Türkiye Madenciler Vakfı Başkanı Cerattepe’yi Değerlendirdi

16/06/2016 10:54


Haber: Hayati Akbaş







Cerattepe’de madencilik konusu ülke gündemindeki yerini koruyor. Son günlerde ulusal basına Rize Bölge İdare Mahkemesi’nin Bilirkişi raporunun olumlu olacağına dair çıkan haberlerin ardından Türkiye’de madencilik alanında hocaların hocası olarak bilinen Türkiye Madenciler Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Güven Önal açıklamalarda bulunarak Cerattepe’de yer altı madenciliğinin yapılacak olmasından dolayı madenciliğin Artvin’e zarar vermeyeceğini aksine Artvin’e büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Cerattepe’de yer altı madenciliği yapılırsa doğal yaşama hiçbir zarar vermez

Ülkemizde madenciliğe adanmış, bu alanda önemli çalışmalarda bulunmuş, madencilik eğitimi alanında ise ülkemizin en önemli hocalarından biri olan Prof. Dr. Güven Önal ile Cerattepe Maden Projesi’ne ilişkin Bilirkişi raporunun olumlu çıkmasının ardından bir olumlu raporu da kendisi verdi. Daha önce de ilimize gelen, bu alanda önemli araştırmalar yapan ve ilimizin gündeminde yer alan Cerattepe’de madencilik faaliyetleri konusunda önemli bilgi birikimine sahip olan Prof. Dr. Güven Önal’a ilimizdeki ve ülkemizdeki madencilik faaliyetlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cerattepe’de maden çıkarılmalı mı çıkarılmamalı mı? Madencilik faaliyetleri ilimize ve ülkemize neler katabilir? Cerattepe’de maden çıkarılır ise ne tür zararlar verebilir? Bu zararlar bertaraf edilebilir mi? Madencilik faaliyetlerinden dolayı oluşabilecek zararları karşısında neler yapılabilir? Ve bu zararlar nasıl bertaraf edilebilir? Cerattepe’nin altındaki zenginlik mi yoksa üstündeki zenginlik mi önemli?” konularında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Güven Önal, Artvin ve bölgeyi çok iyi tanıdığını, Artvin Cerattepe bölgesini de çok iyi bildiğini ifade etti.



Cerattepe’de yer altı maden işletmesi kurulabilir

Cerattepe’de yeraltı işletmesi ile maden çıkarılmasının uygun bir proje olduğunu belirten Güven Önal; “Cerattepe’de yeraltı maden işletmesi kurulabilir. Maden’in giriş kısmı milli park sınırları dışında seçilir, çevreye, ormana ve yer altı suyuna zarar vermeden üretim yapılabilir. ABD’de Dead Walley bor madeni ve Avusturya’da Mittersiel Wolfram madeni milli park sınırları içindedir. Paris’in 10 km yakınında Jips madeni, Yeni Zelanda’da şehir içinde altın madeni işletilmektedir. Bu şekildeki madenlere bir dolu örnek verilebilir. Türkiye’de de Bergama Altın Madeni Ovacık Köyü yanında Murgul Bakır Madeni Murgul ilçesi üzerinde, Küre bakır madeni Küre ilçesine 1-2 km mesafede, Soma Kömür madenleri Soma’nın içinde yer almaktadır. Bu örnekler çoğaltılabilir” dedi.

Açık ocak olmadığı için heyelanlar tetiklenmez

Prof. Dr. Güven Önal açıklamalarının devamında; “Açık ocak olmadığına göre, hiçbir şekilde heyelanlar tetiklenmez, uygun bir proje ile yapıldığında, su kaynakları kesinlikle etkilenmez. Yer altında yapılacak patlatmalar uygun yöntemler kullanıldığında, gürültü ve titreşim etkisi en az düzeyde olur. Bütün bu hususlar ÇED çevresinde incelenip, yapılan proje ve önlemlerin uygunluğu, ÇED olumlu raporu ile doğrulandığında, çevre ile ilgili her türlü önlem alınmış demektir. Şuan mahkeme aşamasında olan bu konuda benim genel kanaatim mahkemenin de maden çıkarılması yönünde bir karar vereceği yönündedir. Bende yeraltı madenciliği yapılması gerektiğine öteden beri inanıyordum.

ÇED olumlu belgesinde çevreye en zararsız bir biçimde madenin çıkarılabileceği belirtilmiştir. ÇED’ de belirtilen kurallara uyulması devlet tarafından denetleneceği gibi stk ve halk aracılığıyla da denetimler yapılabilir. Ülkemiz madencilikte çok iyi noktalara gelmiştir. Bu konuda korku yaratılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Sondaj, alanda heyelanı kesinlikle tetiklemez

Madenin nasıl çıkarılacağı konusunda da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Güven Önal, “Arama sondajı 5-10 cm çapında bir delik delinerek yapılır. Sondaj makinesinin yerleştirilmesi için 20-30 m2’lik bir alan gerekir. Bu nedenle çevreye bir zarar vermesi söz konusu olamaz. Sondaj sırasında kimyasal kullanılmadığından yer altı suyuna da zarar vermesi beklenemez. Sondaj, heyelanı kesin olarak tetiklemez.

Bu bölgede madencilik faaliyetleri doğal ormanlara zarar vermez

Yeraltı olarak işletilecek madenin doğal ormanlara zararı olmaz. Ancak yer üstü tesisleri için sınırlı sayıda ağaç kesilebilir. Bunların yerine de yenilerinin dikilmesi gerekir.

“Artvin’de oturan bir kişi olsaydım, madencilik faaliyetlerini desteklerdim”

Çevreye zarar vermeden yapılacak maden işletmesine, Artvin’de oturan birisi olarak razı olur ve bu faaliyeti desteklerdim. Çünkü bu faaliyet tüm Artvin’in ekonomisini büyütecek ve halkın refahını arttırdığı için Artvin’den göçü önleyecektir. Bir yerde, maden işletmesi, oradaki, esnafa, manava, bakkala, tamirciye, tümüyle tüm sektörlere hareket ve iş sağlamaktadır. Örnek olarak yakındaki Çayeli gösterilebilir. Ayrıca aynı şirketin Murgul ilçesinde yer altı işletmeciliği yaptığını da biliyoruz. Benzer coğrafyada görülüyor ki doğru yöntemler uygulandığı zaman çevreye ve insan yaşamına madencilik zarar vermemektedir.

Artvinlilerin bu safhalarda, yatırımcıyı desteklemeleri, çevreye aykırı gördükleri hususları açıklayıp, önlemeleri ve dışarıdan gelecek tahrik ve yanıltmalara karşı dikkatli olmaları gerekir” açıklamasında bulundu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.06.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Ceratttepe Bodrum (isme 2o17) Semp...
 » Artvin’de Cerattepe İçin Gergin Top...
 » Cerattepe İle İlgili Koordinatör Ün...
 » Maden Kıskacında Artvin Paneli Yapı...
 » Cerattepe’de Halk’da, Kanunlarda “B...
 » Artvin’de Gerilim Tırmanıyor...
 » Kafkasör’de Madencilik Su Kanuna Gö...
 » Yeşil Artvin Derneği Maden Şirketin...
 » Yeşil Artvin Derneğinden Maden Şirk...
 » Etibakır’dan Artvin Halkını Rahatla...
 » Artvin Cerattepe İçin Bir Kez Daha...
 » Bakan Yıldız’ın Açıklamalarına Artv...
 » Sinop’tan Cerattepe’ye Destek...
 » Tema: Danıştay’ın Cerattepe Kararı...
 » Çağal’dan Maden Şirketine Belgeli C...
 » Artvin’de Madene Karşı Bahar Yürüyü...
 » Cerattepe Bilirkişi Raporuna Tepkil...
 » Ekoloji Kampı Aktivistleri Murgul’d...
 » Siyanürlü Madenciliğe Bu Defa Hod’d...
 » Artvin, Meclis Gündeminde Konuşulma...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Hopa Belediye Ekipleri Çalışmaya De...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...
 » Okuyan Artvin Okul Koordinatörler T...
 » Kemalpaşaspor’a Destekler Devam Edi...
 » Hopa Belediyesi Vatandaşların Talep...