da planlanan termik santrale karşı tutum sergileyen direnişçiler ile bölgelerinde bir araya gelecek.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.07.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle