Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Üyesi Murat Özçep, Artvin İl Genel Meclisi’nin maden gezisine dair raporunun yerel basın yayım organlarında yer almasından ardından yayınlanan raporun gerçeği yansıtmadığı iddiasıyla Cumhuriyet Halk Partisi Artvin İl Binasında bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasına Murat Özçep’in yanı sıra CHP Hopa İl Genel Meclis Üyesi Ömer Ustabaş, CHP Arhavi İl Genel Meclis Üyesi Erkan Özyazıcı, CHP Ardanuç İl Genel Meclis Üyesi Tahsin Şentürk, CHP Şavşat İl Genel Meclis Üyesi Ertan Turan, CHP Murgul İl Genel Meclis Üyesi Atıf Bolkvazoğlu, CHP Artvin Merkez İl Genel Meclis Üyesi Suat Kesen, CHP İl Başkan Vekili Ayhan Tekin, CHP Merkez İlçe Başkanı İlyas Şahin ve Merkez ilçe yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Özçep 19-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenen maden sahaları gezisine Cumhuriyet Halk Partisi adına Artvin’den kendisinin katıldığını ifade etti.
Böyle Bir Raporun Altında Hiç Birimizin İmzası Yoktur
Bu geziye dair 28 Nisan tarihinde basın yayın organlarında ‘İl Genel Meclisinin Maden Gezisi Raporu’ başlıklı haberler çıktığını kaydeden “Özçep “Kesinlikle Cumhuriyet Halk Partisine böyle bir rapor sunulmamıştır. Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi üyelerinin de böyle bir rapordan haberi yoktur. Biz basından öğrendik. Böyle bir raporun altında hiç birimizin imzası yoktur. Bu raporu İl Genle Meclisi Başkanımız Hasan Dilberoğlu yayımlamıştır. Bu raporda gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.
Geziye katılmalarındaki asıl amacın bilgi kirliliğini önlemek olduğunu belirten Özçep böyle bir şey olacağını önceden tahmin ettikleri için geziye temsilci gönderdiklerini söyledi.
Özçep kendilerine yöneltilen ‘Siz neden rapor yayınlamadınız’ eleştirilerine de cevap vererek şunları söyledi: “Biz geldiğimizde il başkanımıza, yönetime, merkez ilçe başkanına, il genel meclisi üyesi arkadaşlarımıza bilgi verdik. Gezdiğimiz yerlerin coğrafi ve fiziki yapısı Kastamonu Küre hariç diğerlerinin Artvin Cerattepe ile hiçbir benzerliği yoktur. Bu gezdiğimiz yerlerde bununla ilgili bir maden raporunun yazılmasının uygun olmayacağını söyledik. Kastamonu Küre’nin daha önce 10 bin nüfusu varken şimdi ise şehre girerken gördüğümüz nüfus tabelasında 3 bin 30 olduğunu gördük. Kapalı galeri olarak yapılan maden ocağında galeriye de indim. Madende çalışan 750 kişi, eşleriyle birlikte bin 500, çocukları, jandarması polisi, memuru derken 3 bin 30 eder. Yani ne turizm var. Ne ticaret var. Ne tarım ne de hayvancılık var. Yani burası maden şehri olmuş. Aynı Murgul Damar gibi, insansızlaşmış. Maden bittiğinde Küre ilçe olmaktan çıkıp köy olacaktır. Bu durum bizi tatmin etmediği için böyle bir rapor yazmamıza gerek yok diye düşündük. İzmir Bergama’da bayan bir genel müdür arkadaşımız vardı. Bize siyanür havuzlarıyla ilgili bir sunum hazırladı. Slayt gösterisinde ördeklerin havuza inişini, ördeklerin havuzdan su içişini, tavşanların siyanür havuzunun kenarından su içişini gösteriyorlardı. Ben duruma müdahale ederek ‘Bu siyanür havuzunda 10 yaşında ki çocuğunuzu yüzdürüyor olsaydınız bende Artvin’de madene evet derdim’ dedim. Bizi bu şekilde kandıramazsınız’ dedim.
İzmir Efem Çukurunda da 1 milyon lira olan arazılar 30 katı verilip satın alınmış. Yani kimse buraya zorla davet edilmemiş. Siyasi güçle, devlet gücüyle, parayla buralara girilmiş ve insansızlaştırılmış. Bizde Artvin’in maden şehri yapılıp insansızlaştırılmasına karşıyız. Artvin Cerattepe yer altı sularının kaynağı olduğu için, erozyon heyelan riski olduğu için biz Cerattepe’de madene karşıyız. Gittiğimiz yerlerin hepsi denize sıfır, hepsi ovada. Artvin Cerattepe bunlardan çok farklı bir yapıya sahip.
Turist Gibi Geldiler Ve Gezdiler
AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımın çoğunluğu bu gezide yetkililere tek bir soru bile sormadılar. Hep mücadeleyi biz yaptık. Bu arkadaşlarımızın hiç biri ne kadar maden çıkacak, ne kadar ağaç kesilecek, ne kadar torak çıkarılacak, ne kadar toprak doldurulacak, ne kadar uzunlukta teleferik kurulacak, ne kadar ruhsat alınmış hiç birini bilmiyorlar. Maden karşı değiller ki niye öğrensinler. Turist gibi geldiler ve gezdiler. Niye? Gidin ve gezin dendiği için. Biat ettikleri için” diye konuştu.
Cengiz İnşaatın depolarında Bakır var ama Türkiye dışarıdan Bakır ithal ediyor
Mehmet Cengiz’in Samsunda ki tesislerinde ki gezide geziye katılan gazeteci Orhan Sevinç’in “Şu an depolarınızda bakır madeni olduğu söyleniyor. Neden stokta tuttuğunuz bakır madenini piyasaya sürmüyorsunuz” diye bir soru sorduğunu belirten Özçep bu soruya cevap olarak bakır fiyatının düşük olduğu ve patronların ekonomik politikasından dolayı piyasaya sürmediklerinin söylendiğini vurguladı.
Özçep “ Yani Cengiz İnşaatın depolarında bakır var, ama Türkiye dışarıdan bakır ithal ediyor. O zaman Cerattepe’den ne istiyorsunuz? Rahat bırakın bizi. Devletin Artvin Cerattpe’den alacağı para 3 ya da 4 milyar Euro. Biz büyük devletiz diyoruz. Biz Suriyeli mültecilere 6 milyar Euro para harcadık. Biz Suriyeliler kadar değerli değil miyiz?” diye konuştu.
Özçep ortak bir karar alınmamasına rağmen İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Dilberoğlu’nu yayınladığı bu raporun kendilerini ve diğer sivil toplum örgütü temsilcileri zor duruma düşürdüğünü söyledi. Bu raporunda Hasan Dilberoğlu’na zorla yazdırıldığına inandığını ileri süren Özçep “ Bu AK Parti politikasıdır. Böyle bir açıklamaya biz Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi üyeleri olarak katılmıyoruz. Eğer böyle bir raporda imzamız varsa bugün istifa ederiz” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.05.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle