Arhavi Belediyesi Tarafından Düzenlenen Panelde Başkan Ulutaş, "Arhavi De Sahillerimizin Yok Olmasını İstemiyoruz. Mevcut Yol Veya Güney Geçiş Projesi İle Sahillerimizin Kurtarılması Mümkündür" Dedi.
Karadeniz sahil yolu yapım kapsamında çalışmalarını sürdüren yüklenici firmanın Arhavi ilçe sınırları içinde çalışmalarını yoğunlaştırması ardından ilçede Belediye başta olmak üzere siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tepkilerini farklı biçimlerde ortaya koyarken, bir kısım çevrede imza kampanyası başlatmıştı. Bütün bu gelişmeler sonrası son olarak Arhavi Belediye Başkanı Musa Ulutaş tarafından organize edilen panelde bu defa da Alternatif güzergahlar tartışıldı. Arhavi Çarmıklı Kültür merkezi salonunda düzenlenen panele KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Coşkun Eröz, ODTÜ ve Van "100. yıl Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. İlyas Yılmazer konuşmacı olarak katılırken, Eski Ardeşen Belediye başkanı ve eski Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu, Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu ile Ardeşen Belediye Başkanı Mümtaz Sinan, Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban, Siyasi parti başkan ve yöneticileri ile Sivil Toplum örgütü başkan ve yöneticileri ve kalabalık bir izleyici topluluğu da katıldı.
Çarmıklı Kültür merkezi sinema salonunda ki panel Belediye başkanı Musa Ulutaş'ın açılış konuşması ile başladı. "Kendilerinin yola değil, sahillerinin bozulmasına karşı olduklarını" söyleyen Ulutaş "Alternatif projeler daha ekonomik şartlarda yapılabilirken neden deniz dolgusu ve Arhavi sahillerinin yok olması demek olan projede ısrar ediliyor anlamakta zorlanıyoruz" dedi. Paneldeki slayt gösterisi ile deniz dolgusu yapılan alanların ekolojik bozulmuşlukları izleyicilere gösterilerek Arhavi sahillerinin betonarme olmaması teması işlendi. Soru-cevap şeklinde devam eden panelde Ulutaş konuşmasına şöyle devam etti "Yol olsunda nasıl olursa olsun felsefesi artık çok geride kalmış çağdışı bir anlayıştır. Biz yola değil, deniz dolgusuna karşıyız. Aksi halde geleceğe ihanet etmiş oluruz. Turizm denilince akla ilk gelen deniz ve kumsaldır. Kıyılarımız çok büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Bacasız sanayi olan turizm büyük bir tanıtım ve gelir kaynağıdır. Yol insan içindir, doğa da insan içindir. Karadeniz insanı denizden kopartılmamalıdır. " dedi.
Panele katılan ODTÜ ve 100 yıl Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. İlyas Yılmazer "Karadeniz sahil yolu yapım projesi aşamasında alternatif projeler hiç göz önüne getirilmemiş ve sahiller taş yığını haline dönüştürülmüştür. Bu çalışmaların son aşamalarından biri olan Arhavi sahil geçiş projesinde de ısrarın nedenini anlamak zor. Ancak Güney geçiş projesinin hayata geçirilmesinde hala geç kalınmış sayılmaz ve yetkililerin bu projeyi bir an önce dikkate alarak yapılabilirliğini bilim adamlarına da sorarak göz önüne almalıdırlar. Arhavi sahilleri adeta bizlerden kurtarılmayı bekliyor" dedi.
Panelde alternatif düşüncelerde öne sürülerek Arhavinin yakaladığı bu fırsatı iyi değerlendiresi gerektiğini ifade eden düşünceler ileri sürüldü. Arhavili iş adamı Hüseyin Gürkan kendi hazırlattığı projeyi panelde panelistlere ve izleyicilere göstererek "Arhavi mevcut çalışmanın devam etmesi ile ciddi bir alan kazanacak ve genişleyecektir. Bu çalışma sonrası sosyal tesisler, parklar ve spor komplekslerinin de içinde yapılabileceği yeni alan Arhaviye nefes aldıracaktır. Bizler çözüm üreteceksek Arhavinin genişlemesi ve rahat etmesi için çalışmalıyız. Yapmamız gerekende dolgu alanını en geniş şekile döndürerek geniş bir alanı Arhaviye kazandırmaktır" diye düşüncelerini ileri sürdü.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.07.2004 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle