Her platformda bireysel ve toplu olarak madene karşı duruşunu sergileyen Artvin Halkı “madene hayır” diyerek madenin çıkmasını engellemek için elinden gelen tüm çabası sarf ediyor. Yeşil Artvin Derneği Üyesi olan aynı zamanda eski bir Murgul Bakır İşletme İşçisi olan Erol Çağal “Artvin'de maden çıkması halinde Artvin’i nelerin beklediği” yönünde yaptığı incelemeler ve araştırmalar sonucunda bir yazı kaleme aldı.
“Artvin’e maden değil; su ve doğa lazım” diyen Erol Çağal Yeşil Artvin Derneği üyesi olarak, 7 Nisan 2012 tarihli ve 28257 sayılı Resmi Gazete'deki Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması hakkındaki yönetmeliği okuyarak Artvin Kafkasör mevkiinde maden çıkarılması halinde insanları Artvinli olarak nelerin beklediğini içeren bir yazı kaleme aldığını dile getirdi.
Erol Çağal konuya ilişkin şunları söyledi; “Yeşil Artvin Derneği'nden aldığım raporlardan derleyerek düzenlemiş olduğum dosyaya göre, İlimiz Artvin'de maden çıkması halinde:
Tabiat tahrip olup, heyelanlı alan daha genişleyerek artacak. Dereler ve Artvin içme suları tamamen yok olacak. Nitemi 2014 yılında su sıkıntısı olacağını düzenlenen uluslararası ve yerli panellerden öğreniyoruz. 22 Mart da Dünya Su Günü ilan edilmiştir. Diğer taraftan Türkiye'de Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bu bakanlığa bağlanmış olan DSİ Genel Müdürlüğü'ne yer sof ve yer altı sularının korunmasına yönelik ilgili yönetmelikle gereken yetki de verilmiş bulunmaktadır.
Hazırlanan söz konusu demek dosyasına bakılınca şu notları görmek mümkündür:
1) Artvin Valiliği raporu: a) Erozyon etkisi, b) Bölgenin tabiata etkileri, c) Sular etkilenecek diye yazıyor.
2) Cominco Madencilik Sanayi A. Ş. için Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı rapor: a) Heyelan eskiden vardı, daha da artacak. B) Yer altı ve yer üstü sularının sınıflandırma kriterlerine göre I. Sınıf su olduğunu yazıyor.
3) Artvin Bakır Maden İşletmeleri A. Ş. : a) Kafkasör'de heyelan olduğunu yazıyor, b) Yeraltı suları olduğunu yazıyor. Bu suların yer üstüne çıkan yerlerinde içme suları oluyor, c) Mevcut yüzey sularının bozuk olduğunu söylüyor. D) Maden sahasının nerede olduğu yazıyor. 4, 3 hektarlık kısmının Hatila Deresi'nde, 1, 79 hektarlık kısmının Dalaget Deresi havzasında, cevher alanının da Fabrika Deresi havzasında kalmakta olduğunu yazıyor.
7 Nisan 2012'de Resmi Gazete'de çıkan yönetmelikte yer altı ve yer üstü sularının korunmasının lazım olduğu yazılıdır. Diğer taraftan Artvin'de Hatila, Dalaget, Fabrika, Fıstıklı ve Şehitlik dereleri içme suyu olarak kullanılmaktadır. Maden çıkması halinde bu sular tamamen bozulacaktır. İlgili yönetmeliğin 3. Bölümünün 12. Maddesinin "e" fıkrasına göre ise, Cerattepe'deki tünelin yer altı sularına zarar vermesi sebebiyle de bu tünelin kapatılması lazım, "i" fıkrasına göre de, Kafkasör'de yapılan inşaatların DSİ'den uygun görüş alınarak yapılması lazım.
Aynı yönetmeliğin 13. Maddesinin "b" fıkrasına göre ise, Kafkasör mevkiinde hiçbir faaliyet yapılmaması icap eder. Artvin içme sularının hepsi İller Bankası tarafından alınmıştır. Ayrıca bu civarda yer üstüne çıkan akarsular vardır ki, tabiatta yaşayan bütün canlılar tarafından kullanılmaktadır”.
Erol Çağal geçmiş dönemde hazırlanan COMİNCA Madencilik A. AŞ’nin Kafkasör Yaylasında Madencilik Faaliyetleri başlıklı teknik raporunu, SRK Danışmanlık ve Mühendislik A. Ş. ’nin Cerattepe Projesi Çevresel Etki Değerlendirme Raporunu, konuyla ilgili içme suyu başta olmak üzere çizilen haritaları ve bu raporlarının içerik ve amaçlarını kamuoyuyla paylaşacağını söyleyerek açıklamasını sonlandırdı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.09.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle