Gürcistan’da vizesiz kalış süresinin bir yıla çıkarılmasının karayolu yolcu taşımacılarını rahatlattığını belirten Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu; “Vizesiz kalış ile alakalı 90 gün limiti sorunumuz çözüldü. Sarp Sınır Kapısı’nda otobüslere ayrı bir parkur açılmasını ve oradaki uzun bekleme süresinden kaynaklı sorunumuzun da çözülmesini bekliyoruz” dedi.
8 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe giren ve Türk vatandaşlarının Gürcistan’daki vizesiz kalış süresini 1 yıla çıkaran kararnameyi değerlendiren Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu; “Daha önceki düzenleme nedeniyle, 90 gün limitini dolduran şoför 90 gün Gürcistan’a giremiyordu. Limitin sonunda, yeni limit kazanmak için 90 gün beklemek zorunda kalıyordu. Limiti dolmamış olan tecrübeli şoförü her zaman bulamıyorduk, o uygulama sebebiyle şoför sıkıntısı çekiyorduk. Ayrıca 90 gün limiti trafik güvenliğini de tehlikeye sokuyordu. Tecrübeli şoförlerin limitinin dolduğu yerde tecrübesizler devreye giriyor ve kazalar da artıyordu. Diğer taraftan da iki ülkenin ticareti olumsuz etkiliyordu. Vize ile ilgili yeni düzenleme hem otobüsçünün hem de nakliyecinin önemli bir sorununu çözmüş oldu. Ulaştırma Dünyası Gazetesi aracılığıyla Karadenizli hemşerimiz Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli’ye teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı’na, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ve Dışişleri Bakanlığı’na da teşekkür ediyoruz” dedi.
‘ARAÇ KUYRUKLARI TÜNELLERE KADAR UZADI’
Vizesiz kalış süresi ile alakalı sorunun çözüldüğünü fakat Sarp Sınır Kapısı’ndaki sorunun devam ettiğini belirten Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu; “Gürcistan tarafındaki sınır kapısında 10 tane parkur var, Türkiye tarafındaki kapıda ise sadece 2 parkur var. Yani sorun bizim tarafta. Özel araçlar, kamyonlar, tırlar, otobüsler o iki parkuru kullanıyor. Mevcut parkurlarla Sarp Sınır Kapısı’nın günlük kapasitesi 1700 araç. Bölgeden günlük 650 otobüs giriş-çıkış yapıyor, bölge dışından ise 320 otobüs giriş-çıkış yapıyor. Buna özel araçları, tırları ve kamyonları da eklediğinizde kapasite yetmiyor. 15 kilometreye varan araç kuyruğu oluşuyor. Hopa ile Sarp Sınır Kapısı arasında, uzunluğu yaklaşık 300-400 metrelik, 7 tünel var. Araç kuyrukları tünellerin içine de uzanıyor. Özellikle bölge dışından gelen otobüslerin yolcularının mağduriyeti çok daha fazla. 22-23 saatlik yolculuk yaparak geliyorlar ve Sarp Sınır Kapısı’nda 5-6 saat bekliyorlar. Üstelik uygun bir mekân da olmadığı için yolcular bu süreyi dışarıda geçiriyorlar” ifadelerini kullandı.
OTOBÜSLER İÇİN AYRI PARKUR TALEBİ
Sarp Sınır Kapısı ile ilgili konuyu Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye aktardıklarını da sözlerine ekleyen Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu; “ Otobüsçülerin ve yolcularının yaşadığı sıkıntıyı Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Nurettin Canikli’ye anlattık. Kendisi konuyla ilgileneceğini söyledi. Bölge dışından gelen araçlar için ayrı bir parkur oluşturulacağına dair söz verdi. Artvin Valimiz Sayın Kemal Cirit ile de konuyu görüştük. Sayın Valimiz de sorunun çözümü için yardımcı olacağını söyledi. Bizim talebimiz otobüslerin Sarp Sınır Kapısı’nda giriş-çıkış yaptığı parkur, özel araçların ve tırların parkurundan ayrılsın. Yani, yolcu taşıyan otobüsçüye ayrı bir parkur oluşturulsun. Oradan giriş-çıkış işlemlerini yapsınlar. Sahil tarafından, gümrük sahasına bağlantılı yeni bir yol yapılabilir. Giriş-çıkışların yapıldığı parkurların sayısı artırılarak, Sarp Sınır Kapısı’nın kapasitesi artırılabilir” şeklinde konuştu.
TÜRSAB’DAN DA DESTEK BEKLİYORLAR
Sarp Sınır Kapısı’ndaki sorunun turizmi de olumsuz etkilediğini vurgulayan Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu; “Yolcuların bu 5-6 saatlik beklemeden kaynaklı eziyetten kurtarılması lazım. Türkiye ile Gürcistan arasında önemli bir turizm potansiyeli var, Sarp Sınır Kapısı’ndaki kapasite yetersizliği turizmi de çok olumsuz etkiliyor. Ben buradan Ulaştırma Dünyası Gazetesi aracılığıyla, TÜRSAB’a da bir çağrıda bulunuyorum. İstanbul çıkışlı Gürcistan turu yapan seyahat acenteleri var. Onlar da bu mağduriyeti yaşıyorlar. Bu meseleye TÜRSAB da sahip çıkmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla sorunun çözümü için TÜRSAB’ın da bize destek vermesini bekliyoruz. Bu sorun hem turizmi hem de trafik güvenliğini olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.07.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle