Slayt gösterisi eşliğinde çalışmaları anlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Dursun Altınay, alternatif turizmde önemli talep yaratabilecek destinasyonlara sahip olan Artvin'in, yerli ve yabancı turistlere çok yönlü alternatif turizm imkânı sunduğunu söyledi.
Artvin'in tarihi eserlerinin yanında yaylaların da önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Altınay, ili geçen yılın ilk 11 ayında 216 bin 638 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini söyledi. Altınay, " Geçen yıl ilimizi 59 bin 33 yabancı turist ziyaret etti. İlimiz İsrail başta olmak üzere Gürcistan, Almanya, İngiltere vatandaşları tarafından ziyaret edildi. " dedi.
Artvin'de yatırım belgeli 9, işletme belgeli 8, belediye belgeli 86 olmak üzere toplam 103 tesis olduğunu kaydeden Altınay, bu tesislerin toplam yatak kapasitesinin 3071 olduğunu ifade etti. Öte yandan 2006 yılında konaklayan 380 bin yerli ve yabancı turistin İl'e 9. 5 milyon dolar gelir bıraktığını söyledi.
Artvin'de ilgi gören bazı tarihi yapıların röleve, restitüsyon, restorasyon proje çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Altınay, " Ardanuç'ta Gevhernik kalesi, Rabat Kilisesi, Şavşat'ta Satlel Kalesi, Yusufeli'de Tekkale Kilisesi, Dört Kilise, İşhan Kilisesi, Barhal Kilisesi, Borçka'da İbrikli Kilisesi, Artvin Merkezde ise Dolishane Kilisesi'nin proje çalışmaları başta geliyor" dedi.
Turizmin geliştirilmesi için yapılan çalışmaların Artvin İl Özel İdaresi stratejik planında kabul edildiğini de anlatan Atınay, " Artvin, kültürel ve doğal kaynak değerlerinin maksimum korunduğu, koruma-kullanma dengesi ile sürdürülebilir bir eko turizm disiplini içinde değerlendirilmelidir. Yaylalarda ve bazı köylerimizde bulunan ahşap mimarinin mutlak surette korunması gerekmektedir. Bu amaçla yayla evi yapmak isteyen vatandaşlara devlet tarafından kereste ve görüntü kirliliğine neden olan metal tabakalar yerine de uygun çatı kaplama malzemesi yardımı yapılmalıdır. Ayrıca, başta dokumacılık, ağaç işleri, bakırcılık, çömlekçilik olmak üzere; yok olmuş ve yok olmakta olan el sanatlarımızın geliştirilmesi ve bazı merkezlerde de teşhir ve satışa dönük ünitelerin oluşturulması gerekmektedir. Bunlar Halk Eğitim Merkezlerinin imkanları içinde geliştirilebilecek alanlardır ve hibe ve mikro kredilerle desteklenerek üretici olmaları sağlanmalıdır. " şeklinde konuştu.
Brifing sonrası Artvin İl Halk kütüphanesinde incelemelerde bulunan Vali Cengiz Aydoğdu, kütüphanenin sabahın erken saatlerinde bile dolu olmasından bir hayli memnun kaldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.01.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle