Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin, Karayolu Taşıtlarının Ağırlık Ve Boyut Kontrollerinin Valiliklere Devredilmesiyle Taşımacılıkta Kullanılan Araçların Ömürlerinin Uzayacağını Belirtti.
'Karayolu Taşıtlarının Ağırlık ve Boyut Kontrollerinin İl Özel İdarelerince de Yapılması Hususunda Protokol' Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında ilk etapta 13 il valisinin katılımıyla, imzalandı.
Mevzuatlar tamamlandı
Protokolün imzalanması ile taşımacılıkta kullanılan araçların kullanım ömrünün artacağını öne süren Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin, karayolu taşıma kanunun 2003 yılında kanunlaştıktan sonra bakanlığın bu konudaki mevzuatlarını tamamladığını açıkladı.
Ağırlık ve boyut kontrolleri konusunda ciddi bir problem yaşandığına dikkat çeken Şahin, bu konudaki boşluğun da giderileceğini ifade ederek, "Lisanslama çalışmamızda sona erdi. Bu kapsamda Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün 750 bin lisans dağıttı" dedi.
Kamyoncuların iş kapasitesi yüzde 40 artacak
Müsteşar Şahin, yapılan protokol neticesinde ağırlık ve boyut kontrolü yapılması durumunda kamyoncu esnafının iş kapasitesinin yüzde 40 artacağını belirterek "Araçların seyiri daha güvenli olacak. Akaryakıt ve amortisman giderleri aşağıya çekilecek. Trafik kazaları azalacak. Yolların bakım giderleri yüzde 35'lerden aşağıya çekilecek. Taşımacılıkta kullanılan araçların ekonomik ömürleri uzayacak" şeklinde konuştu.
Daha önce ağırlık ve boyut kontrollerinin Kara Yolları Genel Müdürlüğüne ait olduğunu hatırlatan Müsteşar, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yol yapımla bakımla meşgul olması dolayısıyla bakanlığa tebliğinin uygun görüldüğünü ifade etti. Kara Yolları Genel Müdürlüğündeki hali hazırdaki kantarları üstlendiklerini belirten Şahin, illerde özel sektöre ait olan kantarları da bu sektörlere kazandırmak için valilerin de illerinde bulunan kantarları bu amaçla kullanabileceklerini dile getirdi.
AB ülkelerinde otobanların ömrünün 21 yıl olduğunu vurgulayan Şahin, Türkiye'de otobanların ortalama ömrünün 4, 5 yıl olduğuna dikkat çekti. Denetimlerin 24 saat boyunca sürdürüleceğini açıklayan Şahin, "Lisans aldıktan sonra kamyoncuların denetim talep etmesi bizleri çok mutlu etti. Kaçak noktasında da devreye seyyar kantarları sokacağız" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.03.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle