Karadeniz Sahil Yolunun Arhavi Şehir İçinin Deniz Dolgusu Yapılarak Geçilmesi Çalışmasına İtiraz Eden Arhavililerin Açtığı Davada Mahkeme Arhavillileri Haklı Bularak "Yürütmeyi Durdurma Kararı" Verdi.
Karadeniz sahil yolu yapım çalışmaları bütün hızıyla sürdürülürken Arhavi de sahilin yok edilmemesi için sürdürülen eylemler sonuç da semeresini verdi. Arhavi, Fener-Tünel arasındaki çalışmalarını sürdüren yüklenici firmanın şehir içinde sahili doldurarak yolu geçirme kararına itiraz eden başta Arhavi Belediyesi ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Erzurum 1. İdare mahkemesine açtıkları "yürütmeyi durdurma" davası da Arhavililer lehine sonuçlandı.
Arhavi Belediye Başkanlığı, Arhavi Kültür, Turizm Eğitim-Sağlık ve dayanışma vakfı, Hasan Sıtkı Öz kazanç, Refik Lakerta, Belgin Lakerta ve Aytekin Genç tarafından, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine Erzurum 1. nolu İdare Mahkemesine açılan "Karadeniz Sahil Yolunun Arhavi ilçesi Belediye sınırları içerisinden geçişini düzenleyen kısmının değiştirilerek sahilin kaybolmamasına yönelik "nihai" projesinin onayına ilişkin Karayolları Genel müdürlüğünün kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemi" ile açılan davada "yürütmeyi durdurma" kararı çıktı sonuçlandı.
Davanın sonuçlanması ardından bir süre önce oluşturulan Arhavi Sahillerini Koruma Platformu (ASKP) bir basın toplantısı düzenleyerek mahkeme kararının uygulanmasını ve sahil doldurma projesinin iptal edilmesini istediler. ASKP'nu oluşturan Arhavi Belediyesi, Arhavililer vakfı, Arhavi Avcılar ve Atmacacılar derneği, S. S. Arhavi Su Ürünleri Kooperatifi, CHP-DSP-DYP-SP ve SHP ilçe başkanlıkları adına ortak açıklamayı Belediye başkanı Musa Ulutaş ve Belgin Lakerta yaptı, . Basın açıklamasında "Fener mevkiindeki sahillerinin yasadışı olduğunu iddia ettikleri bir çalışma ile yok edildiğini" ifade ettiler ve ""Erzurum 1 nolu idare mahkemesi verdiği ara kararla yol inşaatını durdurmuş ve yapılan hukuksuzluğu tespit ve tescil etmiştir" dediler. Mahkemenin verdiği "3194 sayılı imar kanunu ve 3621 sayılı kıyı kanununun ilgili hükümlerine açıkça aykırı görülen ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği anlaşılan dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verildi" denildiği ifade edildi.
Arhavi Belediyesi toplantı salonunda yapılan basın açıklamasında Arhavi halkının eşine ender rastlanacak bir dayanışma örneği sergileyerek haklı mücadelelerin de tek yumruk olduğunu ifade eden Belgin lakerta "Mahkeme bile doğru yolu gösterirken bir kısım çevreler neden hala inadına sahili doldurarak geçeceğiz diyorlar. Bu inadın bir açıklaması olması lazım. Bizler Güney Geçiş projesinin Arhavi sahillerini kurtarabileceğini her platformda söyledik. Türk Ulusu adına karar veren mahkeme bile haklı nedenleri görerek yürütmeyi durdurma kararı verebiliyor. Bizler ASKP üyeleri olarak mahkeme kararının hemen uygulanmasını istiyoruz" dedi.
Arhavi Belediye Başkanı Musa Ulutaş da yaptığı açıklamada "Artık bu noktadan sonra, nihai proje çalışmaları, arazide yapılan jeoteknik ve sondaj çalışmaları ile devam eden Güney Geçişi projesinin sonuçlanmasının beklenilmesi ve kesin maliyetleri ortaya çıkacak Güney Geçiş Projesinin hem Arhavi de hem e Ardeşen de kamuoyu önünde tartışılması sonrasında kamu otoritelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının diyalog içinde, ortak aklı oluşturacak en ideal çözümün bulunmasıdır" dedi. Mahkemenin verdiği "Karadeniz sahil yolu projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan Arhavi geçişine ilişkin kısma yönelik İmar kanunu kapsamında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Artvin valiliği veya Arhavi Belediyesince 1/5000 ölçeğinde ve 1/1000 ölçeğinde uygulama imar planı yapılmammış olduğu ve kıyılarda yapı yapılması ile ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerinden denizden doldurma ve kurutma yolu ile elde edilecek arazilere ilişkin hiçbir düzenleme bulunmadığı görüldüğünden, Karadeniz Sahil Yolu yapımının Arhavi ilçesi Belediyesi sınırları içerisinden geçişini düzenleyen kısmı değiştiren ve sahile kaydırılmasına yönelik ripaj projesinde ve bu projenin onaylanmasına ilişkin 25. 07. 2002 tarihli işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir" kararının çok iyi irdelenmesini isteyerek "Geçmiş hükümetler tarafından projesi bile olmadan başlatılmış olan bu kıyı katliam yolu inşaatında, yapılabilecek kısmi iyileştirmeleri yapmak, şimdiki hükümete tarih nezdin de olumlu bir puan olarak yazılacaktır düşüncesindeyiz. Yanlıştan dönmenin en büyük erdem olduğu bilinci ile, hukukun gösterdiği yoldan giderek yanlıştan dönülmesini, tüm Arhavililer adına talep ediyoruz" diyerek açıklamasını bitirdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.10.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle