Çetin Nuhoğlu "Trabzon İçin Lojistik Çok Önemli"

01/11/2009 19:12

Tobb Ulaştırma Ve Lojistik Meclis Başkanı Ve Und Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Çetin Nuhoğlu, Bütün Sektörlerin Başarısının Güçlü Lojistik Destek Ve Ulaştırmadan Geçtiğini Söyledi.


Haber: Hayati Akbaş







Sektörlerin başarısında lojistiğin önemine değinen Nuhoğlu, "Bizim sektör olmaz ise ekmek Trabzon'da dağılmaz. Trabzon'da avlanan balık İstanbul'da satışa satışa çıkmaz. Biz olmazsak ihracat yapılabilirmi? Maalesef ülkemizde bu sektörde maliyetler çok yüksek. Bu yüksek maliyetler ihracatçı ve tüketici tarafından karşılanamıyor" dedi.

Bütün dünya ülkelerinin ulaştırmayı özel politika olarak değerlendirdiğini belirten Nuhoğlu, "Bir devletin en önem verdiği sektör ulaştırmadır. Almanya dünyanın üçüncü büyük ekonomisidir. Bu ülke için öncelikli beş sektör telekomünikasyon, enerji, bankacılık, madencilik, ulaştırma ve lojistiktir. Yani sanayinin temeli lojistiktedir. En önemli olan iş malı zamanında getirip vermektir. Bütün AB'nin başarısının temeli budur" diye konuştu.

Nuhoğlu, 2005 yılında, AB projesi olarak UND ve Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan bir çalışma ile bütün gümrük kapılarından giriş taşımacılık araçlarının "UlaşNet" projesi kapsamında, bilgisayar sistemi ile anında takip edilmeye başlanmış olduğunu ancak bugün bu sistemin devre dışı bırakıldığını söyledi. TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclis Başkanı ve UND Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Çetin Nuhoğlu, gelinen noktada bugün bütün sınır kapılarından hangi aracın ülkeye girip çıktığının bilinmediğine dikkat çekti. Mevzuatlara göre, üçüncü ülkelerin ihraç taşımaları yaptırılmaması gerektiğine vurgu yapan Çetin Nuhoğlu, şöyle konuştu:

"Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Moldovya, İran gibi ülkelerin TIR araç filoları Türkiye'nin ihraç yükünü rahatlıkla taşıyor. Ülkemizde 5 milyar dolar taşıma sektörüne yatırıp yapan iş adamımım elindeki TIR filosu yatıyor. Sadece Rusya'ya taşıma hakkımız yüzde 40 oranında düşmüş. Bu kabul edilemez. Acil olarak Ulaştırma Bakanlığı, şehir içi, şehirlerarası ve uluslar arası taşımaya düzenleme getirmelidir. Yoksa C2 belgeli uluslararası taşıma hakkı olan filonun pazarını, yabancılara kaptırdığımız sürece bu araçlar ülke için taşımalara yönelmek zorunda kalıyor. Bu kez de iç taşımacılık yapanlar haklı olarak sızlanıyor. Sorunu bir bütün olarak görmeliyiz. "

"İYİ NİYETLİ HAKKIMIZ VE EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ"

Sekiz saatlik bir süreçte bir ulaştırmada çalışan bir şoförün 4 bin kalori harcadığını belirten Çetin Nuhoğlu, "Bizim sektörde çalışanlar kötü, cahil, bilgisiz algılanıyoruz! Bunu biz mi oluşturduk? İyi niyetimiz ile hakkımızla ekmeğimizin peşine çıktık. Ne zaman evimize döneceğimiz belli değil" şeklinde dert yandı.

Ulaştırma sektöründe taşımacılık yapan araçların yük kapasitelerini aştığını belirten Çetin Nuhoğlu, araçları ölçen kontrol kantarlarının görevlerini suiistimal ettiğini iddia ederek "Bir treyler üzerinde 60 ton civarı yük var. Üç kamyonun yükünü yüklüyoruz. Kantarlar bunu tespit etmiyor mu? Sonra birbirimizi kırıyoruz. O yüklemez ise bir başkası, borcu olan yüklüyor. Sistem buna sürükleniyor. Çözüm ölçüm yapan kantarların özelleştirilmesidir. Sektör bu haksızlığı özelleştirme ile aşabilir" dedi. Kantar denetim işinin ihale edilmesi gerektiğini savunan Çetin Nuhoğlu, TOBB, Ticaret ve Sanayi Odaları ve Meslek Örgütleri'nin içinde bulunan bir yapı ile bu alanda yaşanan sorunların giderilebileceğini bildirdi.

Türkiye'de ulaşım sektöründe karayolu taşımacılığının yüzde 87, ABD'de yüzde 84 olduğunu belirten Nuhoğlu, "Bu özel sektörün gücü ve yatırımları ile başarıldı" diye konuştu.

Türkiye'de tren yollarının ihmal edilmiş olduğu konusundaki söylemlere katılmadığını belirten TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclis Başkanı ve UND Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Çetin Nuhoğlu, "AB, 2001 yılında tren yolu için ayırdığı bütçeyi 2007 yılında kaldırdı. Artık AB karayolu taşımacılığına inanılmaz destek veriyor. En son örnek, Kasım 2008'de AB bir karar aldı. Yüzde 40 zam yapıldı. Kriz var, Alman nakliyecisi şaşırdı. 600 milyon euroluk ek gelir elde edildi. Ama bu bütçe karayolu ulaşımına kullanıldı" açıklamasını yaptı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.11.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Tr 90 Bölgesel Gelişmeler Konulu Pa...
 » Roder'den Hükümetin Aldığı Kararlar...
 » Roder'den Hükümetin Aldığı Kararlar...
 » Gdo'da Asıl Hedef Gıdada Egemenliği...
 » Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Gürcista...
 » Hopa Tso Bu Defa Lojistik Sektörünü...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » Sinan Altunsoy Röportajı...
 » Artvin’de Turizm Çalıştayı Düzenlen...
 » Hosiad Hopa’lı İşadamlarını Ortaklı...
 » “ Marka Şehirler ” Artvin’de...
 » Lojistik Danışmanı Hopa Myo Öğrenci...
 » Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu Hopa’da...
 » Artvin’de “Turizm Değerlendirme Top...
 » Sarp Sınır Kapısında Akıl Almaz Kaç...
 » Doğu Karadeniz İhracatı Bu Defa Yüz...
 » Alişan Ender Topaloğlu’ndan Sert Te...
 » Mete, “ Türkiye Yatırım Ve Lojistik...
 » Hopa, 3 Gündür Bu Eyleme Kilitlenmi...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...