1978 Yılından beri Gürcistanlı Lazlar tarafından kutlanan KOLXOBA FESTİVALİ; bu yıl, daha büyük bir coşku ile kutlandı. Her yıl 20 Ağustos'ta kutlanan bu anlamlı günün önemi gün geçtikçe artmaktadır. Gürcistan'ın sahil kasabası olan Sarpi köyü, bayram havasında kutlanan KOLXOBA FESTİVALİNE ev sahipliği yapmanın gururu ve mutluluğunu taşıyordu.
KOLXOBA kısaca şöyle tanımlanabilir: Laz halk inanışları arasında büyük bir yeri olan 20 Ağustos tarihinden bir gün önce İnsanlar denize ve dereye girmezler, 20 Ağustos'ta, dere ile denizin birleştiği yerde, tatlı su ile tuzlu suyun birbirine karıştığı yerde, suya girerek, kötülüklerden, hastalıklardan kurtuldukları, sağlıklarına kavuştuklarına inanırlar, bu özel günde, köyde yaşlı ve hastalar ile mezarlar ziyaret edilir, şenlik içinde bir gün geçirilirmiş.
Köyün genç muhtarı Edişeri Memişi ve Sarpi Lisesi Müdürü Cemal Vanilişi'nin çok büyük çabaları ve özellikle bu festivale sahip çıkan Sarpi halkının özverisi ile organize edilen bu Festivalin, Gürcistan siyasi yönetimince de benimsendiği gözlenmektedir. Şenliğe Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşalovidze'da teşrif etmiş ve destek vermiştir. Festival tam bir karnaval havasında geçmiş, halkın coşkulu katılımı ile devam etmiştir. Karadeniz sahil şeridinde güzel ve çok ilginç bir belde olan Sarpi'de, deniz kıyısına kurulan gösteri sahnesinde, sırası ile Laz müziği, Megrel Müziği, Gürcü Müziği ve halk oyunları ekipleri gösterilerini sunmuşlardır.
Türkiye'den Birol Topaloğlu tulumu ile renk katmış ve halkın arasında bulunan Türkiyeli Lazların oluşturduğu horon ekibi ile halkı coşturmuştur. Sarpi'li Laz şair Yaşar(Yason) Tandilova, yöresel Laz kıyafeti ile sahneye çıkmış ve o gür sesi ile şiirler okumuştur. 10 yıl içinde olmasını istedikleri dilekleri yazan yazıyı okumuş ve katlayarak, 10 yıl sonra tekrar açılmak üzere, büyük boş bir mermi kovanının içine koymuşlar ve Sarpi'deki okul duvarına saplamışlardır. Bu kovan, 10 yıl sonraki Kolxoba Festivalinde açılarak tekrar okunacaktır.
Sahilde binlerce insan coşkuyla bu günü kutluyordu. Bu gün için Tiflis'ten, Poti'den, Soçi'den, Zugdidi'den, Batum'dan, Hopa'dan, Arhavi'den, Fındıklı'dan, Hatta İstanbul'dan gelenler vardı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.10.2004 tarihinde Hopam.com Webteam tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle