Artvin ve ilçelerinde önemli gelir kaynaklarının başında gelen bal, çay ve fındık bahçelerini yaban hayvanlarından korumaya çalışan köylüler ilginç yöntemlere başvuruyorlar. Özellikle arı kovanlarını ayılardan korumaya çalışan köylüler kurdukları teleferikle bin bir güçlük içinde taşıdıkları kovanlarını yüksek ağaçların tepelerine yerleştiriyorlar. Gürgen ağacının tepesine yerleştirdikleri kovanların başında sırayla nöbet tutan arıcılar, ancak bu saya de kovanlarını koruyabildiklerini söylüyorlar.
Borçka ilçesinin Demirciler köyünde nöbet değişimi yaparak arı kovanlarını bekleyen köylüler Gürgen ağacının dallarındaki kulübede sabahlıyorlar. Yörede yaygın olan ayı ve domuzları bahçelerinden ve arı kovanlarından uzak tutabilmek için bu yola başvurduklarını dile getiren köylüler, üç beş kişi bir araya gelerek hem korkularını hem de yaban hayvanlarını uzak tutmaya çalışıyorlar. Çareyi gece sabaha kadar sırayla nöbet tutmakta bulduklarını dile getiren arıcılardan Veysel, Ömer, Şaban Zeytin ile Dursun Selim ve Dursun Dereci;" Yaban hayvanları evimizin civarında olan arı kovanlarındaki balları ve fındık zamanında fındık dallarını yerle bir ediyor. Hayvanları yasak olduğu için vuramıyoruz, vursak bile köyü satsak cezasını karşılamıyoruz, çünkü yüksek para cezası var. " diye dert yandı. Köylüler ilginç yöntemlere baş vurarak son çareyi ayının erişemeyeceği yere teleferikle kovanlarını taşımakta buldular. Dağın ortasındaki büyük Gürgen ağacını bir kulübeye çeviren arıcılar 40 kadar kovanı hava hattı ile taşıyarak kovanları ağaç dallarına yayarak yerleştirdiler. Tüm güçlüklere rağmen kovanlarını emniyete almanın huzurunu yaşayan köylüler, bu yıl iyi bir bal hasadı beklediklerini dile getirdiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.08.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle