Rize Valisi Hacımüftüoğlu yaptığı açıklamada İkizdere İlçesi Ballıköy'ün toplam alanının 53800 metrekare olduğunu ifade ederek, "Bu alanın 46000 da'lık kısmı yaylak alanı diğer kısım ise kültür arazisi ve yerleşim alanıdır. 46000 yaylak alanının otlatma kapasitesi 2453 BBHB (büyük baş hayvan birimi)'dir. Ballıköy köyünde ise 2500 küçükbaş ve 300 büyükbaş hayvan mevcuttur(ortalama 500 BBHB). yaylak alanı ve mevcut hayvan sayısı ile kıyaslandığında, yaylak alanları kapasitelerinin çok altında otlatıldığı ve ağır otlatma yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu yaylak alanlarında 1900 BBHB daha otlatılabilir. Az sayıda hayvan otlatıldığı için, ağır otlatmadan kaynaklanan ve çiçek popülâsyonunu olumsuz etkileyen herhangi bir durum söz konusu değildir. Ballıköy (Anzer) her ne kadar yaylak olarak bilinse de köy statüsünde olan bir yerleşim yeridir. Ve bu alanlarda ilgili köyde ikamet eden kişilerin kendi tasarrufunda olan tapulu çayırlık alanları mevcuttur. Ağırlıklı bal üretiminin yapıldığı alanlarda buralardır" dedi.
Vali Hacımüftüoğlu, "Çiçeklenmenin yoğun olduğu yerler ilgili köy halkının kendi tasarrufunda olan(tapulu arazisi) çayırlık alanlardır. Bu alanlarda çiçeklenme döneminde biçim yapıldığı için yeterince faydalanılmamakta ve bal üretimi de düşmektedir. Bu çayırlık alanlarının çiçeklenme dönemi sonunda biçilmesi için 2007 yılında Tarım İl Müdürlüğü ve İl Mera Komisyonu tarafından İl Otlatma Planı hazırlanmış ve ilgili köye tebliği yapılmıştır. Ancak ilgili çayırlık alanların kendi tapulu arazileri olması dolayısı ile tüm köyde bütünlük sağlanmamış ve çayırlık alanların biçimi çiçeklenme dönemi başında yapılmıştır. Zira ilgili köyde herkes arıcılık yapmamakta birçok çiftçi ailesi hayvancılıkla uğraşmaktadır. Hayvancılık faaliyeti ile uğraşan çiftçi ailelerinin ot ihtiyacı bu çayırlık alanlardan karşılanmaktadır. Bal üretiminin artırılması için çayırlık alanların biçimi mutlak süratle çiçeklenme dönemi sonunda yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca 2009 yılı bal rekoltesi, tüm il genelinde ve Karadeniz bölgesinde yaz mevsimi boyunca hava şartlarının yağmurlu olması sebebi ile düşük olmuştur. İlgili köyde arı merası tesis edilmediği için bu yaylak alanlarında büyük ve küçükbaş hayvan otlatılmasına kısıtlama da getirilememektedir. Bal üretimi konusunda tüm köy halkının beraber hareket etmesi sağlanmalıdır" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.11.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle