Artvin Valiliğinde gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi tanıtım toplantısına Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya, Artvin Tarım İl Müdürü Mehmet Duman, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Özel, Yusufeli Sebze Yetiştiricileri Birliği Başkanı Muhlis Öztürk, Artvin Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Gerez ve tarım sektöründe faaliyet gösteren iş yeri sahipleri ile çiftçiler katıldı.
Tarım İl Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü Şeref Çakır, burada yaptığı konuşmada, projenin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, kırsal kalkınma plan ve programları ile 20062010 Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde hazırlandığını söyledi.
Çakır, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacıyla uygulamaya konulduğunu belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünce yürütülen programın 2005 yılında Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı adıyla 16 ilde başladığını anlatan Çakır, ''Bu illerde uygulanan projeler Dünya Bankasınca finanse edilen bir kaynaktan karşılanmış, ardından 2006 yılında kalan 65 il Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı olarak tamamen genel bütçeden karşılanmak suretiyle 2008 yılına kadar ayrı iki program olarak yürütülmüştür. 2008 yılında Köy Bazlı Yatırım Programı kaldırılarak Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 81 ilde uygulamaya konulmuştur. Program kapsamında her türlü tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanmasına yönelik yatırımları ile toplu basınçlı sulama yatırımlarının 500 bin liraya kadar olan proje maliyetlerinin yüzde 50'si hibe yoluyla desteklenmektedir'' dedi.
Çakır, sulama yatırımlarında hibe oranının ise yüzde 75'e kadar çıktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''28 Aralık 2009 tarihine kadar hibe programına başvurmak isteyen potansiyel yatırımcılara program hakkında bilgiler verilecektir. İlimizde Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programları kapsamında bu güne kadar aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Birinci etap ilimizden 28 başvuru yapılmış, bu projelerden ekonomik yatırım olarak 2, altyapı yatırımı olarak 3 proje kabul edilmiştir. Uygulamayı başarıyla tamamlayan 1 ekonomik yatırım, 2 altyapı yatırımı toplam 3 projeye toplam 409 bin 970 lira hibe desteği sağlanmıştır. İkinci etapta ise 8 proje başvurusu yapılmış bu projelerden 3 adet altyapı projesi, 1 adet ekonomik yatırım projesi kabul edildi. Bunlardan sadece Artvin Süt AŞ'ye ait 4, 5 ton/gün kapasiteli süt işleme tesisi projesine 137 bin 181 lira hibe sağlanmıştır. Üçüncü etap 12 projeden 4 proje hibe desteği almaya uygun bulunmuştur. Bu projelerin uygulamayı başarıyla tamamlayan 1 tesise 171 bin 375 lira hibe desteği sağlanmıştır. Dördüncü Etap Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programları birleştirilmiş olup başvuran 3 projeden 1 adedi kabul edilmiş ve uygulama süreci devam etmektedir. Toplam 250 bin lira hibe verilecektir. ''
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.11.2009 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle