Bayraktutan’dan Çay İle İlgili Tarihi Konuşma

12/05/2022 03:50

Devlet Çay Üreticisine Şunu Diyor: Kırk Katır Mı, Kırk Satır Mı?


Bayraktutan’dan Çay İle İlgili Tarihi Konuşma

Haber: Hayati Akbaş







CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan TBMM Genel Kurulu’nda çay tarımında yaşanan sıkıntılar ve çay üreticilerinin sorunları hakkında konuşma gerçekleştirdi.

“Bu Parlamentoda çaya ilişkin konuşma yaptım; olmadı, sorunlar halledilmedi, bu kürsüye çay döktüm, 1 çuval çay çöktüm ama aradan yıllar geçti ne yazık ki çay sorunu henüz halledilmedi!” diyen Bayraktutan; “Şimdi, sorun şu: Bakın, geçtiğimiz yıl çayın kilo başına fiyatı 4 liraydı. Ne yazık ki taban fiyatı uygulaması olmadığı için, çaya ilişkin yıllardır burada birçok kere söz edildiği için. Sayın Mehmet Bekaroğlu Hocamın da geçen günlerde vermiş olduğu kanun teklifinde de buna ilişkin hükümleri açık bir şekilde ortaya koymuş olmasına rağmen taban fiyatından uzaklaştık. Geçen sene 4 lira olmasına rağmen -kota ve kontenjana ilişkin sorunlarımız var- ne yazık ki çay üreticisi 2, 4 lira üzerinden özel sektöre çayını verdi. ” İfadelerini kullandı.

CHP’li Bayraktutan’ın TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın devamı şu şekilde;

DEVLET ÇAY ÜRETİCİSİNE ŞUNU DİYOR: "KIRK KATIR MI, KIRK SATIR MI?"

Çay üreticisi geçen sene mayıs ayında çayını verdi, aradan bir yıl geçti, özel sektöre vermiş olduğu çayın bedelini alamadı. Özel sektör diyor ki: "Ben sana nakit olarak da vermem. Aradan bir yıl geçtikten sonra sadece sana kuru çay olarak verebilirim. " Böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Şimdi, çay üreticisi de şunu diyor: "Kotayı kaldırın, kontenjanı kaldırın. " Nedir bu sorunun temeli? Artvin'de, Rize'de, Trabzon'da 1 milyon kişi, 200 bin aile 781 bin hektar alanda çay üretimiyle geçiniyor. Hani diyoruz ya: "Çay millî üründür, çay stratejik üründür. " Peki, çay üreticisi bu ürünün karşılığını alabiliyor mu? Kota ve kontenjanla alakalı problem şu: ÇAYKUR ne yapıyor? Üretim kapasitesini artmıyor. Üretim kapasitesiyle alakalı çay fabrikaları belki eski teknoloji. . . Buna ilişkin çay üreticilerinin yıllardır feryadına rağmen ne yazık ki yılda günlük 7 bin-8 bin ton civarında, 9 bin ton aslında ama bin tonu falan kayboluyor, fabrika onarımı oluyor, başka türlü mücbir sebepler oluyor. Ama ne yazık ki arz çay sezonunda 15 bin-20 bin ton oluyor. Bu durumda ne yapıyorlar? Geliyor, çay üreticisine diyor ki: "Ben senden ucuz fiyata madem ÇAYKUR almıyor. Çay eğer üç gün içerisinde toplanmazsa zayi oluyor, başka çaresi olmuyor. Yani daha doğrusu, devlet çay üreticisine şunu diyor: "Kırk katır mı, kırk satır mı?"

ÇAY ÜRETİCİSİ ÖZEL SEKTÖRE MAHKUM BIRAKILIYOR

Çay üreticisi ne yapıyor? Alıyor bu çayını, gidiyor özel sektöre değerli arkadaşlarım. Bakın, özel sektöre ilişkin olarak, geçen yıl çay üretimi yapılıyorken gübreye ilişkin olarak gübreyi 2. 400-2. 500 TL civarında alıyordu üretici. Şimdi, ne oldu gübre değerli arkadaşlarım? Şimdi, Tarım Kredi Kooperatiflerinde bile sadece 7. 800 lira tonu. Bu ne oluyor? Serbest piyasada 9 bin liradan aşağı değil. Sadece bunu baz alarak, bunun üzerinden yeni çay fiyatıyla alakalı kendimize bir skala koyarsak, çayın geçen seneki fiyatı 4 liraysa bu sene 12 lira olması gerekiyor en aşağı, 12 lira olması gerekiyor değerli arkadaşlarım. Ama çay üreticisi, sizden şunu bekliyor, diyor ki: "9 liradan, 10 liradan aşağı olmasın. "

2016 yılından beri Türkiye'de pahalılık yok mu, enflasyon yok mu, hiçbir şey artmadı mı? Çay destekleme fiyatını 2016 yılından beri neden artırmıyorsunuz, neden artırmıyorsunuz? Her şeyin fiyatı arttı. Bir de Rize, Sayın Cumhurbaşkanının memleketi. "Çay üreticisini mağdur etmeyeceğiz. " diyorsunuz, niye artırmıyorsunuz değerli arkadaşlarım çay destekleme fiyatını?

ÇAYIN BÜTÜN BİLEŞENLERİNE İLİŞKİN PROBLEM VAR

Şimdi, önümüzdeki günlerde çaya ilişkin belirsizlik devam ediyor. Organik çayla alakalı problem var, konvansiyonel çaya ilişkin problemler var. Organik çay fiyatı konvansiyonel çay fiyatından 2 kat daha fazla olmalı, onunla alakalı belirsizlik de devam ediyor. Çay fabrikalarında çalışan mevsimlik işçiler kadro istiyorlar, ona ilişkin sorunlar da var. Bugün Parlamentoya 30 milletvekilinin imzasıyla çay eksperlerine ilişkin bir araştırma önergesi verdim. Yani çayın bütün bileşenlerine ilişkin problem var.

BURADAN UYARIYORUM. SAKIN BÖYLE BİRŞEY YAPMAYIN!

Mehmet Bekaroğlu Hocam, sağ olsunlar, geçtiğimiz günlerde Çay Kanunu'na ilişkin bir düzenlemeyi Parlamento Başkanlığına verdi. Şimdi, görüyoruz ki kapalı kapılar ardında çay fabrikalarını ihya edecek olan bir çay kanunu teklifi hazırlanmasına ilişkin karanlık dehlizlerde bir hazırlık yapılıyor, buna ilişkin kulağımıza duyumlar geliyor; sakın böyle bir şey yapmayın, sakın böyle bir şey yapmayın, bakın, buradan uyarıyorum. Yapmanız gereken şu: Çay üreticilerini, çayın bileşenlerini bir masanın ortasına alın, önümüzdeki günlerde açıklayacağınız çay fiyatını adam gibi açıklayın, deyin ki: "9 liradan aşağı olmasın. "

BİR KERE DAHA TARİHE NOT DÜŞÜYORUM! ÖNÜMÜZDE YAPILACAK İLK SEÇİMDE SANDIK KURULDUĞUNDA KARADENİZ'DEKİ ÇAY ÜRETİCİLERİ SİZLERİ CEZALANDIRILACAK.

Çay destekleme fiyatını da açıklayın, ÇAYKUR'un üretim faaliyetini, üretim kapasitesini de artırın değerli arkadaşlarım, çay üreticileri bunu bekliyor sizden. Bakın, bu yüce Parlamentodan Karadeniz'e sesleniyorum: Eğer bunu yapmazsanız, buna ilişkin eğer olumlu gelişmeler yapmazsanız önümüzde yapılacak ilk seçimde sandık kurulduğunda Karadeniz'deki çay üreticileri sizleri cezalandırılacak, demedi demeyin arkadaşlar. Buradan açık açık ifade ediyorum, bunu bir kere daha tarihe not düşüyorum.

ÇAYI BİR AVUÇ KARTELE TESLİM ETMEYİN, ÇAY KANUNUNU BİR AN ÖNCE ÇIKARTIN; KARADENİZ'İN, ÇAY ÜRETİCİSİNİN HAKKINI VE EMEĞİNİ VERİN!

Kota ve kontenjanı atın. Önümüzdeki günlerde ÇAYKUR'un önüne yürüyecek çay üreticileri, diyecekler ki: "Sizin inisiyatifinize bırakmıyoruz, 'Emek en yüce değerdir. ' diyoruz, 'Emeğin karşılığını verin. ' diyoruz. " Ne diyorduk? Çay millî üründür, stratejik üründür, fındık da aynıdır değerli arkadaşlarım. Çayı bir avuç kartele teslim etmeyin, çay kanununu bir an önce çıkartın; Karadeniz'in, çay üreticisinin hakkını ve emeğini verin diyorum”.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.05.2022 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Bayraktutan Çay Üreticilerinin Soru...
 » Bayraktutan Meclis’te Cerattepe Geç...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » Bayraktutan Yusufeli’nin Yeni Yerle...
 » Kamilet Vadisi Hes’leri Meclis Günd...
 » Bayraktutan'dan Çay Üreticisine Des...
 » Bayraktutan Sondajın Devam Etmesini...
 » Eski Bakan Mataracı Çay'a, Tek Gıda...
 » Muharrem İnce Hopa’da...
 » Borçka Chp İlçe Kongresi Yapıldı...
 » Bayraktutan Tbmm Genel Kurulundan H...
 » Maden Kıskacında Artvin Paneli Yapı...
 » Başbakan Binali Yıldırım Artvin’de...
 » Bayraktutan Cerattepe’nin Peşini Bı...
 » Bayraktutan'dan Başbakanı Aldatan B...
 » Artvin’de Mhp Aday Tanıtım Mitingle...
 » Karadeniz'de Petrol Şehirleri Kurul...
 » Bayraktutan: Binali Yıldırım'ı Kurt...
 » Chp, Tbmm’ De Çay İçin Araştırma Ön...
 » Bayraktutan Artvin'de Yaşanan Sorun...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...