Vali Aydoğdu ziyarette, Bakan Pepe'ye ildeki orman sorunlarıyla ile ilgili kısa bir brifing sundu. Artvin'deki katı atık sorunuyla ilgili sorunları aktaran Vali Aydoğdu:'Bizi zorlayan bütün Karadeniz'deki katı atık sorunudur. Biz bu konuda Rize Vilayetiyle birlikte kurduğumuz ARRİKAP projesiyle belli bir mesafe aldık ancak, Çoruh'u besleyen küçük kollarda, kırsalda özel idare olarak bir çalışma içindeyiz. Köylerimize katı atık için konteynır dağıtılması ve özel idarenin temin edeceği araçlarla toplanması konusunda bizim projemiz hazır. Bakanlığımıza arz edeceğiz. Mümkünse Özel idaremize destek istiyoruz. Artvin ülkemizdeki milli parkların il olarak düşündüğümüzde 2 büyük milli parkı barındırıyoruz. Büyüklüğü açısından da önemli bir Milli Park. Bunlardan birisi İl merkezinde bulunan Hatila Milli Parkımız, bunun planlama çalışmaları yapılıyor, buna hız verilmesi bizim için çok hayati öneme haiz bir konu. Ayrıca bu Hatila Vadisi üzerindeki Hatila çay'ı üzerine de kurulacak Hidro elektrik santrali de bu projeyi bekliyor. Hopa Kemalpaşa'da Orman Bölge Müdürlüğünün terk ettiği bir tesis var, özelleşmeye çıkarıldı alıcı bulamadı. Biz yasayı inceledik, mümkün olabiliyor. İlimizde yeni kurulan Artvin Çoruh Üniversitesi'ne tahsisi konusunda destek istiyoruz. " dedi.
Orman Bakanı Pepe ise, Orman Bölge Müdürlüğüne ait Kemalpaşa'daki tesisi seve seve Artvin Çoruh Üniversitesine vereceğini ifade ederek, "Biz de üniversite dediğiniz zaman iş biter. Memnuniyetle, seve seve verdik, hayırlı olsun" dedi.
Kabına sığmayan Çoruh'un deli dolu akışına hayran olduğunu ifade eden Bakan Pepe:"Artvin'i 30 yıldan beri biliyorum. Yalnız gelirken eski günleri hatırladım, Çoruh'un o kabına sığmayan deli dolu akışını ah bir daha görebilseydim diye içimden geçirdim. Yani görmeyenler, bu akışın nasıl bir akış olduğunu, nasıl bir çılgın akış olduğunu bilemezler. Şimdi baktık, burası Türkiye'nin çok ciddi bir enerji ambarıdır artık. Artvin'in geleceği Enerji, madencilik, turizmdir. Bunları birbirlerine çok iyi senkorize bir şekilde kullanmamız, geliştirmemiz lazım. İki tane Milli Park, Macahel(Camili), yani bunlar Türkiye'nin Dünya pazarına sunduk, medari-iftar şeylerdir, korunan alanlardır. , Dünya'da eşi benzeri olmayan güzellikler, bunları mutlaka korumamız lazım, geliştirmemiz lazım. İnşallah projeleri önümüzdeki günlerde tamamlarız, bazılarının bazı sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Ama Artvin Üniversitesiyle eminim ki, bu şehre müthiş bir hava kazandırır" şeklinde konuştu.
Artvin'e bakan olarak ilk geldiğinde Artvin'deki Avcılar ve Atıcılar Derneği'nin, Artvin'deki ayı popülasyonundaki artışın köylere ve çiftçilere zarar verdiğini hatırlattıklarını ifade eden Bakan Pepe konuyla ilgili şunları söyledi:" Dernek üyeleri Sayın Bakan, bu ayılardan bizi kurtarın ve Devlet ayısına sahip çıksın dediler. Ayıları koruyorsunuz, ama bunlar kovanları parçalıyor. Ben de dedim ki ayıların uzanamayacağı şekilde asın bunları dedim. Onlar da gidiyorlar ayıların uzanabileceği dal ve gövdenin arasına koyuyorlar. "
Bakan Pepe'nin bu sözleri üzerine bir gazetecinin son yıllardaki ayı popülasyonundaki artış gözlendiğini ve bu konu da bir çalışma olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Bakan Pepe, " Şu anda ayı popülasyonu henüz sınırları geçmiş değil. Ancak, vatandaşın ayılardan dolayı maddi kaybı varsa, bunun mutlaka tazmin edilmesi lazım. Ben burada ayılarımızı koruyalım ama, her şeyden önemli olan bizim insanlarımızın hukukunu korumaktır. Doğal hayatın, yaban hayatın sürmesi lazım, ama bize düşen şey valilik olarak, bakanlık olarak bizim, devletin vatandaşın kaybını tespitler yapıp ödememiz lazım. Böyle şeyler varsa, kovan parçalanmışsa, içinden adamın 20 kilo balı gitmişse, onu ödeyeceğiz" diye yanıtladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.07.2007 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle