Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden projesine karşı, 751 davacı ve 61 avukat ile Türkiye’nin en büyük çevre hakkı davası açılmıştı. Türkiye Barolar Birliği, TMMOB, TEMA Vakfı ve STK’lar ile değişik illerden çok sayıda vatandaşın da aralarında bulunduğu 751 davacıyı temsil eden 61 avukat adına, ‘ÇED olumlu’ raporunun iptali ve madencilik faaliyetlerinin durdurulması istemiyle hazırlanan 105 sayfalık dosyayla ile 8 Temmuz tarihinde Rize İdare Mahkemesi başvurmuştular.
3 Günde 18 Bin TL Toplandı
Geçtiğimiz günlerde açıklanan kararda bilirkişi heyetinin keşif yapmasına karar verirdi. Öte yandan mahkeme keşif bedeli olarak da 18 bin TL ödenmesi gerektiğini açıkladı. Artvin halkı, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde Türkiye Barolar Birliği, TMMOB, TEMA, Ticaret odası, Esnaf Sanatkârlar odası, siyasi partiler ve iş adamları olmak üzere 3 günde topladıkları 18 bin TL’yi yatırarak keşfin yapılmasını beklemeye başladı.
Söylentiler Bile Artvin Halkını Ayaklandırmaya Yetti
Öte yandan maden şirketinin Cerattepe bölgeye çıkacağı ve çalışmalara başlayacağı duyumunu alan Artvin halkı teyakkuza geçti. Erzurum’dan takviye birliğin geleceğini ve maden şirketi yeniden bölgeye çıkacağını duyan çevreciler toplantı yaparak gerek sosyal medya, gerekse SMS yoluyla örgütlendi.
Maden Şirketi 21 Haziran’da Yine Denemişti
21 Haziran 2015 tarihinde maden şirketi bölgeye çıkarak yer tespiti yapmak istemişti. Fakat Artvin halkı büyük bir mücadele örneği göstermiş, şirketin bölgede çalışma yapmasına izin vermemişti. Jandarma ve Polis özel harekat eşliğinde bölgeye girmek isteyen maden şirketine, çevrecilerle karşı karşıya gelmişti. Artvin halkı bölgede maden faaliyeti yapılmaması için 21 Haziran tarihinden itibaren 24 saat nöbet tutmaya başlamıştılar.
Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi Av. Bedrettin Kalın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ÇED olumlu raporunun iptali için 8 Temmuz’da dava açmıştık. Yaklaşık 5 aydır bir mahkeme yürütmeyi durdurma konusunda karar vermedi. Nihayet gecen hafta içerisinde, mahkemenin yürütmeyi durdurma konusunda keşiften sonra karar vereceğine ilişkin bir ara kararı geldi. Bu hem keşif kararı hem de keşif ücretlerinin yatırılması üzere bildirilmişti. 18 bin TL keşif ücreti, bir öneki ÇED’in iptali için açılış olan davada ise 12 bin TL civarında keşif ücreti ödemiştik. . Bu miktar sadece Cerattepe davasında değil bütün çevre davalarında yıkıcı bilirkişi ücretleri belirleniyor. Artvin halkı dayanışma içinde olduğundan bu külfete katlanıyor. Bazı köylerimizde bilirkişi ücretlerinin yüksekliği nedeniyle insanlar bunu ödemede zorlanıyorlar. Buda çevre davalarında caydırıcı oluyor. Bir kerede bitmiyor bu davalar birden fazla olduğundan ve her seferinde bu bilirkişi ücreti yeniden belirleniyor.
Bilir Kişi Ücretini STK’lar arasında Paylaştırdık
Bu davaya katıla birçok halkın yanı sıra sivil toplum kuruluşları oldu, bu sivil toplum kuruluşları arasında bu miktarı paylaştırdık. 751 kişiyle açılmış bir dava var. Hem bilirkişi ücreti isteniyor hem de bu ücret bir hafta içinde yatırılması gerekiyor. Bu ücreti 751 kişiden bir hafta içinde toplayamayacağımız için bu yükü üstlenebilecek STK’lar arasında paylaştırdık. Türkiye Barolar Birliği, TMMOB, TEMA, Artvin’deki sivil toplum kuruluşlarından ticaret odası, esnaf sanatkârlar odası ve bazı siyasi partilerin bu rakam üç gün içerisinden toplandı.
Cerattepe keşif ücreti yatırıldıktan sonra mahkemenin keşif günü belirlemesi gerekiyor. Fakat iki gündür Artvin’de maden şirketinin Cerattepe bölgesine çıka girişimlerine yeniden başlayacağını duyumlarını da alıyoruz. Bu girişimler muhtemeldendir ki mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının keşifte sonraya ertelemesiyle maden şirketi bir güç almış olabilir.
Mahkeme keşif kararı almışken, yanı Cerattepe bölgesinde keşfe yönelik bir karar almışken maden şirketi daha keşif yapılmadan Cerattepe’ye çıkıp ormanlık alanı tarumar etme girişiminde bulunuyor. Bu duyum hem bir çelişki hem de Artvin halkı için bir infial oldu. İki gündür Artvin’de insanlar bu girişimlere tepki gösteriyorlar hatta Erzurum’dan yola çıktığı bildirilen bir TİM olduğu duyumları üzerine insanlar teyakkuz halinde. Bugün itibariyle de bu timin geri çekildiğini duymuş olduk. Bu tür girişimler bilinmelidir büyük tepkilere sebep oluyor. İnsanların artık bu tür girişimlere tahammül etmeleri de kalmıyor. Psikolojik olarak da çok yıpranıyoruz sürekli insanlar nöbet halindeler” dedi.
Yeşil Artvin Dernek Başkanı Neşe Karahan ise, “Bildiğiniz gibi 21 Haziran’dan beri Cerattepe’de nöbet bekliyoruz. 24 saat bu bölgede gönüllülük esasına göre nöbet tutuyoruz. Kış şartlarına uygun hazırlıklarımızı da yaptık. Önceki gün bir duyum aldık. Erzurum’dan bir takviye kuvvet gelecekmiş ve şirketin Cerattepe’ye çıkacakmış. Bundan dolayı Artvin halkı iki gündür oldukça tedirgin. 192 gündür Artvin halkı Cerattepe’de nöbet tutuyor. Haklı gerekçesi olduğu için nöbetlerine davam ediyor. Sadece yaşam alanların korumak için nöbetlerini sürdürüyor. Bu duyumu aldıktan sonra 20 senedir olduğu gibi bütün siyasi parti ve STK’ları Yeşil Artvin Derneğine davet ettik. Durumu tekrar gözden geçirdik. Öğleden sonrası için Artvin valisinden bir randevu istedik. Duyumlar hakikaten nedir mahkeme ücreti yatırdık süreçte devam ediyor neden böyle girişimlerde bulunuyorlar diye vali beyden görüşme talep ettik ama ne yazık ki sayın valimizden olumlu veya olumsuz dönüş olmadı” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.12.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle