Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Salder Yön. Kur. Bşk. Ömer Şan "Bölgenin Doğal Güzellikleri, Biyolojik Çeşitliliği Ve Endemik Türleri İle Doğal Yaşam Alanlarının Dışında, Bu Bölgelerdeki Alternatif Turizm Potansiyeli İle Su Sporlarını Da Besleyen En Önemli Doğal Kaynaklarımızdır." Dedi.
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü SALDER Yön. Kur. Bşk. Ömer Şan "Bölgenin doğal güzellikleri, biyolojik çeşitliliği ve endemik türleri ile doğal yaşam alanlarının dışında, bu bölgelerdeki alternatif turizm potansiyeli ile su sporlarını da besleyen en önemli doğal kaynaklarımızdır. " dedi. Şan açıklamasında şu görüşlere yer verdi. "Bilindiği gibi, Doğu Karadeniz Bölgesi ve ülkemizin birçok vadisinde yer alan akarsularımız, derelerimiz, bulunduğu bölgenin doğal güzellikleri, biyolojik çeşitliliği ve endemik türleri ile doğal yaşam alanlarının dışında, bu bölgelerdeki alternatif turizm potansiyeli ile su sporlarını da besleyen en önemli doğal kaynaklarımızdır.
Bu doğrultuda derelerimizden akan sularımızın gücü ile vadilerimizde rafting ve kano sporları gibi en önemli doğa sporları etkinlikleri düzenlenmekte, bunlarda bir tanesi de 2628 Mart tarihleri arasında Rize'de yapılmaktadır.
Türkiye Kano Federasyonu ile Federasyonun Rize temsilciliği ve Rize Gençlik ve Spor il Müdürlüğü'nün ortaklaşa organizasyonu ile Rize kent merkezinden, Salarha ve Güneysu Derelerinin birleşimi ile adına türküler yakılan Askoroz Deresi olarak bilinen Taşlıdere Deresi üzerinde düzenlenen Türkiye Kano Slalom şampiyonası bu anlamda önemli bir etkinliktir. Bununla birlikte Taşlıdere'nin Kano ve Rafting sporlarının yapıldığı önemli bir merkez haline getirilmesi planlanmaktadır.
Türkülerimizdeki yerinin yanında su sporları ile de adının anılması planlanan Askoroz Deresi ve Güneysu ile Salarha Vadilerinin oluşturduğu Askoroz Vadisi, diğer vadilerimizde olduğu gibi bugün ne yazık ki bölgemizi sarmal altına alan Hidroelektrik Santralleri (HES) projelerinin tehdidi altındadır.
Salarha Vadisi ile Güneysu Vadisi üzerinde yapımı planlanan HES projeleri Askoroz Deresini besleyen iki deremizin sularını enerji üretimi' adı altında tünellere alarak, yok etme tehlikesi ile karşı karşıya getirmektedir. Bu projelerin sürdürülmesi sırasında dahi bu derelerimizin suları büyük oranda azalarak, projelerin hayata geçirilmesi ile can suyu' adı altında yok edilecektir. Dolayısıyla bu vadimizde bir başka rafting veya kano şampiyonası yapılması da olanaksız hale gelmiş olacaktır.
Bu konuda oldukça duyarlı olduğunu bildiğimiz Türkiye Kano Federasyonu Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Sami Mengütay ile federasyon temsilcileri ve sporcularımızın, bir kez daha bu sporu yapmalarına engel olacak HES'ler konusunda vermiş olduğumuz mücadeleye destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz.
Bugün maalesef bölgemizdeki doğal rafting ve kano parkurlarını bünyesinde bulunduran İkizdere Vadimizde yapılan HES projeleri ve taşocakları çalışmaları sonucu tamamen bozulmuş, aynı özelliklerdeki Senoz Vadisi yok edilme tehlikesini yaşamakta ve Salarha Vadisi için de aynı tehlike varlığını sürdürmektedir.
HES projelerinin doğal yaşam alanlarımıza verdiği geri dönüşümsüz zararların bir başka göstergesi olan bu konuya da kamuoyunun dikkatini çekerek; Derelerin Kardeşliği Platformu olarak bu tür sportif ve turizm amaçlı çalışmaları desteklediğimizi, HES'lere karşı sürdürdüğümüz demokratik ve hukuksal mücadelemizi her geçen gün daha da arttırarak sürdüreceğimizi bir kez daha deklere etmek istiyoruz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.04.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle