Ana sayfa » Yaşam Haberleri » Dsi Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Cevdet Ağduman'ın Sorularını Yanıtladı
Dsi Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Cevdet Ağduman'ın Sorularını Yanıtladı
13/05/2006 16:24
Yusufeli Barajı Ve İlçenin Yeni Yerleşim Yerlerinde İncelemede Bulunan Dsi Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Cevdet Ağduman'ın Sorularını Yanıtladı:
Sayın Genel Müdürüm Yusufeli halkı 30 yıldır barajla yattı barajla kalktı. DSİ olarak en yetkili makamdasınız. Öncelikle Yusufeli'ne hoşgeldiniz. Yusufeli halkı sizden bu konu ile ilgili bir açıklama bekliyor. Şimdi vatandaş gözüyle bakıldığında Sayın Genel Müdürümüz ilçeye geldi gitti mi olacak? Bu konuda gazetemiz aracılığıyla Yusufeli halkına neler söylemek istersiniz?
DSİ Genel Müdürü bir yere ayak basmışsa orada bir şeyler gerçekleşecektir. Bizimde Yusufeli'ne gelmedeki amacımız budur. En kısa zamanda Yusufeli nin yeni yerleşim yeri ile Yusufeli'nin Barajı için temel atma çalışmaları başlayacaktır. Bizler bu barajı yapmak istiyoruz. Yusufeli Barajını yaparken de Yusufeli insanına en iyi imkânı sunacağız. Buna da yaptığımız planlarla sizler şahit olacaksınız. Kısacası yeni Yusufeli turizm merkezi ve modern bir ilçe olacak.
Yusufeli'nin yeni yerleşim yeri Yansıtıcılar Bölgesi, Sakut mevkisinde birçok incelemeler gerçekleştirdik. Yeni yerleşim yeri olan bu yer ata topraklarından kopmayacak Yusufeli'lerin göç alabileceği hatta giden Yusufelililerin yeniden geri dönecekleri güzel bir yer olacaktır. Düşüncem şudur ki; yeni yapılacak Yusufeli İstanbul'un küçük bir modeli olacak. Yusufeli'nde zaten bir denizimiz eksikti o da olacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da bildiğiniz üzere oda Yusufelili ki bu konudaki çalışmalarımızı yakınen takip ediyor. Yeni kurulacak yere baktığımızda tam bir İstanbul Halicini andırıyor. Projeye baktığımızda bir tarafta bir boğaz diğer tarafta ise Kadıköy ve Üsküdar. Bu görüntü tam panoramik bir görüntü tıpkı İstanbul'un küçük modeli gibi.
Yusufeli Barajı çok önemli ve büyük bir proje. Projeye bakıldığı zaman bir taraftan yollar, diğer taraftan Yusufeli'nin yeni yerleşim yeri ve Yusufeli Barajı var. Birbirinden önemli bu üç projenin yapımına nasıl başlanacak öncelik sırası varmıdır? Yoksa üçüne de aynı anda mı başlanacak?
Hepsi birbirine paralel aynı anda başlayacak. Bu projenin yapımını DOĞUŞ Firması üstlendi. Burada sevindirici bir haber vermek istiyorum. Yapılacak projeye yollar dahil değildi. Ama firmayla anlaşarak yolları bu projenin içine dahil ettik. Yapılacak yeni ilçeye yukarıdan çevre yolu aşağıdan da aktif yol yapacağız. Yusufeli Barajındaki bütün gerekli çalışmaları tamamladık. Bu çalışmaları bizzat ben kendim DSİ Genel Müdürü olarak takip ettim ve bu yerle ilgili birçok incelemelerde bulundum. Yerleşim yerlerini tek tek inceledim DSİ olarak bizler hazırız. Başbakanımızın onayını bekliyoruz. Temel atma tarihini Başbakanımız belirleyecek. Sefer halindeyiz.
Başbakanımız ne zaman derse o zaman sefere çıkacağız. Kısacası Yusufeli Barajına 2006 yılında başlayacağız. Başbakanımız Temmuz 15'de Yusufeli'ne gelecek ve büyük ihtimalle temel atılabilir dedi.
Eroğlu sözlerine şöyle devam etti; yapılacak barajla biz sizin durumunuzu hiç değiştirmiyoruz mesafeler hiç değişmiyor. Yaptığımız sadece şurada bir köprü yapıp ilçeye bağlantılar yapılacak. Yapılan her şey yüksek standartlarda olacak. Biz yapacağımızı yaparız Karayolları yolları tamamlar. Burada açık konuşayım biz bazı yolları gecikmesin diye baraj kapsamına aldık. Geri kalan yolları Karayolları yapacak. Yusuf eliler mağdur olmasın diye böyle yaptık ama Karayolları derse ki sen şuraya kadar getir biz gerisini yaparız derse öylede olur. Yani aslında yollarla bizim hiç bir ilgimiz yok. Burada biz Yusufeli halkını çok düşündük. Sayın Başbakanımızda bu konu ile ilgilendi. Aslında bir Başbakanın bir ilçe için bu kadar zaman ayırmaya vakti yoktur ama Yusufeli için ayrı bir ilgi gösterip projeleri inceledi.
Bizim Yusufeli'nde yaptığımız anket çalışmasına baktığımızda bu yeni yerleşim yerini 32 kişiden 30 u olumlu bulmuş. Hatta Kadir Topbaş bu projeye bakmak için İstanbul'dan Ankara'ya geldi. Birlikte projeyi inceledik. Zaten kendisi Dr. Mimar bende aynı zamanda çevreciyim oturup görüştük. Hemşehrilerinin talebini işleme alarak bu yeri uygun bulduk. Yeni ilçeyi TOKİ mi yapacak?
Henüz belirlemedik ama ben TOKİ' nin yapmasından taraftarım. TOKİ başkanıyla görüşüp TOKİ'yi devreye sokarsak yapılacak evler hem daha güzel hem de daha hızlı yapılır. Zaten TOKİ'nin bu projeyi uygulamadaki kanunları uygun ve uzun vadeli olduğundan TOKİ'nin yapması daha uygun görünüyor.
Sayın Genel Müdürüm; Barajdan yaklaşık 350 İlçe Esnafımız etkileniyor. Bu esnafların çoğunluğu kirada. Baraj yapılınca kirada olan Yusufeli esnafının durumu ne olacak, esnafımız mağdur olacak mı?
Şuan için bir şey söylememiz erken. Fakat biz yeni yapılacak yerde iş merkezleri planlıyoruz. Yapacağımız iş merkezlerinde dükkânlar yapılacak. Bu iş merkezlerinde kirada olan Yusufeli Esnafına kolaylık sağlanacak. Hatta alışveriş merkezleri kordon boyuna parelel bir şekilde yapılarak güzel iş merkezlerimiz olacak. Biz zaten yeni ilçe için 15 bin kişilik bir planlama yaptık. Belki daha genişletilebilir. Ama biz bundan daha fazla kişinin yerleşebileceğini düşünmüyoruz. Yani öyle bir merkez olacak ki İstanbul'da oturan veya başka bir ilde oturan Yusufelililer tatillerini burada geçirmek için gelecek. Turizmin gelişmesi için elimizden gelen bütün desteği göstereceğiz. Biz soruyoruz İstanbul'da oturan Yusufelililere gider misiniz yerleşir misiniz diye, onlarda tabi böyle imkânlar olduktan sonra neden gitmeyelim diyorlar. Bu ilçe vatana hasret olup geriye dönenlerin ilçesi olacak. Ayrıca gazetenizin bu haftaki sayısında ilçe halkı ile yapmış olduğunuz röportajda ilçe halkının yeni yerleşim yerini beğenmesi çok olumlu. Gazete olarak yaptığınız bu çalışma güzel ve yerinde bir çalışma olmuş" diye konuştu.
Çoruh Havzasında yapılan ve yapılacak olan barajların projelerinin uygulanma yerlerini yerinde görmek için Yusufeli'ne gelen DSİ Genel Müdürü Eroğlu Yusufeli Barajının yapılacağı yerleri ve şantiyelerin kurulacağı yerleri bizzat gezerek DOĞUŞ Firmasının Proje Mühendisi Adnan Aydın'dan baraj inşaatının yerleşim yerleri hakkında bilgi aldı. Kınalıçam Köyünde bulunan siyah ve kırmızı kilin alınabilmesi ve şantiyenin kurulması için ve ayrıca Yeniköy (İspirnik)'ten baraj için gerekli olan taşı almak için Su kavuşumunda bulunan Orman İşletmesinin odun deposunun karşı taraftaki kısmı tünel çalışması için öncelikli istimlâk edilecek.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.05.2006 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle