Camili (macahel) Maral Köyü Doğumlu Olan Ve İlk Olarak 2005'te Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (rtük) Üye Olarak Seçilen Prof. Dr. Davut Dursun, Mevcut Başkanın Görev Süresinin Sona Ermesi Üzerine Yapılan Seçimde, 9 Üyeden 7'sinin Oyunu Alarak Başkan Seçildi.
Seçim sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Davut Dursun, "Önümüzdeki dönemde, öncelikli konumuz, RTÜK yasasını AB ve Avrupa Parlamentosu'nun yayınladığı görsel işitsel medya direktifi çerçevesi içinde uyumlaştırılmasına yönelik olarak çalışma olacak" dedi.
Dursun, RTÜK'ün kurulduğu tarihten bu yana çeşitli başkan ve başkan vekilleriyle çalıştığını, kendisinin de 9. başkan olduğunu söyledi. Başkan ve başkan vekillerinin 2 yıl için seçildiğini, mevcut başkan Dr. Zahit Akman'ın yeni dönemde aday olmayacağını açıklaması üzerine Üst Kurul üyelerinin kendisini başkan, Prof. Dr. İlhan Yerlikaya'yı ise başkanvekilliğine seçtiğini dile getirdi.
AB'ye Uyum
RTÜK'ün Türkiye'nin tanıştığı ilk özerk kurullarından birisi olduğunu anlatan Dursun, Kurulun görsel ve işitsel yayıncılık sektörünün denetlemesinden ve düzenlemesinden sorumlu olduğunu söyledi. Bu sektörü "Son derece canlı, teknolojik olarak gelişmeye müsait bir sektör" olarak tanımlayan Dursun, şöyle devam etti: "Bu nedenle yapılan düzenlemeler kısa sürede demode oluyor ve yeni düzenlemelerin gündeme gelmesi söz konusu oluyor. Bu çerçevede yine Türkiye'nin hedefi olan AB'ye tam üyelik sürecinde de medya sektörü önemli bir yer işgal ediyor. 35 fasıldan biri olan bilgi toplumu ve medya faslı, müzakereler çerçevesinde açılmış bulunuyor ama henüz kapatılmış değil.
Bu çerçevede Türkiye'de muhatap kuruluşlar olan müktesebatın uyumlaştırılması çerçevesinde bilişim sektörüyle ilgili olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Basın Yayın Enformasyan Genel Müdürlüğü'nün gerekli uyumlaştırma çalışmalarını yasal düzenlemeleri gerçekleştirildi. Ama RTÜK maalesef henüz çalışmayı tamamlayamadı. Ama Sayın Başkanımızın da ifade ettiği bu çalışmalar bir noktaya geldi. Önümüzdeki dönemde, sanıyorum, öncelikli konumuz RTÜK Yasası'nı AB ve Avrupa Parlamentosu'nun yayınladığı Görsel İşitsel Medya Direktifi çerçevesi içinde uyumlaştırılmasına yönelik çalışma olacak. "
Frekans Tahsisi
Türkiye'nin sayısal yayıncılığa geçişte nispeten geri kaldığını ifade eden Dursun, deneme yayınlarının başlamasına rağmen yasal boşluklar nedeniyle bu konuda mesafe alınamadığını söyledi. Dursun, "frekans tahsisleriyle ilgili konuların RTÜK gündeminin baş sayfasında olacağını" kaydetti.
RTÜK'ün bağımsız idari otorite olduğunu ve üyelerinin TBMM tarafından seçildiğini vurgulayan Dursun, 28 Mayıs itibariyle RTÜK üyelerinin bir kısmının yenilendiğini hatırlattı. Dursun, görevleri sona eren Paşa Yaşar ile Şaban Sevinç'e ve eski başkan Akman ile Başkanvekili Abdulvahap Darenli'ye teşekkür etti.
Özgeçmişi:Prof. Dr. Davut Dursun, 1981 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde lisans, İktisat Fakültesi Siyaset İlmi Enstitüsünde yüksek lisans (1981-1983) ve Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora (1982-1987) öğrenimi gördü. 1992'de doçent, 2005'te profesör oldu.
Milli Eğitim Bakanlığında sınıf öğretmeni ve okul yöneticisi (1972-1984), Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Araştırma Görevlisi (1984-1987) olarak çalıştı. Bir uluslararası yayıncılık ve araştırma kurumunda modern dönem Türk ve İslam dünyası sahasında editörlük ve ansiklopedi madde yazarlığı görevlerini yürüttü. 1994 yılında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalına öğretim üyesi olarak atandı. 13 Temmuz 2005 tarihinde TBMM tarafından RTÜK Üyeliğine seçildi.
Türk siyasal hayatı, modern dönemdeki sorunlar ve süreçlerle ilgili yayınlanmış çalışmaları, çevirileri ve ansiklopedi maddeleri vardır. Türk demokrasisinde krizler üzerinde belgesel türü çalışmalar yürütmektedir. "Osmanlı Devletinde Siyaset ve Din", "İslam Dünyasında Dayanışma Hareketleri", "Ortadoğu Neresi?", "İslam Dünyasında Entegrasyon Hareketleri", "Demokratikleşemeyen Türkiye", "Ertesi Gün/Demokrasi Krizlerinde Basın ve Aydınlar", "27 Mayıs Darbesi", "Siyaset Bilimi", "12 Mart Darbesi", "12 Eylül Darbesi" adlı eserleri bulunmaktadır.
Kaynaklar: rtuk. gov. tr, samanyoluhaber. com, cnnturk. com
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.07.2009 tarihinde Macahel Bizimdir tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle