Artvin Çoruh Üniversitesi ev sahipliğinde, TÜBİTAK desteği ile Artvin’de gerçekleştirilen “İklim Değişimi Temelli Doğa Eğitimi” bu yılda katılımcılarıyla doğaseverleri buluşturdu.
Artvin Çoruh Üniversitesi yine çok önemli bir projeye daha imza attı. İlimizde, ülkemizde ve eğitim çalışmasının duyurulduğu tüm ülkelerde iklim değişiminin dikkate alınması ve bu amaçla doğa eğitimi verilmesi maksatlı gerçekleştirilen “ İklim Değişimi Temelli Doğa Eğitimi” çalışması başarıyla gerçekleştirildi. Ülkemizin bir çok ilinden gelen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinin yanı sıra Azerbaycan ve Gürcistan’dan gelen 70 kişi ile Artvin’de doğa bilgileriyle farkındalık oluşturulmaya ve bu sayede sürdürülebilir bir doğacılık yaratılmaya çalışıldı. Katılımcılar konularında uzman öğretim üyelerince görerek ve yerinde değerlendirilerek verilen eğitim etkinlikleri ile doğa konusunda bilgilendirildiler. Etkinlikler, 03-12 Ağustosta arasında 1. gurup ve 13-22 Ağustosta 2. gurup olarak gerçekleştirildi.
Artvin Atatepe, Kafkasör, Cerattepe, Hatila Milli Parkı, Borçka Karagöl, Camili Biyosfer Alanı, Maral Şelalesi, Şavşat Sahara Karagöl Milli Parkı, Şavşat evi, Yusufeli, Tortum gölü ve şelalesi, Artvin Kültürevi ve Gürcistan – Batum Botanik Bahçesinde gerçekleşen eğitim etkinlikleri ile 10 günü dolu dolu geçiren katılımcılar edinilen bilgilerle ilimizi ve Artvin doğasıyla büyülendiler.
“İklim Değişimi Temelli Doğa Eğitimi” programı kapsamında Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Görevlileri ve personeli ile birlikte programa katılan öğrencilere “ İklim Nedir, iklim Değişimi Nedir, Ben Kimim ?, İlimizi Tanıyalım, Doğadan Tabuya, Doğa ve Spor, Yeteneklisiniz, Flora-Vejetasyon Bilgisi, Madencilik faaliyetleri, Kafkasör Kent Ormanı, İzleyelim Konuşalım, Artvin Yöresi Halk Oyunları, Değerlendirme ve Sevgi Bombardımanı, Hatila Milli Parkı Arazi Uygulaması, Herbaryum teknikleri, Orman Zararlısı Böcekler, Zararları ve mücadeleleri, Çevre ve ekoloji, Ertelemeyelim, HES (Hidro Elektrik Sanatralleri), Doğada Arazinin Yanlış Kullanımı, Borçka Karagöl - Camili Biyosfer Alanı, Türkiye’de Korunan Alanlar, Ölü Ağaçta Hayat Var, İklim ve Su, Botanik Bahçeleri, Küresel İklim Değişimi ve Atmosferin Sera Etkisi, Batum Arazi Uygulaması, Işığın Peyzaj Üzerine Etkileri, Şavşat Sahara Karagöl Milli Parkı Arazi Uygulaması, Dağlarda Meterolojik Olaylar ve İklim, Kırsal Yerleşmelerde Ekolojik Değerler, Doğa Temelli turizm türleri - getirileri ve baskıları, Rekreasyon Alanları, Ülkemizde Yayılış Gösteren Memeli Hayvanlar, Kuşlar, Sürüngenler, Küresel İklim Değişimi ve Türkiye Projeksiyonları, Yöresel Mimariler, Doğada Görünüm Kirlenmesi, Yusufeli Arazi Uygulaması, Doğa Yaralanmalarında Temel İlkyardım, Tortum Gölü Arazi Uygulaması, İklim Risk Yönetimi, Sucul Ekosistemler ve Ekolojik Önemleri, Biyolojik Kaçakçılık - Kelebek Kaçakçılığı, Doğa Eğitiminden Mektup Var, İklim Politikaları ve Türkiye'ye yansımaları, Katılımcıların Gözünde İklim Değişimi Temelli Doğa Eğitimi, Biyolojik Mücadele ve Önemi, Muhteşem yapılar” konularında eğitimler verildi.
Programa ülkemizin çeşitli üniversitelerinden ve yurt dışından gerçekleşen katılması ile birlikte sadece ilimizde değil ülkemizde ve Dünya’da da doğa ve çevre bilincinin de arttırılmasına katkı sağlandı. Programa başvurarak katılım sağlayan öğrenci ve farklı üniversitelerde bulunan idareciler, programın sağladığı yararlara dikkat çekerek programı hazırlayan Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi’ne teşekkür ettiler. Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından yapılan bu tür eğitim çalışmaları ve programlarının artarak devam edeceği de belirtildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.08.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle