CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Sarp Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunları bir kez daha gündeme taşıdı. Sadece 27. Dönemde 15 yazılı soru önergesi, 2 Meclis Araştırma Önergesi ve 3 Genel Kurul Konuşması ile konunun peşini bırakmayan Bayraktutan; bölgenin kanayan yarası Sarp Sınır Kapısı’ndaki sorunları bir kez daha Meclis Kürsüsünden dile getirdi.
DUVARDAN SES GELDİ, YETKİLİ MAKAMLARDAN SES GELMEDİ
Türkiye Cumhuriyeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Arasında Güvenlik İş Birliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi üzerine söz alan Bayraktutan: “Gürcistan ile Türkiye arasındaki en büyük ulaşım kapılarından biri olan Sarp Sınır Kapısı'yla alakalı olarak burada birçok konuşmalar yaptım. Ne yazık ki şu anda o sorun devam ediyor. Nedir? Sarp Sınır Kapısı'ndan başlamak üzere Kemalpaşa'dan, Hopa'dan, Arhavi'ye kadar olan 30 kilometrelik yol boyunca ne yazık ki bir tır kuyruğu var. Bu tır kuyruğuyla alakalı olarak ilgili makamlara bugüne kadar yapılan başvurular sonuçsuz kaldı. Hem Gürcistan makamlarına, büyükelçiliklerine hem Türkiye'de ilgili bakanlıklara yapılan başvurular konusunda ne yazık ki duvara konuşuldu, duvardan ses geldi; yetkili makamlardan ses gelmedi. ” İfadelerini kullandı.
Kürsüye çıkmadan evvel belediye başkanlarını, ticaret odası başkanlarını aradığını, oradaki yetkililerle görüştüğünü belirten Bayraktutan: “Bir kapı düşünün, Karadeniz Sahil Yolu’nda sol şerit kapalı, daha doğrusu sağ şerit kapalı gidiş yolu üzerinde. Tırlar buraya park etmişler, tek bir yol var, insanlar bu yol üzerine tırlarını getiriyorlar, orada bir anda karşı tarafa doğru geçemiyorlar. Biraz önce almış olduğum rakamlara göre 1. 200'ün üzerinde, 1. 500'ün üzerinde tır var; burada dört gün, beş gün, altı gün yatıyorlar. Bu tırların içerisinde bozulacak malzemeler var, kendi yazılı taahhütleri var, ilgili firmalara vermesiyle alakalı yazılı taahhütname imzalamışlar, altına imzalarını basmışlar. Burada tır şoförleri Kemalpaşa'da, Arhavi'de, Hopa'da feryat içerisindeler. Şimdi öğrendik ki sayın bakanlardan birisi Artvin'e, ilgili yere gelip de sorunu yerinde görmek isteyecekmiş. Biz diyoruz ki: Bakın, şu anda bile, benim konuşma yaptığım şu saatte bile orada bir kıyamet var değerli arkadaşlarım. Bu ne yapıyor? Orada kara yolu güvenliğini tehdit ediyor. Ne yapıyor? Kara yolu ticaretiyle alakalı olarak bir kilitlenme yaratıyor” dedi.
MAALESEF SARP SINIR KAPISINDA YETERLİ SAYIDA PERSONEL YOK
Sarp Sınır Kapısı'nda yeterli ölçüde memur olmadığını vurgulayan Bayraktutan “Özellikle ramazan ayına girmemizle beraber ne yazık ki çalışmalara ilişkin bir yavaşlama var, buna ilişkin şikâyetler var. Burada, biri görev yerini diğerini devrediyorken ne yazık ki arada boşluklar oluyor, orada sıkıntılar çıkıyor. İfadelerini kullandı.
BÖYLE BİR TÜRKİYE COĞRAFYASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Karadeniz Sahil Yolu içerisinde tüneller var. Geçtiğimiz günlerde bu tünellerde ne yazık ki ölümlü vakalar meydana geldiğini, ölümler olduğunu dile getiren Bayraktutan: “Tırları tünellerin içerisine sokuyorlar, dört gün, beş gün boyunca bu tır şoförleri iaşelerini sağlamaya çalışıyorlar, yemeklerini orada yapıyorlar. Tır parkları var değerli arkadaşlarım ve ne yazık ki bu tır parklarının içerisinde iaşelerini sağlayacakları, en basit doğal ihtiyaçlarını karşılayacakları mekânlar yok, bu mekânları yapmadık. Böyle bir Türkiye coğrafyasıyla karşı karşıyayız. ” Dedi.
BU FERYADI TÜRKİYE’YE HAYKIRIYORUM!
Başka bir problem daha var, o da nedir? Bakın, özellikle Gürcistan tarafındaki -bunu, beni dikkatle dinlerseniz görürsünüz- tırlara ilişkin de başka problem var. Gürcistan tarafı, yabancı -tırlarla alakalı- tırların geçişine hiçbir problem yapmadan gerekli serbestliği sağlamasına rağmen, Türk plakalı tırlarla ilişkin olarak. Neden yaptığını da bilmiyorum bunu. Ben uzun yıllar da KEİPA'da çalıştım, Karadeniz Ekonomik İşbirliğinde. Bunu, bizim ticaret odalarımız, ilgili birimlerimiz, Gürcistan makamları nezdinde girişimlerde bulunmalarına rağmen ne yazık ki çözemediler değerli arkadaşlarım. Bakın, bizim tırlarımızı orada dört gün, beş gün özellikle bekletiyorlar. Niye bekletildiklerini de bilmiyoruz değerli arkadaşlar. Niye bekletiyorlar? Şunu anlatmaya çalışıyorum yüce Parlamentodan: Bakın, şu anda Artvin'de, Kemalpaşa'da, Hopa'da, Arhavi'de 1. 500'e yakın tır şoförü -bu kutsal Ramazan ayında oruçlu olanlar var, oruç tutanlar var- dört gün, beş gün boyunca o tırların içerisinde yatıyor değerli arkadaşlarım. Bu feryadı onların adına yüce Parlamentoda Türkiye'ye haykırıyorum; bu sefer lütfen kulak verin diyorum.
MURATLI SINIR KAPISI BİR AN ÖNCE AÇILMALI
Gürcistan ile Türkiye arasındaki bu sınır trafiğinin rahatlaması anlamında, bir başka yerde, Borçka Muratlı'da alternatif bir sınır kapısının açılması yönünde, 2013 yılında Parlamentoda, bütün Parlamento gruplarının ortak kararıyla bir kanun teklifini geçirdik. 2013'den bugüne kadar dokuz yıl geçti, buna ilişkin girişimlerde bulunmamıza rağmen -Türkiye bu konuda iyi niyetli girişimlerde bulundu, onu da ifade edeyim- ne yazık ki Gürcistan tarafından bu konuda aynı iyi niyetli girişimleri görmüyoruz. Türk Dışişlerinin, Ticaret Bakanlığının Gürcistan makamları nezdinde bir an önce, bakın, bir an önce -kanun teklifi Parlamentodan geçmiş- Parlamentonun ortak bir noktada buluşmuş olduğu bu kanun teklifi konusunda Muratlı Sınır Kapısı'nın açılabilmesi için gerekli olan işlemleri yapmasını ve Sarp Sınır Kapısı'nın gerekirse rahatlaması için, bu tır trafiğinin de rahatlaması için bir an önce önlemlerin alınmasını istiyoruz.
BİNLERCE TIR ŞOFÖRÜ PERİŞAN DURUMDA. SESLERİNE KULAK VERİN!
Bayraktutan “Bu konuşmanın yapıldığı saatlerde 3 ilçeyi birbirine bağlayan ana transit yolu üzerinde, yolun sağ şeridinde binlerce tır var. Binlerce tır şoförü dört gün, beş gün orada tırların içerisinde yatıyorlar, perişan durumdalar; lütfen bu sese kulak verin, bunun gereğini yapın. AK PARTİ Grup Başkan Vekillerine de özellikle sesleniyorum, her iki Bakana da hem Ticaret Bakanına hem Dışişleri Bakanına bu konuda gerekli girişimleri yapması için gerekli ricada bulunuyorum “ sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.04.2022 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle