Hopa’da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Belediye parkında bulunan Atatürk anıtında ve ardından Hopa İskelesinde düzenlenen törenle kutlandı. Törene Hopa Liman Başkanı Selahaiddin Erdemir. Liman Başkanlığı Şefi Turgay Karaşah, Deniz Ticaret Odası Hopa Temsilcisi Taner Ekmekçi, HOPAPORT İnsan Kaynakları Müdürü Turan Kılıç ve Güvenlik Amiri Hüseyin Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hacı Ömer Şahin, CHP İlçe Başkanı Adnan İskender, HOPAPORT Römorkör kaptanı Reşit Çelik ve vatandaşlar katıldı.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90. yıl dönümü kutlamaları Liman Başkanlığı, DTO Temsilciliği ve HOPAPORT’un Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Ardından Atatürk ve Silah arkadaşları ve Deniz şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılması ardından İstiklal marşının okunmasıyla devam edildi.
Daha sonra Hopa Liman Başkanı Selahiddin Erdemir günün anlam ve önemini içeren bir konuşma yaptı. Erdemir konuşmasında şunları söyledi: “Denizcilik Ve Kabotaj Bayramının 88. Yıl Dönümü Kutlamalarına Hoş Geldiniz.
Bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde Kapitülasyonlar nedeniyle, yabancılara büyük imtiyazlar tanınmıştı. Bu imtiyazlar nedeniyle ülkemiz kıyılarındaki deniz ticareti ve önemli limanların işletmesinin büyük bölümü yabancılar tarafından yapılmaktaydı. Bu nedenle Türkler, kendi denizlerinde ticaret yapamaz duruma gelmişti.
Lozan Antlaşması ile temeli atılan ve 1923 tarihinde İzmir 1. İktisat Kongresinde alınan karar sonucunda hazırlanan, 815 Sayılı Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 Yılında yürürlüğe girmiştir. Hazırlanan bu kanunla yabancılara uygulanan imtiyazlara son verilerek, Türkiye sahillerinin bir noktasından diğer bir noktasına yük ve yolcu taşımacılığı, Limancılık, Balıkçılık ve Bilcümle Denizcilik işleri Türk bayrağını taşıyan gemilere ve Türk tebasına mensup kişilere verilmiştir.
Kurtuluş Savaşının uzantısı olarak denizcilik alanındaki zafer sayılan böylesine önemli bir kanunun yürürlüğe girişinin Sene-İ Devriyesi olan 1 Temmuz Günü, büyük önder Atatürk’ün direktifleri ile Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanılmaktadır.
Kabotaj hakkını elde ettiğimiz ilk yıllarda 300 Grostonu geçmeyen birkaç parça gemiye sahip iken bugün tüm dünya sularında bayrağımızı gururla dalgalandırmaya artarak devam edilmektedir.
Dünya Ticaretinin yaklaşık % 80’ni ve ülkemizin ithalat ve ihracat taşımalarının ise yaklaşık %90’ına yakın bir bölümü deniz yoluyla yapılmaktadır. Deniz taşımacılığı maliyet olarak, demiryolundan 3, 5, karayolundan 7 ve havayolundan 22 kat daha ucuzdur.
3 Kıta ve 2 okyanusa açılan suyolu üzerinde bir köprü konumunda bulunan ve 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde denizciliğe gereken önemi vermemiz gerektiği aşikârdır. Bu nedenle Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığımız, ülkemiz denizcilik sektörünün arzu edilen seviyelere ulaşması için gemi inşa, denizcilik eğitimi ve deniz ticaretinin gelişmesine büyük önem vermektedir. Başta tuzla olmak üzere 7 ayrı bölgede tersane yeri altyapısını hazırlayarak yatırımcıların hizmetine sunmuştur.
Aynı zamanda denizcilik sektörüne nitelikli ve kalifiye eleman temini için 17 si fakülte ve yüksekokul olmak üzere 40 civarında Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi ve 115 Özel Denizcilik Eğitim Merkezinde uluslar arası standartlarda Denizcilik Eğitimi Verilmektedir.
Bakanlığımızın etkin denetim politikası sonucu denizcilik sektörümüz 2009 yılı itibari ile IMO’ nun Beyaz Bayrak listesine geçmiştir. Bunun sonucu olarak ülkemiz bayrağını taşıyan gemilerin uluslar arası deniz ticaretinde hak ettiği itibar ve rekabet Gücü artırılmıştır.
E-Denizcilik portalı uygulamasında önemli atılımlar yapılmış işlemlerin kısa sürede ve elektronik ortamda gerçekleştirilmesi imkânı sağlanmıştır.
Büyük Önder Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ Ün Milli Ülküsü Olarak Düşünmeli Ve Onu Az Zamanda Başarmalıyız” veciz sözü ile konuşmama son verirken 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının kutlanmasında bizlere yardımcı olan başta Sayın Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Park Denizcilik, Deniz Ticaret Odası ve diğer ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli katılımcılara teşekkür eder, saygılarımı sunarım”.
Yapılan konuşma ardından Kabotaj Bayramı Kutlama töreni de sona erdi.
ŞEHİTLER ANISINA İSKELEDEN DENİZE ÇELENK ATILDI
Belediye Parkında düzenlenen tören ardından törene katılanlar yürüyerek Belediye Parkının karşısında bulunan Hopa İskelesine geçtiler.
Burada Hopa Limanından gelen Palamar tarafından 1 dakika süreyle Deniz şehitleri anısına siren çaldı ve törene katılanlar saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Hopa Liman Başkanı, DTO Temsilcisi ve HOPAPORT Güvenlik amiri tarafından Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısına denize çelenk atılması ardından kutlamalarda sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.07.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle