Zaman akıp geçiyor, geçerken de bizi peşinde sürüklüyor. Mustafa Ardal tarafından ilk kez İstanbul'da yayına başlatılan Rize Zümrüt Gazetesi Salı günü 60. kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Şimdi orta o kutlamada olmak Faik Bakoğlu ağabeyin esprilerini dinlemek vardı. Rize Basınında çalıştığım yıllarda çok ilginç şakalarına şahit oldum. Bir kurban bayramı günü bütün basın mensuplarını "Ali Baba Çillioğlu bu yıl deve kesiyor" diyerek limana sürüklemişti. Necati Tuzcu vakalarına ne demeli. Hey gidi hey. .
Gazetecilik hastalık gibi bir şey. "Bir kere mürekkebe bulaştınız mı? Kurtuluşu yok der büyüklerimiz. Faik Bakoğlu'nun mürekkebe bulaşmışlığı yarım asra yaklaştı nerdeyse.
Yeni yaşın kutlu olsun Zümrüt Rize Gazetesi diyor, sizleri gazete'nin kısa tarihi ile baş başa bırakıyorum.
Zümrüt Rize memleketten mektupturZümrüt Rize Gazetesi, memleketle aramda bir köprü ve hasretli bir bekleyiş sonrası memleketten aldığım mektuptur. Rize'de Gazeteciliğe başlayan, hemen hemen her ismin ilk durağı olmuş, altmış yıllık mazisi ile yerel ve ulusal basın alanında çok kazanımlar sağlamıştır.
05 Mayıs 1950 tarihinde yayın hayatına merhaba dedi
Rize'nin en eski gazetelerinden, merhum eski Rize Belediye Mustafa Ardal tarafından 05 Mayıs 1950 tarihinde İstanbul Beyazıt Gençer Han Numara 43 adresinde yayın hayatına merhaba diyen Zümrüt Rize Gazetesi dört sayfa olarak yayınlanıyor ve adedi 10 kuruşa satıyordu.
Zümrüt Rize Gazetesi İstanbul'da kuruldu daha sonra Rize'ye taşındı
Mustafa Çavaş ve Kemal Karadeniz'in sonra Rize'de matbaacılık yapan Mustafa Ardal gerek gazetesi ve gerek matbaası ile Rizelilere hizmet vermiştir. Mustafa Ardal 1949 yılında tek baskı makinesi ile matbaasını kurdu. 5 Mayıs 1950'de İstanbul Beyazıt Gençer Han Numara 43 adresinde yayın hayatına başlayan Zümrüt Rize Gazetesini Rize'ye taşıdı. Eski Sümerbank'ın karşısında Kazım Karabekir Caddesinde faaliyet gösteren matbaa ve gazete zamanla büyük beğeni kazandı.
Zümrüt Rize Gazetesi Sahibi Rize Belediye Başkanı Oldu
Mustafa Ardal sosyal yönü ağır basan bir insandı. Eski Rize Mebusu Osman Yılmaz Karaosman'la birlikte öğrenci faaliyetlerinde bulunmuştu. Kazım Karabekir Paşa öldüğünde neden bayraklar yarıya inmedi diye yapılan eylemde başı çekenlerdendi. O dönemlerde gazete çıkarmak zordu. Ardal, gazeteyi hazırlar, baskıyı yapar, kesim işlerini de kendisi hallederdi. Halil Şeker, Orhan'lık, Fenerli Mustafa İlkbahar ve Hasan Kasımoğlu Ardal'ın yanında çalışmış matbaa ustaları idi. O dönem de Demokrat Parti güçlü zamanları. Buna rağmen Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) de desteği ile Başkanlığa seçildi.
İşçiler "çarpılırız" diye korkunca
Eski sebze ve meyve hali onun döneminde inşa oldu. Hal yapılırken inşaatta çalışanlar mezarlıklarla karşılaştıkları için çalışmayı bıraktılar. Çarpılırız diye korktular. Başkan Ardal, kendisi çalışmaya başlayınca ustalar da başlamak zorunda kaldılar. Ardal, bir buçuk yıl başkanlığı süresinde aldığı aylığın yarısını Fakirler Fonu'na bıraktı.
Vali işten el çektirdi
Valilerin Belediye başkanlarını işten el çektirme yetkileri vardı. Demokrat Partililer kendi partilerinden olmayan birini içlerine sindiremiyorlardı. Özellikle eski Rize Mebusu Osman Kavrakoğlu'nun baskıları sonucu vali Ardal'ı görevden el çektirdi. Ardal hakkında açılan davalar yüzünden oldukça sıkıntılı günler geçirdi. Rize sevdalısı bir insan haksız ve mesnetsiz iddiaları bir türlü içine sindiremiyordu.
Çay sevdalısı
Rize'de çaycılığın gelişmesine de katkıda bulunmuştur. Kooperatifinin kuruluşunda aktif görev yaptı. Bir dönem çay paketlemesinin Rize dışına çıkarılması gündeme geldi. Bu konuda da tepki gösterenlerin başında geliyordu. Çay Bank'ın ilk iştirakçilerindi. Rize sevdalısı Mustafa Ardal altmış bir yaşında 1984'de aramızdan ayrıldı. Kalp krizi sonucu ebediyete intikal eden Ardal geride birçok eser bıraktı. Ardal vatan faydalı beş çocuğunun ikisi Rize'de üçü İstanbul'da yaşamını sürdürmektedirler.
Kimler geldi kimler geçti
Zümrüt Rize Gazetesi ile tanışıklığımdan bu yana birçok renkli isimin yazılarını zevkle okudum. Faik Bakoğlu, Ömer Şan, Mehmet Yazıcı, Osman Yazıcı, Gençağa Karafazlı, Dr. İsa Kayacan, Mahiye Morgül, Muammer Kutlu, Mustafa Holoğlu, Bayram Ali Kavalcı, Nevzat Çağlar Tüfekçi, Av. Cemil Can Bıçakçı, İsmet Köseoğlu, İbrahim Hakkı Zırh, Turan Ayhan, Hasan Avcı, Azmi Kandemir, Hikmet Aksoy, Nevzat Özer, Seyithan Atlaş, Op. Dr. Ekrem Yalçın, Hayati Telci, Mehmet Bükey, Bahri Demir, Kemal Köse, Ercan Haluk Kazancı, Av. Remzi Kazmaz, Meliha Civelek, Köksal Kasapoğlu, Necati Terzi, İsmail Şişman, Emre İslamoğlu, Metin Karaca, Emin Kanbur ve rahmetle andığımız Fındıklılı örnek insan Hamdi Kubilay Yazıcı ile Rize basınının Türkan Sultanı Türkan Sağır Altıntop biranda sayabileceğim isimler.
Zümrüt Rize Gazetesi'nin imtiyaz sahipliğini 1986 yılından bu yana Faik Bakoğlu üstlenmiştir. Gazetenin bünyesinde yer alıp, künyesinde yazılı olan isimler şunlardır:
İmtiyaz Sahibi: Faik Bakoğlu, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Duygu Bakoğlu, Yazı Ailesi ( Yayın Kurulu ve Muhabirler ) : Faik Bakoğlu ( Başkan ), Duygu Bakoğlu, Ali Gökay Bakoğlu, Ömer Faruk Bakoğlu, İnönü Bakoğlu, Bayram Ali Kavalcı, Ersoy Bakoğlu ve Ali Delibalta
Baş Yazar: Bayram Ali Kavalcı. Yazı ailesine katkı sağlayanlar: Turan Ayhan, İkizdere Temsilcisi: İsmet Kösoğlu, Çayeli Temsilcisi. A. Talip Saklı, Pazar Temsilcisi: Hızır Tonyalı, Ardeşen Temsilcisi : Ahmet Özcan, Kalkandere Cemil ve Cemal Bilgin Kardeşler, Arhavi Temsilcisi : Necmettin Numanoğlu, Artvin Temsilcisi : Sedat Varan, Mersin Temsilcisi : Abdi Satıroğlu, Antalya Temsilcisi : M. Miraç Uslu, Ege Temsilcisi : Avukat Remzi Kazmaz, Didim Temsilcisi : Meliha Civelek ve İstanbul Temsilcisi Fatih Sultan Kar ve Selahattin Bakır
Fahri Hukuk Danışmanları: Avukat Haydar Kulaksızoğlu, Avukat Hüseyin Karaahmetoğlu, Avukat Safiye Beyaz, Avukat Ateş Hatinoğlu, Avukat Fatih Temizkan, Avukat İ. Suhan Bıçakçı, Avukat Seher Kandil, Avukat Remzi Kazmaz, Av. Uğur Yaşar Ergüven
Zümrüt Rize Gazetesi İdari ve Merkez Bürosu : Atatürk Caddesi No : 316 ( Ekrem Orhon Apartmanı Arkası ) Rize adresinde yer alırken, Dizgi Grafik Ve Baskı işlemleri : Çarşı Mahallesi, Zihni Derin Caddesi , Toptan Apartmanı B Blok No : 17 Rize adresinde bulunan Zümrüt Rize Gazetesi ve Matbaa Tesisleri'nde yapılıyor.
Email : zumrutrizegazetesi@hotmail. com zumrutrizegazetesi@mynet. com
Gazetenin imtiyaz sahibi Faik Bakoğlu, 5 Mayıs 1950'den beri Rize'nin, Rizelinin gözü, kulağı ve sesi olmaya çalıştıklarını söyledi. Bugüne kadar basın yayın meslek ilkelerinden ödün vermeden yayın hayatlarına devam ettiklerini ifade eden Bakoğlu, ''Bugünden sonra da yayın hayatımızı bu ilkelere göre devam ettireceğiz. Her zaman Rize'nin sorunlarının çözümü için çalışacağız'' dedi.
Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan Kar Koleksiyonundan alınmıştır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.05.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle