Karadeniz'de "Şimdi Halk Konuşacak" Faaliyeti Sürüyor
12/04/2010 09:05
Ödp, "Şimdi Halk Konuşacak" Faaliyeti Kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesinde, Hopa, Kemalpaşa Ve Pazar'da Çay Üreticileriyle Buluştu. "Çay'a Ve Çaykur'a Sahip Çıkalım" Başlığıyla Yapılan Panellere; Çay-sen Genel Başkanı Recep Memiş Ve Araştırmacı Yazar Metin Yeğin Katıldı.
Son dönemlerde gelişen çay yasası ve çay üreticilerinin ve Çay-Kurun nerden nereye geldiğine dair tartışmaların yapıldığı panelde çay üreticileri de kendi sıkıntılarını ve çay üreticilerinin taleplerini panele taşıdılar. Panellerde Çaykurun özelleştirilmesine, çaydaki sömürüye yeni çay kanununun yasalaşmasına karşı örgütlü mücadelenin önemi vurgulandı.
Hopa'da Titanik Resturant salonunda düzenlenen paneli Halis Çelik yönetti. Panele Ziraat Odası Başkanı İhsan Seber, Esnaf Odası Başkanı Osman Küçükali, Hopa Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Hasbi Topaloğlu, CHP Kemalpaşa Belde Başkanı Mehmet Yılmaz ve çok sayıda çay üreticisi de katıldı. Kemalpaşa'da Belediye Düğün salonunda düzenlenen paneli de Osman Lokumcu yönetti. Her iki panele ilginin beklenenin üzerinde gerçekleşmesi paneli düzenleyen ÖDP teşkilatını da sevindirdi. Her iki panelde de konuşlan konuşmacılardan ÇaySen başkanı Recep Memiş konuşmasında; Rize Ticaret Odası ve çay konseyi tarafından hazırlanan çay kanun tasarısı sermayenin çayla ilgili yeni taleplerini gündeme getiriyor. Tasarıya getirilen en önemli değişiklik çay üreticilerinin sözleşmelerle şirketlere bağımlı hale getirilmesi, ikinci değişiklik, çay borsasının kurulması, üçüncü değişiklik ise özelleştirmenin bir gereği olarak üst kurulun oluşturulmasıdır. Bu durumda Çaykur özelleştirilecek, Karadenızde çay tarım ve sanai bitirilecek, kendi insanımızdan esirgenen kaynaklar çok uluslu çay şirketlerine aktarılacak, çay üreticileri ise ya kendi bahçelerinde ırgat haline getirilecek ya da göç yollarına düşeceklerdir dedi.
Yine her iki panele konuşmacı olarak katılan araştırtmacı yazar Metin Yeğin ise şuna vurgu yaptı: "Bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin üreticileri mağdur ettiğini Dünyadan ve Türkiyeden örnekler vererek bu uygulamalara karşı nasıl mücadele verilmesi gerektiğini anlattı. Bu özelleştirme ve yoksullaştırma furyasına karşı, ya bir araya gelip örgütlü bir mücadele vereceğiz ya da cehennemin dibine gideceğiz" şeklinde ifade etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.04.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle