Artvin’in bu desteklerden faydalanması gerektiğini savunan Kars, yazısında hemşerimiz olan Eski Bakan Faruk Çelik zamanında Artvin’in de TKDK kapsamına alınması yolundaki açıklanan kararın, neden uygulanmadığının, siyasiler ve ticareti temsil eden makamlar tarafından peşinin bırakılmaması gerektiğini ifade etti.
Bahse konu destekler hakkında da çeşitli bilgiler veren Yaşar Kars, Artvin’in bu desteklerden yararlanması en doğal hakkıdır diyor.
Yaşar Kars, Artvin’in başı kel mi? İl Koordinatörlüğü neden kurulamıyor? sorularıyla başlayan yazısında şu bilgi ve görüşlere yer veriyor;
“Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik döneminde, Artvin’in de içinde olacağı kararı açıklanmışken, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü neden kurulamıyor?
Artvin’de yaşayan ve gün geçtikçe ticaretin eridiğini gören sade bir vatandaş olarak soruyorum. . !
Artvin’in başı kel mi? Hadi Kars’ı, Ardahan’ı geçtik. Yanı başımızda sayılan Trabzon ve komşumuz Erzurum’un ekonomisi Artvin’den daha mı kötü? Keza Samsun, Ordu ve Giresun’da bu iller kapsamında. Bafra ve Çarşamba Ovası Artvin’de de biz mi görmüyoruz. Yoksa Ordu ve Giresun gibi milyonlarca dolarlık fındık ihracatı mı yapıyoruz da bizim haberimiz yok.
“TKDK aracılığıyla son 7 yılda toplam 14 bin 500 projeye yaklaşık 4 milyar lira hibe desteği sağlandığı açıklandı. IPARD 2 kapsamında 5. başvuru çağrısıyla toplam 250 milyon avro, yani 1, 5 milyar hibe desteği verilecek. ”
IPARD II programı ikinci çağrı ilanında, 2017 yılı basın haberlerine göre Trabzon’un aldığı hibe 11. 253. 719, 95 TL. Yine basında çıkan bilgilere göre Erzurum ise 12, 3 milyon hibe desteği almış. Kars ise koordinatörlük kurulduktan 2015 yılına kadar yaklaşık 35 milyon, Ardahan İl Koordinatörünün beyanatına göre 3. Başvuru Çağrı Döneminde 13. 780. 408, 9 TL destek almaya hak kazanmış” Bu rakamlar, TKDK İl Koordinatörlükleri resmi web sayfalarından aldığım bilgiler.
Artvin’in içe dönük perakende ticarete dayalı kapalı bir ekonomik yapısı var. Sarp Sınır Kapısı’nın etkisiyle iki ilçemiz geçiş noktası üzerinde ve nispeten sıcak alışveriş daha iyi. Ama genele bakıldığında e- ticaretin gelişmesi, ulaşım imkânlarının artması, perakende ticareti bitirme noktasına getirmiş durumda. Artvin’in acil olarak üretime dönük yatırımlara ihtiyacı var. Bu anlamda ticaret erbabının da makas değiştirmesi gerekiyor. Bunu yapabilmesi için de bahse konu destek imkânlarından olabildiğince yararlanılması lazım.
İlimiz siyasileri ile ticaretini temsil eden kurum ve makamlar, bu işin peşini bırakmamalıdır. Ülke ekonomisi zaten pek iç açıcı görünmüyor. AB destekli bu kurumdan faydalanmak İlimizin en doğal hakkıdır.
TKDK Nedir?
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Avrupa Birliği üyeliği isteyen ülkelerin kırsak kalkınmayı destekleyebilmesi, bir standardı yakalayabilmesi için oluşturulmuş bir kurumdur. IPARD programlarını tamamlamak asıl görevlerindendir.
IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşenidir. Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.
IPARD kapsamındaki mali destekler karşılıksız olmakla birlikte şartlı ve mükellefiyetlidir. Destekleme kararı alındıktan sonra imzalanacak sözleşmelerde, belirtilen hususlara uyulması durumunda, destekler karşılıksız yani geri ödemesiz olarak verilmektedir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.03.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle