Yusufeli Belediyesi tarafından önemli bir eser daha kayıtlardaki yerini aldı. Yusufeli Kelebekleri kitaplaştırıldı.
Kültürel belediyecilik alanında çıkardığı eser ve yaptığı çalışmalarla hem yayın hayatına hem de yöre kültürüne önemli hizmetlerde bulunan Yusufeli Belediyesi, ” Yusufeli Kelebekleri” adlı eseriyle bu özelliğini sürdürüyor. Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Akıllı’nın yürüttüğü çalışma sonrasında ortaya çıkan “Yusufeli Kelebekleri” kitabı Yusufeli Belediyesi yayınları arasındaki yerini aldı.
Anadolu coğrafyasının Doğu Karadeniz ile Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinin geçiş noktasında, Kaçkar Dağlarının güney tarafında, 500 M – 3937 M rakım aralığında yerleşik bulunan Yusufeli ilçesi son 50 yılını Yusufeli Barajı yapımı gündemi ile yaşadı. Bunun akabinde baraj suları altında kalan ilçe ve etkilenen 20 köye ait kaybolacak bazı varlık ve değerlerinin kayıt altına alınarak yeni kuşaklara ve ilçeyi ziyaret eden turistlere aktarılması, tanıtılması önemli idi. Bu nedenle Yusufeli Belediyesi tarafından yapılan bir kısım faaliyetler kapsamında ilçenin Yaban Hayatını kayıt altına alma çalışmalar başlamıştı. Bu bağlamda 2021 yılında Memeliler, Amphibiler ve Sürüngenleri kapsayan ‘Yusufeli Yaban Hayatı’ kitabımı basılarak vatandaşların kullanımına sunulmuştu. Yusufeli Yaban Hayatının devamı niteliğinde olan Yusufeli Kelebekleri kitabı ’da bu amaç doğrultusunda ortaya çıktı.
Türkiye’de 380, Artvin ili genelinde 210, Yusufeli ilçemizde ise 120 civarında kelebek türü bulunmaktadır.
Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Akıllı yaptığı değerlendirmede, ”İlçemiz ve köylerinde var olan Kelebek varlığını tespit ve teşhis edilmesi amacı ile Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Yusufeli Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalandı. Literatür ve saha çalışmalarına Prof. Dr. Temel Göktürk hocamızın önderliğinde başlandı. Saha çalışmalarını Yusufeli Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Spor Kulübü Başkanı Emin Bülbül ve kulüp sporcuları ile beraber 2 yıl süre boyunca gerçekleştirildi. Bu kitap 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olup ilçemiz ve köylerinde tespiti yapılan 110 adet kelebek türünü içermektedir. Yusufeli’nin Sessiz Kanatlıları; ‘Yusufeli Kelebekleri’ kitabımız konuya ilgi duyan akademisyenlerimize, kelebek meraklılarına, halkımıza hayırlı olsun. ” dedi.
Yeni kitabı değerlendiren Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, ” Göreve geldiğimiz andan itibaren Kültürel Belediyecilik alanında birçok çalışmaya imza attık. Bu çalışmalarda yöremizin kültürünü kayıt altına almaya özen gösterdik. Yeni eserimiz olan Yusufeli Kelebekleri kitabı ile ilçemizin Kelebek popülâsyonunu kayıt alarak bu alandaki zenginliğini gözler önüne sermek istedik. Geldiğimiz noktada ilçemizin hem yaban hayatı hem de Kelebek özelinde çok zengin bir alt yapıya sahip olduğunu hep birlikte görmüş olduk. Özellikle turizm noktasında bu tarz çalışmaların ilçemize gelecek olan yerli ve yabancı turistleri çekme noktasında önemli bir yer edindiğini düşünüyorum. Yapacağımız çalışmalar ile ilçemizi her alanda olduğu gibi turizm alanında da yöresinin incisi haline getireceğiz. Bu kitabın ortaya çıkmasında emeği olan kıymetli arkadaşlarımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum. ” dedi.
Yusufeli Yaban Hayatı kitabının, Yusufeli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve Yusuf İzzettin Millet Kıraathanesi’nde Belediye Meclis kararıyla belirlenen ücret üzerinden satışı yapılmaktadır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.07.2023 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle