Bu yıl Küba’da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında “Cerattepe’de Maden’e Hayır” fotoğrafları damga vurdu.
Artvin Halkının çeyrek asırlık maden ve doğa mücadelesi sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük ses getiriyor. Artvin’de 1 Mayıs’ İşçi Bayramı kutlamaları için Halitpaşa Meydanı’nda toplanan vatandaşlar madene hayır sloganları atarken, Artvin için yılın haberi olacak fotoğraf Küba’dan geldi. Küba’daki kutlamalarda ay yıldızlı tişörtleri, ellerinde “Cerattepe’de Madene Hayır” yazılı atkılarıyla Artvin’e destek veren vatandaşların fotoğrafları dünyaya damgasını vurdu.
Kısa sürede Küba’daki Cerattepe desteğinin sırrı ortaya çıktı. Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi emekli öğretmen Bahattin Altuntaş’ın ablası Zehra Altuntaş’ın bu organizasyonun kahramanı olduğu ortaya çıktı. Zehra Altuntaş, İstanbul’da ikamet etmekte olup Artvin sevdalısı bir Artvinli.
Küba’dan Cerattepe’ye destek veren Zehra Altuntaş yaptığı açıklamada; “Özellikle 16 Şubat 2016 tarihinde, hukuksuz bir şekilde, mahkeme sonucunu beklemeyen maden şirketi güvenlik güçlerinin arasında Artvin halkına karşı orantısız bir güç kullanarak Cerattepe’ye çıktıktan sonra yaşananlar daha büyük bir etki yarattı. Yapılan görüşmeler sonrasında Başbakan Davutoğlu, büyük bir risk alarak, hukuk süreci bitene kadar hiçbir çalışma yapılmayacağı garantisi verdi. Artvinliler ister Artvin’de, ister başka illerde, isterse başka ülkelerde yaşasın, memleketlerine destek vererek, maden mücadelesinde dünyaya örnek olacak demokratik ve hukuki mücadelesini yapıyor.
Küba’da “Artvin’de Madene Hayır” Dedik
“Bir devrim ülkesi olan Küba’nın rejimini tanımak ve Küba Havana Devrim Meydanı’nda 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramını bir işçi olarak kutlamak için Küba’daydım. Gallo Turizm Acentesi ile 6 arkadaş toplam 28 kişilik bir grupla gittiğimiz Küba’da unutamayacağımız bir bayram günü yaşadık. 1 Mayıs sabahı Gallo Turizm Acentesi sahibi ve aynı zamanda rehberimiz Nebil Özyiğit’in 1 Mayıs’ta giymemiz için yaptırdığı ay yıldızlı tişörtlerimizle lobide buluştuk. Ben de yanıma “Artvin Cerrattepe’de Madene Hayır” çevre mücadelesini okyanus ötesinde duyurabilmek adına Yeşil Artvin Derneği’nin Madene Hayır yazılı atkılarını almıştım. Nebil Bey’e ve gruba Cerrattepe’deki mücadeleden bahsedip atkılarla yürümeyi ve fotoğraf çekmeyi teklif ettim. Herkes duyarlı davrandı ve kabul etti. Sabah 05. 30 alacakaranlık, yürüyerek yola çıkıyoruz. Saat 06. 00 civarında Devrim Meydanı’na birkaç blok mesafe kala beklemeye geçiyoruz. Sabahın ilk ışıkları vuruyor, ayağımızda beyaz pantolonlar, üzerimizde ay yıldızlı kırmızı tişörtler, ellerimizde yeşil beyaz “Madene Hayır” atkılarıyla fotoğraf çektiriyoruz. O sırada Küba televizyonu yanımıza geliyor ve röportaj yapmak istiyor. Nebil Bey ve Ebru Hanım (grup üyesi) röportaj yaparken biz ellerimizde “Madene Hayır” atkılarıyla fon oluşturuyoruz. Çekim bittikten sonra Devrim Meydanı’na doğru yürümeye geçip insan seline katılıyoruz. Çok kalabalık. Havanalıların dışında çok yabancı turist olduğunu bayraklardan ve kıyafetlerden anlıyoruz. Meydana yürürken sloganlar atılıyor, marşlar, şarkılar söyleniyor, davullar çalınıyor, dans edip eğleniliyor. Bir resmi geçit değil karnaval havasında kutlanıyor 1 Mayıs. Kübalılar devrim ve rejimin gereği paylaşımı öğrenmişler ve çok seviyorlar. Dikkat çekmiş olacağız ki yürürken bize Küba bayrağı ile “Madene Hayır” atkımızı değiştirmek istiyorlar. Memnuniyetle değiştiriyoruz ve beraber yürüyoruz Devrim Meydanı’na doğru… Devrim Meydanı’na vardığımızda Raul Castro’yu görüyoruz. El sallayarak halkı selamlıyor. Biz de ellerimizde atkılarla Raul Castro’yu selamlıyoruz ve kameraların önünden el sallayarak geçiyoruz. Yaklaşık 25 yıldır Artvin “Ceratepe’de Madene Hayır” diyerek doğayı savunan Artvin halkının sesini uluslararası bir alanda duyurabildiğimiz için mutluyuz ama ben bir Artvinli olarak daha da mutluyum. Bizim için güzel ve çok başka bir deneyim oldu. Küba halkı toplumsal meseleler karşısında bilinçli bir halk. Bu anlayış doğa ve çevre konularında da kendisini ortaya koymuş. Küba halkının örgütlü birlikteliğini yakından görmek bizlere çok şey kazandırdı. Türkiye’de de doğası ve hayatı için mücadele eden, direnen binlerce hatta milyonlarca insanız. Küba’ya baktığımızda açıkça görüyoruz ki; tarihte direnenler mutlaka kazanır. Biz hayatımız ve yaşam alanlarımız için direniyoruz. Ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz. Artvin’de maden istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Altuntaş ailesi, Merkez Salkımlı (Tolgum) köyünden. Madenden önce Baraj projeleriyle köylerini kaybetmiş Tolgum halkından birisi. Barajla köyünü kaybeden Altuntaş, Maden projesiyle bütün Artvin’i kaybedeceğini en iyi şekilde hissedenlerin başında geliyor. Altuntaş, bu haberin Artvin’e sahip çıkma temelinde değerlendirilmesini, şahsa başlanarak, öne çıkarılmamasını isteyerek, nüfus kâğıdında Artvin yazan herkesi, davasına sahip çıkarak, bulunduğu yerde anlatmasını ve bu konuda ellerinden ne geliyorsa esirgememelerini istedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.05.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle