Faaliyet Raporunda Açü

24/08/2012 16:05

Açü 2008-2012 Yıllarını Kapsayan Hizmetlerin Ele Alındığı 4 Yıllık Faaliyet Raporu 2008’den 2012’ye İsimli Dergide Yayınlandı.


Haber: Hayati Akbaş







AÇÜ 2008-2012 yıllarını kapsayan hizmetlerin ele alındığı 4 yıllık faaliyet raporu 2008’den 2012’ye isimli dergide yayınlandı.

Artvin Çoruh Üniversitesinin yayınlanan faaliyet raporunda üniversitensin tarihçesi, kuruluş felsefesi, akademik ve idari örgüt şeması, üniversite yerleşkelerinde ve yüksek ilçelerde ki yüksek okullarda yapılan yatırımlar, akademik imkânlar, bütçe ve personel durumu ve üniversitenin kentle etkileşimi gibi konular yer alıyor.

Faaliyet raporunun sunuş kısmında AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman’ın görüşlerine yer verilirken Mehmet Duman raporun sunuş kısmında şunları dile getirdi.

“Kuruluşundan bugüne kadar geçen süre içinde, Üniversitemiz zorlu bir coğrafyada olmasına rağmen özellikle yerel paydaşların gönüllü katılımı ile beşeri ve fiziki altyapısında önemli gelişmeler gerçekleştirmiştir. Artvin Çoruh Üniversitesi; 2008'de 2 fakülte ve 1 Yüksekokul bünyesindeki toplam A bölümde lisans; 2 meslek yüksekokulu bünyesindeki toplam 10 programda ön lisans olmak üzere bin 867 öğrenciye, 281 öğretim üyesi olmak üzere toplam 62 akademik personel ile öğretim hizmeti vermekteydi. Üniversitemiz; bugün, 5 fakülte ve 1 Yüksekokulda toplam 13 bölüm, 5 meslek yüksekokulunda toplam 27 program ile Fen Bilimler Enstitüsünde lisansüstü eğitim verilen 3 programda öğrenim gören toplam 4 bin 491 öğrenci ile aralarında 80'i aşkın öğretim üyesi olan 294 akademik personele sahip bir üniversite haline gelmiştir. Mezun sayılarımızı düşüp bu yıl verilen kontenjanları eklediğimizde öğrenci sayımız 6 bin'e ulaşmaktadır.

Akademik örgütlenmedeki gelişmelere paralel olarak eğitim binalarında da hızlı bir yapılaşma süreci gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, Seyitler Yerleşkesi'nde; toplam 27. 000 m2 kapalı alana sahip Orman Fakültesi Binasının inşaatı tamamlanmış, 10 bin 800 metrekare kapalı alanı olan iki eğitim bloğu hizmete açılmıştır. Hopa Yerleşkesinde 7 bin 200 metrekare'lik eğitim binası tamamlanarak hizmete hazır hale getirilmiştir. Şehir Yerleşkesi'nde ise toplam kapalı alanı 13 bin 500 metrekare olan hizmet binalarının bu yıl sonu itibari ile tamamlanması öngörülmektedir.

Bunların dışında Seyitler Yerleşkesi'nde, bilimsel araştırma alt yapısını güçlendiren Merkezi Araştırma Laboratuarının yapım çalışmaları da 2011 yılı sonunda tamamlanmıştır. Toplam bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan ve içerisinde 16 laboratuar, 66 kişilik seminer salonu ve idari ofislerin yer aldığı Merkezi Araştırma Laboratuarı Projesinin Üniversitemizin bilimsel araştırma kapasitesini önemli ölçüde artırması, dış paydaşlarımızın da araştırma ihtiyaçlarına cevap vermesi beklenmektedir.

Eğitim-öğretim ve araştırma birimlerine ilave olarak Seyitler Yerleşkesinde öğrencilerin ve personelin sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamak amacıyla, içerisinde öğrenci topluluklarının büroları ve faaliyet mekanları, sergi salonu, kitap satış bürosu, öğrenci ve personel yemekhanesi, banka ve postane gibi tesisleri barındıran "Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezimin inşaatı tamamlanmıştır. Aynı şekilde bu Yerleşkede inşa edilen "Kapalı Spor Salonu", 937 kişilik seyirci kapasitesi ile Üniversitemize ve Artvin'e hizmet vermektedir. Bu salonunun hemen yanında onu tamamlayan basketbol, futbol, tenis ve voleybol sahaları inşa edilmiş, öğrenci ve personelimizin hizmetine sunulmuştur. Şehir Yerleşkesinde Nihat Gökyiğit Kongre Kültür Merkezi inşa edilmiş, Üniversitemizin ve Artvin'in kongre, konferans, konser ve benzeri faaliyetleri için önemli bir eksikliği giderilmiştik.

Sonuç itibari ile kurulan yeni akademik ve idari birimleri, akademik örgütlenmesi, yapılan eğitim-öğretim ve araştırma merkezleri ve sosyal donatılan ile gelişimini başlangıçta öngörülen hedeflere uygun olarak sürdüren Artvin Çoruh Üniversitesi; bugün gelinen aşamada Ülkemiz Yükseköğretim Kurumlan içinde saygın yerini alarak, sahip olduğu misyon, vizyon ve değerleri ile her geçen gün hedefine bir adım daha yaklaşmaktadır. Bu düşüncelerle Üniversitemizin bu aşamaya gelmesinde başat aktörler olan, başta öğretim üyelerimiz olmak üzere tüm akademik ve idari personelimize ve katkılarım esirgemeyen tüm iç ve dış paydaşlarımıza teşekkür ediyor. ”

Artvin Çoruh Üniversitesinin 4 Yıllık Tarihçesi

2007 yılında kurulan Artvin Çoruh Üniversitesi bugün Artvin'de olduğu kadar çevresinde de tercih edilir üniversitelerden biri haline gelmiştir. 4 yıllık bir dönem içinde üniversitenin fiziksel altyapısını kurma konusunda ortaya konan azim ve gayret ile bu çabalar sonucu yaşanan hızlı gelişmenin akademik kabiliyetleri yükseltmesi, bu durumun öncelikli sebebidir. Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi'nin bazı birimlerine ev sahipliği yapan Artvin, kendi adını taşıyacak olan üniversitesine 2007 yılında kavuştu.

17 Mayıs 2007 tarihli, 5662 sayılı kanun Artvin Çoruh Üniversitesi'nin kurulduğunu, Karadeniz Teknik ve Kafkas Üniversitelerinin burada bulunan birimlerinin bu üniversiteye bağlandığını, bunların yanında Rektörlüğe bağlı başka birimlerin de kurularak tamamının Artvin Çoruh Üniversitesi çatısı altında toplandığını ilan ediyordu.

Bu çerçevede, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı olan Eğitim Fakültesi, Arhavi Meslek Yüksekokulu ile Hopa Meslek Yüksekokulu; Kafkas Üniversitesi'ne bağlı olan Orman Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ile Artvin Meslek Yüksekokulu bundan böyle akademik faaliyetlerini Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde devam ettirecek; yeni kurulan Fen-Edebiyat Fakültesi ile Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüleri ile üniversitenin yapısı daha da güçlendirilecekti.

Kanun, 29 Mayıs 2007 günü yürürlüğe girdi.

Yapılanma çalışmaları hemen başlatılan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğüme Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen 13 Ağustos 2007 tarihinde tedviren atandı. Bu görevi yaklaşık bir yıl devam ettiren Prof. Dr. Özen'in ardından Rektörlük görevine, 10 Eylül 2008 tarihinde, halihazırda bu görevine devam eden Prof. Dr. Mehmet Duman atandı.

Prof. Dr. Mehmet Duman'ın 16 Eylül 2008 tarihinde görevine başlamasıyla Artvin Çoruh Üniversitesi'nde yeni bir dönem de başlamış oldu. Yapılanma çalışmaları devam eden Artvin Çoruh Üniversitesi'nde, üniversitenin asli görevlerini hakkıyla yerine getirebilmesi için akademik ve fiziki alt yapının hızla yeterli düzeye getirilmesi gerekmekteydi. Mevcut çalışmalara hız verilirken ilk iş olarak Artvin Çoruh Üniversitesi 20 Yıllık Gelişme Planı hazırlanarak, Artvin'in merkezi ve yerel yöneticileri ile Artvin halkının ve önde gelen Artvinlilerin önemli manevi destekleriyle yeni projelere başlandı.

Bugün, geçmiş 6 yıla bakıldığında Artvin Çoruh Üniversitesi'nin fiziki alt yapı bakımından oldukça önemli bir aşama kaydettiği görülmektedir. Detayları ilerleyen bölümlerde aktarılacak olan bu gelişme temposu Artvin Çoruh Üniversitesi'nin akademik kabiliyetlerinin de hızla gelişiyor olmasında önemli bir etkendir. Bölüm ve öğrenci sayılarında, akademik personel sayısında, proje ve bilimsel yayın sayısında ve akademik alanda nicel olarak ölçülebilir birçok farklı başlıkta yaşanan belirgin artışlar, akademik kabiliyetleri yükseltmesi konusunda Artvin Çoruh Üniversitesi'nin fiziki alt yapısında planlanmış hızlı gelişmenin belirgin sonuçlarıdır. Akademik alanda yaşanan gelişmeler de ilerleyen bölümlerde ayrıntılarıyla verilecektir.

AÇÜ Vizyonu

Kaliteli eğitim-öğretim faaliyetleriyle tercih edilen, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin üniversite yönetimine etkili bir şekilde katıldıkları; bugünün ihtiyaçları ve geleceğe dair beklentiler doğrultusunda yaygın ön lisans ve lisans programları ile bölgeye özgü belirti spesifik alanlarda lisansüstü eğitim-öğretim programları oluşturarak ülkenin ihtiyaç duyduğu meslek ve bilim insanlarını yetiştirmek; eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmette yeni yöntem ve teknikleri geliştirerek öncü olmak; öğrencilere daha fazla sosyal ve kültürel olanaklar sunmak ve öğretim elemanlarının yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve niteliğinin artırılmasını sağlamak.

AÇÜ Misyonu

Özgür bir akademik ortamda ulusal ve uluslararası programlarla uyumlu, iç ve dış kalite süreçleriyle desteklenen bir yükseköğretim hizmeti sunmak; ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, sorumluluk sahibi, evrensel geçerliliği olan bilgi ve becerilerle donatılmış bireyler yetiştirmek; bilime katkı sağlayacak araştırmalar yapmak ve yararlı bilgi ve teknoloji üretmektir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.08.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Eğitimcilere Bağımlılıkla Mücadele...
 » Artvin Mem 16. Uluslararası Robot Y...
 » Kemalpaşa Belediyesinden Eğitime Bi...