Artvin Halkı yaşam alanlarını korumak için Cerattepe’ye akın etti. Madenle mücadelede geniş katılım var idi.
Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetlerine karşı halkın mücadelesi devam ediyor. ÇED raporunun geçen yıl iptal edilmesi sonrasında bu kez de konkasör (taş kırma makinesi) ve teleferik kurmak için faaliyete geçen ve onay alan şirketin iş makinelerini bölgeye getireceğini öğrenen yöre sakinleri bu önceki gün sabah yolu trafiğe kapattı. Jandarma ekipleri ile gelen iş makineleri ve konteynerlerin geçişine izin vermişti.
Maden şirketinin Cerattepe’de yer teslimi ve konteynırları kurmak için bölgeye çıkacağın öğrenen çevreciler bir an önce harekete geçip ilin yöneticileriyle görüşmeye başladılar. İlin Valisi Kemal Cirit başta olmak üzere, Milletvekilleri ve belediye başkanıyla görüşmeler yapıldı. Görüşmelerden bir netice alınmamasının ardından Yeşil Artvin Derneği ve çevreciler beklemeye başladılar. Aynı zamanda nöbet eylemlerini de sürdüren çevreciler aldıkları en ufak bir bilgide nasıl hızlıca yayılır diye çalışma yaptılar. Nitekim Pazartesi günü sabaha doğru 04. 00 sıralarında jandarma ekiplerinin bölgeye çıkacağı duyumunu alan çevreciler sabahın ilk ışıklarında Cerattepe’nin yolunu tuttular. Maden şirketinin iki konteynır ve bir iş makinesini taşımak üzere gelen kamyonlardan biri daha Kafkasör yaylasına varmadan arıza yapmış idi, diğerleri de Artvin Belediyesine ait araç park yerinde konuşlandırılmıştı. Sabahın erken saatinden itibaren her gecen saatte sayıları artan çevreciler araçlarını yola park ederek trafiği ulaşıma kapattılar. Yaşam hakları için geçit vermeyen Artvin halkı toplumsal olarak da oldukça fazla destek aldı. CHP İl Başkanı Ali Yücel Kurt, MHP İl Başkanı Serdar Kılınç, Vatan Partisi İl Başkanı Temel Demirci, Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Azizağaolu ve merkez muhtarları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Demirhan Elçin ve yönetimi, Banka Müdürleri, Ülkü Ocakları, Halkevleri, Birleşik Haziran Hareketi, Nacviyalılar, Melolular, Orcuklular, Boğacılar, Artvin Motosiklet Kulübü, Eğitim Sen, Kamu Sen, Tük Eğitim Sen, Sağlık Sen, Eğitim İş, 78'liler, AK Parti eski İl Başkanı Dilek Alkan, Ahmet Özçelik, iş adamı Nevzat Güven ve kızı Belediye encümeni Elvan Güven, CHP’li Belediye üyeleri Nermin Albayrak, Akın Dede, Sinan Saraç, Cemal Bekçi, Ayhan Keskin, MHP Belediye Meclis Üyesi Tahsin Arslan, OR-KOP Başkanı Hasan Yaşar, MHP önceki dönem Milletvekili adayı Muhammet Altunal, dolmuşçular, taksiciler, S. S Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı Orhan Uçar, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ahmet Biber, İş Adamı Celal Öztürk, İş Adamı Bahattin Demiröz, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Artvin İl Temsilcisi Ferit Demiröz, S. S. Artvin Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Peker, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağıl, avukatlar, muhasebeciler, Artvinli Gençlik Muhalefeti, TMMOB ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kararlı Artvin halkına Artvin Valisi Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Belediye Bakanı Mehmet Kocatepe, Ak Parti İl Başkanı Erken Balta katılmadılar. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise Mecliste konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyerek sert açıklamalarda bulundu.
Gün boyu bekleyiş devam ederken bir ara Jandarma ekipleri harekete geçmiş, çevreciler buna izin vermemişler. Yemek yemek için jandarma bölgesine geçmek istediklerini ifade etseler de bu çevrecileri inandırıcı gelmemiş uzun tartışmalar sonrası çevreciler araçların önüne oturarak eylemlerini sürdürdüler. Bölge gelen İl Jandarma Komutanı Mustafa Çelik, Yeşil Artvin Derneği yöneticilerini ikna etmek istese de başarılı olamadı. Çevreciler Jandarma ekiplerine “mağdur olan bizim tarafımızda olun” diyerek serzenişte bulundular. Ortaklık biraz sakinleşince çevreciler tulum eşliğinde doyasıya horon oynadılar. Bu esnada kamyon şoförlerinden biri, ben durumunu böyle olduğunu bilmiyorum diyerek aracına binerek bölgeden ayrıldı. Geride kalan diğer araç inene kadar çevreciler bölgeyi terk etmedi. Yeşil Artvin Başkanı Nur Neşe Karahan ve Av. Bedrettin Kalın yeniden yoğun bir telefon trafiğine girdiler. Vali, Belediye Başkanı Milletvekilleriyle görüşülse de buradan da bir netice alamayınca bir heyet oluşturarak yeniden Vali Kemal Cirit ile görüşmek için şehre indiler. Bu esnada doğanın tadını çıkartan Artvinli çevreciler tek tek söz alarak düşüncelerini ifade ettiler.
Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağıl, maden şirketini yasal olmayan bir işlem yaptığını ifade ederken yöneticilerin verdikleri bu karar manidar bulduğunu ifade etti. Bazı çevreciler ise bu iş burada çözülmüyorsa “şehir merkezini araç trafiğine kapatarak Artvin bürokrasisini zor durumda bırakalım belki biz o zaman anlarlar” önerilerinde bulundular. Sert konuşmalarıyla tanınan Vatan Partisi İl Başkanı Temel Dermici ise Belediye başkanı Mehmet Kocatepe ve AK Parti’yi eleştirdi. “Evet, Mehmet Kocatepe iyi bir insan iyi bir arkadaşımız olabilir ama bu gün burada olmalıydı. Artık rengini belirlemesi gerekir, şirketin ya Artvin halkını yanında yer alsın” dedi. Bunun üzerine yoğun bir alkış aldı. AK Parti yöneticilerini ile ilgili konuşmaya başlaması esnasında Yeşil Artvin yöneticiler kendisin uyarmak istedi. Siyaseti derneklerinden uzak tutmak isteyen dernek yönetimine Başkan Dermirci sert çıkıştı. Demirci, “Eğer bugün buradaki mücadelemizde yanımızda olmayacaklarsa ben susmam konuşurum” diyerek sözlerini tamamladı.
Vali Kemal Cirit ile son görüşmeden de bir sonuç alamayan heyet yeniden Kafkasör yaylasının yolunu tuttu. Akşam saatine kadar sürmesi münasebetiyle iş adamları iftarlarını açmaları için nöbet tutan çevrecilere yiyecek götürdüler.
Vali’den Umut Olmayacağını Anladık
Görüştüğümüz Yeşil Artvin Çevre Derneği yönetim kurulu üyesi ve madene karşı açılan davanın hukukçusu Av. Bedrettin Kalın, madenle ilgili ÇED raporunun mahkeme tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, el değiştiren madenin yeni bir ÇED Raporu hazırlayıp ‘olur’ aldığını aktardı. Şirketin, bu ikinci ÇED’le ilgili dava açma sürecini dahi beklenmeden alanda faaliyete başlamak istediğini kaydeden Kalın, “Ormandan falan gerekli izinleri alarak, yer tespiti için yukarı çıkmayı planlıyorlar. Biz bunu bildiğimiz için yaklaşık 10 gündür gece gündüz nöbet Cerattepe de nöbet tutuyorduk. Şimdi araç çıkarmaya kalktılar. Yalnız çıkamayacaklarını bildiklerinden de güvenlik için jandarmaya başvurmuşlar. Önceki gün valiyle görüştük. Vali ‘Ben güvenliklerini sağlamak zorundayım, madenler aslında kötü bir şey değil. Çıksa da aslında bir şey olmaz ama dikkat edilse iyi olur” gibi tam bir madenci ağzıyla şeyler söylüyor. Biz de baktık buradan bir çözüm yok. Şirketin de vazgeçmediğini biliyoruz. Sabah jandarmanın çıkacağını öğrendik ve bizde Artvinlilere çağrı yaptık. Şu anda da herkes Kafkasör’e çıkıyor. Arenanın yan tarafında insanlar yola oturmuş geçişi izin vermiyorlar” diye konuştu.
2. ÇED Yargı Sürecinden Geçmeli
Madenin aldığı ikinci ÇED olur belgesiyle ilgili dava açma sürecinin beklenmesini ve bu sürecin yargı denetiminden geçmesini talep ettiklerini belirten Kalın, “Bu ikinci ÇED 2009/7 genelgesiyle alınmıştır. Dolayısıyla bu ÇED’in de yargı sürecinden geçmesi gerekir. Dava açma süremiz de zaten 1 hafta kalmıştır. Dava sonucu mahkeme ‘tamam bir zararı yok. Önceki ÇED’ deki eksiklikler giderilmiş’ diyorsa, onu o zaman değerlendiririz. İptal edilmiş bir ÇED’in devamıdır o. Eksikliklerin giderilip giderilmediğine yargı karar verir. Bize herhangi birinin söylemesiyle olmaz. O nedenle hukuksal olarak da dava açmamızın ve yargı kararının beklenmesi gerekir” diye konuştu.
20 Yıldır Koruyoruz, Koruyacağız
Yeşil Artvin Çevre Derneği yönetim kurulu üyesi Göksel Öztürk de, 20 yıldır Cerattepe’de altın işletilmesine karşı mücadele ettiklerini ve madene izin vermediklerini belirterek, “Son olarak Cengiz Holding’e geçti maden ruhsatı. Yargı kararıyla durdurulmuş süreci yerinden başlatmak istiyorlar. Bu bölge Artvin’in su kaynaklarını geldiği bir bölge, bölgenin yaşam kaynağı. Burada bir altın madeni düşüncesi bile bizce korkunç bir şey. Şirketin dayatmasına karşı direnmeye devam edeceğiz. Cerattepe’yi, Kafkasör’ü, Artvin’i korumaya kararlıyız” dedi.
Ateş yakıp iftarlarını açan çevreciler saat 23. 00’sıralarında diğer kamyon şoförünün şehirden ayrılması sonra horon oynayarak bu zaferi kutladılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.06.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle