CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen tarafından Doğu Karadeniz'deki madencilik faaliyetleriyle ilgili olarak verilen soru önergesi, bölgenin çok büyük bir felaketle karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin en çok korunması gereken, ancak yol, hidroelektrik santraller ve diğer yapılaşmalarla hızla kaybedilen bölgede, 303 şirkete ve kamuya ait toplam bin 200 ruhsat bulunduğunu açıkladı. Pekşen, ''Bu 1012 ruhsatın, bu dar coğrafya da ne tür felaketler yaratacağını ciddi olarak düşünmek lazım. Gelecek nesillerimizin yaşacağı topraklar talan edilip, yok edilmektedir'' dedi.
Türkiye'nin en yeşil, en çok endemik türü bulunan, yaylaları ve muhteşem doğasıyla turizm açısından en büyük potansiyele sahip bölgesi Doğu Karadeniz'deki madencilik faaliyetleri, son dönemlerde, yargının 3 kez iptal etmesine karşın Artvin Cerrattepe'de altın maden çıkarılma projesi ve halkın projeye karşı direnişi ile kamuoyunun gündemine taşındı. Ancak, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'in, bölgedeki madencilik faaliyetleriyle ilgili soru önergesine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın verdiği yanıt, bölgenin çok daha büyük çevresel yıkım tehdidi altında bulunduğunu ortaya çıkardı.
PEKŞEN'İN SORULARI
Pekşen’in soru önergesinde, ''Doğu Karadeniz'de maden arama, çıkarma, işletme ruhsatı verilen yerler nerelerdir?'', ''Kaç şirkete maden arama, çıkarma ve işletme ruhsatı verilmiştir?'', ''Bu şirketlerin isimleri nedir'', ''Maden sahası içinde yer altı üretim yöntemiyle maden işletmeciliği belirtilse de aynı ruhsat sahası içinde açık ocak madenciliği işletmesine dönen şirketlerin isimleri nedir?'' sorularını yöneltti.
BAKANIN YANITI
Bakan İmzasıyla gönderilen 26 Şubat 2016 tarihli, 64272063-610-5684 sayılı yazılı yanıtta, ''Bakanlığımız Maden İşler Genel Müdürlüğü (MİGEM) kayıtlarında yapılan incelemelerde, Artvin, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon ilimizde 303 şirket uhdesinde kayıtlı 1012 ruhsat, muhtelif kamu kurum ve kuruluşları adına 175 adet hammedde üretim izni, bölgede kayıtlı muhtelif ruhsat sahiplerine ait 13 adet jeotermal ruhsat bulunmaktadır. Ayrıca MİGEM sistem kayıtlarında söz konusu bölgede maden arama ve işletme faaliyetlerinde bulunan ruhsatlar içerisinde proje değişikliği talebi bulunmamaktadır'' denildi.
KORKUNÇ TABLO
Doğu Karadeniz Bölgesi, yanlış ulaşım projeleri ile kıyılarını, yanlış planlanan köy yolları ile önemli ölçüde de vadilerini kaybetti. Son 10 yılda ise çevre ve bilimsel ölçülere uyulmayarak, havza planlamaları yapılmadan küçük çaplı hidroelektrik santrallerle büyük bir tahribata konu oluyor. Bu yetmezmiş gibi, yeşil yol adı altında bütün bölgede çok derin izler bırakabilecek, 2 bin 400 km civarında bir proje dayatılıyor. Önergeyle ortaya çıktığı gibi bölgede yapılması tasarlanan madencilik faaliyetleri ise düşünüldüğünün çok üzerinde. Bölgenin kapsadığı 37 bin km''lik, önemli bir kısmı korunması gereken alanda bu kadar ruhsat verilmesi, bölge için idam fermanı demek.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.03.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle