17 Mayıs 2007 tarihinde kurulan Artvin Çoruh Üniversitesi, kurulduğu günden itibaren hızlı bir gelişim ve değişim süreci içerisine girdi. 2011 yılı itibariyle Artvin Çoruh Üniversitesi, eğitim, araştırma ve sosyal-kültürel donatıları, birbirinden yaklaşık 3 km uzaklıktaki iki ana yerleşke olan Şehir ve Seyitler Yerleşkeleri üzerinde gelişimini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor.
Seyitler Yerleşkesi'nde Fiziki Mekân Gelişimi
2007 yılında Seyitler Bölgesi'nde kendine tahsisli 187 dönüm arazi üzerine kurulan Seyitler Kampüsü'nü kendisine üs olarak belirleyen ve eğitim-öğretim hayatına başlayan Artvin Çoruh Üniversitesi, bugün itibariyle Artvin merkezde ve ilçelerde kurulan yeni birim ve ünitelerle akademik alanda ve eğitim alanında öğrencilere hizmet vermeye başladı.
Seyitler Yerleşkesi'nde inşa edilen Artvin Çoruh Üniversitesi Hizmet Binası'nda halen Rektörlük, rektörlüğe bağlı bazı birimler ile Orman, Eğitim ve Fen Edebiyat fakülteleri bünyesinde idari ve akademik faaliyetler devam ediyor. Bu ünitelere ilave olarak Seyitler Yerleşkesi'nde Üniversitemiz öğrencilerinin ve personelinin okuma, dinlenme, alış-veriş, beslenme ve sosyal gereksinimlerini karşılamak amacıyla, sinema, seminer salonu, sergi salonu, kitap satış bürosu, öğrenci ve personel yemekhanesi, banka ve postane gibi tesisleri barındıracak olan "Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi"nin inşasına 2010 yılı içerisinde başlandı. Yine Seyitler Yerleşkesi yerleşim planında bulunan ve 2011 yılı içerisinde bitirilmesi planlanan "Kapalı Spor Kompleksi", 900 kişilik seyirci kapasitesi ile Artvin'e ve Artvin Çoruh Üniversitesi'ne hizmet etmek için gün sayıyor. Kapalı Spor Salonunun hemen yanında inşasına başlanan; futbol, basketbol ve tenis gibi çok amaçlı kullanıma müsait Açık Spor Sahaları'nın da 2011 tarihinde bitirilmesi planlanıyor.
Doğa ile iç içe olan bu yerleşkede, akademik ve bilimsel çalışmaların daha modern imkânlarla yürütülmesini sağlayacak Merkezi Araştırma Laboratuarı'nın yapım çalışmaları da 2010 yılı Aralık ayı içerisinde başlamıştı. Toplam bin 500 metrekare kapalı alana kurulacak olan ve içerisinde 16 laboratuar, 66 kişilik seminer salonu ve idari ofislerin yer alacağı Merkezi Araştırma Laboratuarı inşaatının 2011 yılı Ağustos ayı içersinde bitirilmesi planlanıyor.
Seyitler Yerleşkesi, bilindiği üzere yapım çalışmalarına 2010 yılında başlanan eğitim bloklarının ve sosyal donatıların da tamamlanması ile öğrencilerin ihtiyaç duyacağı her türlü tesisi bünyesinde barındıran eğitim merkezi haline gelecek.
Şehir Yerleşkesi Kuruluyor
Artvin Çoruh Üniversitesi'nin kent merkezindeki ikinci ayağı olan ve A. Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi, Eğitim Blokları ve Merkezi Kütüphane gibi tamamen modern imkânlara sahip Şehir Yerleşkesi'nin öğrencilerin kullanımına açılması ile birlikte Artvin'in güzelliğine güzellik katacak yeni eğitim üssü hizmete açılmış olacak. Bilindiği üzere Artvinli İşadamı A. Nihat Gökyiğit, Kongre ve Kültür Merkezi'nin yapımı için 3 milyon lira bağışta bulunmuştu. İçerisinde konferans salonu, 3 amfi-derslik, fuaye, projeksiyon ve çeviri odaları, atölye ve ofisler gibi farklı birimleri taşıyan Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nin 2011 Aralık ayı içerisinde bitirilmesi tasarlanıyor.
Çoruh Nehri'nin kenarında, 70 dönüm arazi üzerine kurulacak olan Şehir Yerleşkesi'nde, halen Artvin Meslek Yüksekokulu eğitim hizmeti veriyor.
Şu an eğitim vermekte olan diğer birimler
Üniversitemizin ana yerleşkeleri dışında kalan birimlerinden Sağlık Yüksekokulu şehir merkezinde kendisine ait müstakil bir binada, Hopa Meslek Yüksekokulu Hopa'daki geçici hizmet binasında, Arhavi Meslek Yüksekokulu ise Arhavi ilçesinde geçici olarak kendisine tahsis edilen bir binada eğitim hizmeti vermeye devam ediyor.
Üniversitemizin eğitim ağı genişliyor
Kurulduğu 2007 yılı itibariyle 3 fakülte, 4 meslek yüksekokulu, 1 sağlık yüksekokulu ve 2 enstitü birimine sahip olan Artvin Çoruh Üniversitesi'nde; hukuki varlığını kazanan ancak henüz öğrenci alınmayan Mühendislik Fakültesi ve Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne öğrenci alınabilmesi için çalışmalar devam ediyor. İlk etapta, Mühendislik Fakültesi'ne bağlı olarak Çevre Mühendisliği, Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne bağlı olarak da İşletme Bölümü'nün açılması hedefleniyor. Aynı zamanda inşa çalışmaları devam eden Borçka ve Yusufeli ilçelerindeki eğitim binalarının tamamlanması ile birlikte Artvin Çoruh Üniversitesi'nin eğitim ağı daha da genişleyecek.
Öğrenci ve personel sayısı hızla artıyor
Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde yeni ünitelerin, yeni bölüm ve programların açılması ve eğitim birimlerinin sayısının artmasına bağlı olarak, üniversitenin öğrenci sayısındaki hızlı artış dikkatlerden kaçmıyor. 2008 yılının Eylül ayında 1. 867 öğrenciye hitap eden Artvin Çoruh Üniversitesi günümüz itibariyle 3. 287 öğrenciye eğitim imkânı veriyor.
Yeni açılan programlara bağlı olarak Artvin Çoruh Üniversitesi akademik ve idari personel sayısında da artış gözleniyor. Eylül 2008 yılı verilerine göre 84 akademik personel ve 68 idari personeli bünyesinde barındıran Artvin Çoruh Üniversitesi'nde Ocak 2011 itibariyle 250 akademik ve 111 idari personel görev yapıyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.07.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle