Hopa ilçesinde insan hakları kurulu Nisan ayı toplantısı Hopa Kaymakamı Şahin Aslan başkanlığında kaymakamlık makamında toplandı. Toplantıda ele alınan konular arasında nisan ay içinde insan hakları kutusundan çıkan şikayetler ve istekler yer aldı.
2 ayrı vatandaşın bulundukları istekler içinde mescit'i bulunmayan Hopa terminalde mescit'in yapılması ve özellikle terminal takside çalışan taksicilerin BDT uyruklu vatandaşların yurt dışına çıkmalarında sarp kapısına götürme yerine, fazla para alma uğruna Posof kapısını tercih etmelerini dolayısıyla gerek turizm açısından yanlış yapılması, gerekse insan hakları açısından ihlali söz konusu olduğu ifade ettiler.
Ayrıca bir başka vatandaşın Hopa ilçesinde korsan taksicilerin kol gezdikleri, taksi plakalı taksilere haksızlık yapıldığı ifade edilerek yetkililerin bir an önce önlem almalarını istedi.
Hopa Kaymakamı Şahin Aslan vatandaşların insan hakları kutusuna attıkları şikayet ve istekler konusunu ele alarak kurul üyelerinden Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu'nun direkt olarak ilgilendiren terminalde yapılması istenen Mescit hakkında görüşünü aldı.
Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu terminaldeki mescit konusu daha önceden de yine insan hakları kutusuna atılan isteklerde yer aldığını ifade ederek şu açıklamayı yaptı:
"Şehirlerarası terminallerde mescit'in bulunması gereklidir. Biz bunun bilinci içindeyiz. Kısa bir süre önceden de yine insan hakları kutusunda atılan yazı ile böyle bir istek gelmişti. Terminal içinde mescit'e uygun bir yer hazır değildi. Bu bakımdan bu zamana kadar yapılamadı. Ancak, uygun bir yerin boşalmasıyla şu an mescit yapılabilir yer hazırdır. En kısa sürede yapıp, hizmete açacağız. Bu konuda kimse ard niyet aramasın" dedi.
Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu terminal taksicilerin BDT uyruklu vatandaşları sarp kapısı yerine Posof kapısına götürmeleri konusunda da yaptığı kısa açıklamada herkes yaptığı işi dürüstçe ve hakkıyla yapması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer, kişiler Sarp kapısı yerine Posof kapısını tercih ediyorlarsa bir sorun yok. Ancak taksiciler bilinçli bir şekilde yolcuları Posof sınır kapısına yönlendiriyorlarsa iş ve meslek ahlakına sığmaz, bunu araştıracağım" dedi.
Toplantıda, 3. konuyu teşkil eden Hopa'da yasal olmayan korsan taksicilerin belirli bir ücret karşılığında taksicilik yapanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılması konusu ele alındı.
Bu konuda kurul üyelerin görüşleri sırasında ilçe trafik şube, şoförler cemiyeti ve vergi dairesi ortak ve koordineli çalışma sonucu, bu konunun üstesinden gelinebileceği görüşü ortaya atıldı. İnsan hakları kurulu üyesi, Artvin İşadamları Derneği Başkanı ve aynı zamanda Hopa Belediyesi Meclis Üyesi Şenol Topaloğlu konu ile ilgili şu açıklama yaptı:
"Hopa belediye meclisi üyesi olarak kısa bir süre önce 3 kişiden oluşturduğumuz komisyon ile bu konu hakkında araştırma yaptık ve hazırladığımız raporu sayın belediye başkanına sunduk. İlçemiz genelinde 204 taksi plaka bulunmaktadır. Bunların içinde 70 taksi plaka çalışıyor. Diğerleri çeşitli nedenlerden ötürü şu an taksicilik yapmayıp ancak yasal haklarını saklı tutan kişiler var. Bir de geçmişte taksicilik yapan ancak, sahil yolun geçmesiyle deniz dolgusu yapılmasından dolayı 5 tane durak zorunlu olarak kalkmıştır. Bu durakta çalışan taksicilerin durağı otomatikman iptal edilmiştir. Şimdi bunlara biz durak vermedik. İlçe genelinde zaten 2 tane resmi durak var. Biri hastane durağı, diğeri Terminal durağı. Diğerleri hiç biri yasal değil ve tüm duraklar ruhsatı yoktur. Bunun için durağı olmayan taksiciler, vergiden ve araç sigortasını ödememek için aracını özel yapıyor. Ondan sonrada korsan çalışıyor. Bunu cezai işlemle veya aracını bağlamakla bu sorun çözülmez. Tüm bu konuları bizim hazırladığımız raporda belirttik" dedi.
Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu taksicilerin ve de korsan taksicilik yapanların sorunların çözümü hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bu sorun hemen ortaya çıkmış bir sorun değil. Geçmiş gelen sorundur. Bugün patlama noktasına gelmiştir. Belediye olarak çalışmalarımız sürüyor. Önce taksicilik yapanlara durak hizmetlerini verdikten sonra korsan çalışanlar kendiliğinden vazgeçecekler. Bu sorun bugüne kadar geldi. Çözülmesi için ilçe genelinde bilhassa yol güzergahlarını belirleyip şehir merkezi trafiğinin rahatlaması için eski terminalin bulunduğu alanında duble yolu geçişinin sağlanması gerekir. Bu yol yarıda kaldı. Karayolları ile itilafa düşen bir vatandaşımız bu yolu vermiyor. Başta bu yol geçişinin sağlanması gerekir. Bu güzergahta şehir merkezini besleyen servis yolu da bulunduğu için şehir trafiği ve kavşaklar rahatlayacaktır. Biz belediye olarak taksi durakları konusunda gereken hassasiyetimizi gösteriyoruz. Taksicilere durak gösteriminden sonra korsan taksicilerin sorunu de çözülecektir" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.05.2006 tarihinde Turan Şentürk tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle