Yeşil Artvin Derneği, Cerattepe’de yapılması planlanan IV. gurup madencilik faaliyetleri için iki dava daha açtı.
Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın, Cerattepe için iki dava daha açıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Önceki günlerde iki ayrı dava açtık. Bunlardan birincisi 2016 yılı Şubat ayında yaşanan olaylarla ilgili. Cerattepe bölgesinde maden şirketinin yasa dışı olarak çıkarılma girişimine karşı Artvin halkının direnişi oldu. Bu direniş 7 ilden getirilen Jandarma ve Polis eşliğinde yasa dışı olarak bastırıldı. Bunun ardından maden şirketi Cerattepe bölgesinde kanunsuz bir şekilde çıkartıldı.
Bu protestolar döneminde valiliğin aldığı tutumlar vardı. Hem yasa dışı bir şekilde maden şirketinin Cerattepe’ye çıkması valilik tasarrufu hukuka aykırıydı. Hem de bunu protesto etmeye dönük Artvin halkının, il dışından destek için ilimize gelmek isteyen hemşerilerimizin yollarda engellendiğine nasıl geri çevrildiğine ilişkin. Yoğun ve orantısız bir şekilde güç kullanıldığına bir süreç geçirilmişti.
Bu süreçle ilgili olarak Artvin Merkezde 700’e yakın ve diğer ilçelerden yurttaşlarımızın vali, emniyet müdürü ve jandarma komutanı hakkında yaptığı şikâyetler var. Bu şikâyetlerle ilgili 2016 yılının Şubat ayında bu soruşturma devam ediyordu. Daha doğrusu Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı bu kamu görevlilerinin görevleri nedeniyle yargılama yetkisi Yargıtay’da olduğu için görevsizlikle Yargıtay’a gönderilmişti. Yargıtay yargılama izni verilmesi için İçişleri Bakanlığına başvurmuş. İçişleri Bakanlığı yargılama izni verilmemesi konusunda bir karar vermiş. Yargılama kararın iptal edilmesi için yaklaşık 150 kişiyle Danıştay’a başvurduk. Bakalım ne sonuç gelecek.
Bize gelen kararda hatta yanlışlıkla bir eve gaz fişeği atıldığı bunun tazminat yollarını farklı olduğu gibi son derece komik bir gerekçe olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü o Şubat olaylarında Artvin’de ne tür bir güç kullanıldığını neredeyse dünya basını yakından izledi. Bunlara ilişkin yüzlerce binlerce fotoğraf kamera kaydı var. Hastanenin çocuk servislerine varana kadar atılan bir yerde sanki bir yere yanlışlıkla gaz fişeği atılmış oda tazmin edilebilir gidip ayrıca dava açarlar gibi bir gerekçeyle reddedilmiş olması son derece komiktir.
Artvin’de valiyi istifaya çağrıldılar diye yargılanan insanlar var. Ama biz 690 kişi vali suç işlemiz diyoruz ama valinin yargılanmasına izin verilmiyor. İkinci davada şu: Biliyorsunuz biz ta başından beri, 22 hektar dava konusu edilen ve bugüne kadar davalar süren 22 Hektarlık Cerattepe’deki kapalı işletmeye ilişkin alanın orada kalmayacağını daha genişletileceğini 4 bin 406 Hektarlık ruhsat alanın neredeyse tümüne yakınına yayılacağına 22 hektarla başlatılmasının bir aldatmaca olduğunu defalarca söyledik. Nitekim bu söylediklerimiz maden şirketi tarafından reddedilse de 2015 yılında maden şirketinin açık işletme CED alanı dışında açık işletme başvurusu da yapmış olduğuna belgeleriyle ortaya çıkarttığımızda zaten amaçlarının ne olduğu o zamanda anlaşılmıştı.
Giderek alanın genişleyeceği bilinen bir şeydi bunu tabi reddediyorlar son bu davalar sürerken gecen ay maden şirketine işletme izninin de verilişyanı bir sürü kurumlardan izin almak zorunda oldukları için sadece ÇED alınmakla bir alanda madencilik yapılamıyor. Bunun dışında Orman’dan DSİ’den, Çevre İl Müdürlüklerinden alınması gereken izinler var. Bu izinlerde biriside işletme izni İşletme izninde de alan belirleniyor.
ÇED alınan alanın neresinde işletme faaliyetinin yapılacağı belirleniyor ilgili bakanlık tarafından işletme izni. İşletme iznin verildiğini duyduk bir önceki ay. Bunla ilgili yazışmaları biraz hızlı olması açısından İl Milletvekili adına yazışmaları yaptık. Enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı ve maden işleri dairesine ir işletme iznin verilip verilmediği bu işletme iznin hangi boyutlarda olduğu birlikte sorduk.
Bu yazımıza 40 gün cevap veremediler. 40’ıncı günden sonra cevapta öğrendik ki davası süren halende kesinleşmeyen CED olumlu kararın 22 Hektar olmasına rağmen işletme izni verilen alan 239 hektar olduğunu kendi yazılarıyla öğrenmiş olduk bizim halen var olan giderekte zayıflamış olan Çevre mevzuatımıza göre işletme izinin verilebilmesi için önce ÇED olumlu kararın alınması gerekir.
Nitekim zaten bu nedenle daha önce ÇED başvurusu yapılmış 22 hektar içinde ÇED olumlu kararı alınmıştı. Ondan sonra yapılması gereken işletme iznidir. Ama işletme izni 22 hektar için verile bilir onu aşan bir alan için işletme izni diye birşey olmaz. Bu nedenle bu yasa dışı işletme izninin iptali için mahkemesinde yeni bir dava daha açmış olduk. ” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.06.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle