Kırsal alanlarda tarım üreticileri ve kırsal toplum tarafından yapılacak ekonomik amaçlı ve altyapı yatırımlarına belli kriterler ve oranlar doğrultusunda hibe desteği sağlanması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı'nın 2. etabına yönelik Yönetmelik, 09. 05. 2006tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Hibe programı kapsamında yapılan başvurulardan uygun bulunan ekonomik yatırımların %50'si, altyapı yatırımlarının %75'i program kaynaklarından hibe olarak karşılanacak. Hibe programından yararlanmak isteyen yatırımcıların07 Temmuz 2006 mesai bitimine kadar proje teklifi sunması gerekiyor.
Program kapsamında tabandan yukarıya doğru katılımcılık yaklaşımıyla; kırsal alanda tarıma dayalı sanayinin gelişmesini, yerel kapasiteyi ve kurumsallaşmayı geliştiren, istihdam yaratma potansiyeli olan, üretici gelirlerini artıran ve çeşitlendiren, uygun kırsal teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını esas alan ekonomik yatırımlar ile kırsal altyapının geliştirilmesi ve iyileştirilmesini hedefleyen yatırım teklifleri desteklenecek.
Programın 2006 yılı içinde uygulanacak olan ikinci etabı kapsamında (i) tarımsal ürünlerin depolanması, işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanmasına yönelik yatırım tesisleri ile (ii) jeotermal, güneş, rüzgar ve benzeri alternatif enerji kaynakları kullanılan seraların yapımına yönelik ekonomik yatırım teklifleri kabul edilecek.
Programın ikinci etabında mevcut alt yapı tesislerinin rehabilitasyonuna yönelik olarak (i) köy bazlı sulama tesisi, (ii) köy içme suyu, (iii) köy yolu, (iv) köy kanalizasyonu Kaymakamlıklar, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri Muhtarlıklar ile Sulama Birlikleri tarafından yapılacak başvurular kabul edilecek.
Program, ilk etabında olduğu gibi aynı şekilde 16 il bazında (Çanakkale, Denizli, Bolu, Konya, Karaman, Burdur, Hatay, Niğde, Tokat, Artvin, Gümüşhane, Rize, Ardahan, Malatya, Adıyaman ve Batman) pilot olarak uygulanıyor.
Programın birinci etabı, 23 Ağustos 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik doğrultusunda uygulandı. 23 Ağustos - 8 Kasım 2006 tarihinde kabul edilen başvurulardan 159'una hibe desteği verilmesi uygun bulundu. Programın ilk etabı kapsamında kırsal alana yapılacak toplam yatırım tutarı yatırımcıların katkı payı ile birlikte yaklaşık 30. 000. 000 YTL.
Programa, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından oluşturulmuş olan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne veya Bakanlığın diğer kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçiler, çiftçi örgütleri, üretici birlikleri veya bunlar tarafından oluşturulmuş olan firmalar başvuruda bulunabiliyor.
Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı, ülkemizde yapılmakta olan tarım reformu çalışmalarını desteklemek amacıyla Dünya Bankası ile imzalanan İkraz Anlaşması doğrultusunda yürütülmekte olan Tarım Reformu Uygulama Projesi (ARIP) kapsamında uygulanıyor. Program, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü ile İkraz Anlaşması doğrultusunda Bakanlık bünyesinde oluşturulan Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi tarafından yürütülüyor.
Ekonomik yatırımların %50'si, altyapı yatırımlarının %75'i hibe olarak, program kaynaklarından finanse edilecektir. Programdan desteklenecek projeler için hibe miktarı üst limiti ekonomik yatırımlarda bireyler için 17. 500 ABD Dolarını, grup veya özel kuruluşlar için 125. 000 ABD Dolarını, altyapı yatırımları için ise 225. 000 ABD Dolarını geçmeyecektir.
Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı kapsamındaki konulara ilişkin proje hazırlayarak yatırım teklifi vermek isteyen yatırımcıların 07 Temmuz 2006 tarihine kadar ilgili Tarım İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi için: Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi / 312 - 419 21 79 www. arip. org. tr _ www. tarim. gov. tr - www. tedgem. gov. tr
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.05.2006 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle