Tmmob Ermenek’te Hayatını Kaybeden Madencileri Unutmadı

29/10/2015 10:18

Ermenek’te Hayatını Kaybeden Maden İşçilerini Unutmadı.


Haber: Hayati Akbaş







TMMOB Artvin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Jeofizik Mühendisleri Odası Artvin İl Temsilcisi Hakan YavuzBir yıl önce 28 Ekim 2014 tarihinde Ermenek’te su altında kalarak yaşamını kaybeden 18 maden işçisini saygı ve rahmetle andı.

‘Ermenek’te Yaşamını Kaybedenleri Saygı İle Anıyoruz’

TMMOB Artvin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Jeofizik Mühendisleri Odası Artvin İl Temsilcisi Hakan Yavuz yaptığı açıklamada; “Ermenek’te yaşamını kaybedenleri saygı ile anıyoruz. Tüm uyarılarımıza rağmen önlemler alınmıyor. Ölümler sürüyor. Bir yıl önce 28 Ekim 2014 tarihinde saat 12. 15 sıralarında Karaman İli Ermenek ilçesinde özel sektör tarafından rodövans usulüyle üretim yapılan yeraltı kömür ocağının mücavirinde bulunan ve geçmiş yıllarda üretim yapılarak terk edilmiş ocakta birikmiş yaklaşık 10 bin metreküp suyun facianın yaşandığı ocakta yapılan çalışmalar sırasında ocak içerisine aniden deşarj olmasıyla 18 maden işçisi su altında kalarak yaşamını kaybetmiştir. Yaşamını kaybeden maden emekçilerini saygı ile anıyor yakınlarına tekrar başsağlığı diliyoruz.

Facianın yaşandığı gün Ankara’dan olay yerine giden odamız uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda aşağıda belirtilen hususlar kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Olayın meydana geldiği Ocakta, özel sektör tarafından rodövans yöntemi ile üretim yapılmaktadır. Ocakta 3 vardiya halinde çalışma yapılmakta olup, facia anında ocakta bulunan 26 işçiden 8 işçi kendi imkânları ile dışarı çıkmış, ocak içerisinde 18 işçi mahsur kalmıştır. Ocakta çalışan işçilerin istihdamı genellikle çevre köylerden sağlanmakta olup, sendikasız ve düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. Facianın meydana geldiği sahada, 3 ayrı firma tarafından aynı anda rodövans yöntemi ile üretim yapılmaktadır. Geçmiş yıllarda ocağın mücavir alanlarında üretim yapılmıştır. Eski imalat olarak adlandırılan bu üretim alanlarında biriken sular facianın yaşandığı ocakta yapılan çalışmalar sonucunda ocak içerisine deşarj olmuştur.

Bu tespitler ışığında; facianın meydana gelmesinde ki en önemli neden olan havzanın bir bütün olarak değerlendirilmemesi ve tüm madencilik faaliyetleri ile birlikte havzanın madencilik planlaması yapılmadan gerekli ruhsat izinlerinin verilmesi dolayısıyla işveren ile birlikte MİGEM birinci derecede sorumlu bulunmuşlardır.

Bilindiği üzere işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin düzenlemeler tek başına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından yapılmaktadır. Bu düzenlemeler esnasında üniversiteler, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin (TTB, TMMOB) görüşlerine başvurmayan ya da başvurduğu halde düzenlemelerde dikkate almayan ÇSGB’nin yıllardır artan iş kazalarından ve can kayıplarından sorumlu olduğu da belirtilmiştir.

Bu tespitlerimiz; kaza ile ilgili olarak düzenlenen resmi raporlar ile de örtüşmektedir.

Kazaların önlenmesi için uzmanlarımız tarafından yapılan incelemelerde aşağıda belirtilen görüş ve önerilere yer verilmiştir. Rodövans ve taşeronlaşma uygulamaları acilen iptal edilmelidir. Madenlerimiz; kamu yararı öncelikli olarak, mühendislik bilim ve tekniğinden yararlanılarak, havza madenciliğine uygun olarak planlanmalı ve işletilmelidir. Ucuz işgücüne dayalı ve örgütlenmeyi engelleyen çalışma anlayışı terk edilmelidir. İSG‘ye ilişkin kararların alınmasında, üniversiteler, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının (TTB, TMMOB) görüşlerini alınmalı, ulusal düzeyde karar alma mekanizmasında çoğunluğu emek örgütlerinin oluşturduğu bir yapı oluşturulmalıdır. Bundan önce olduğu gibi "gerekenler yapılacaktır" gerekçesinin arkasına sığınılmadan gerçek sorumlular belirlenmeli, maden mühendisleri, teknik ve daimi nezaretçiler ile diğer çalışanlar günah keçisi olarak seçilmemelidir.

Madencilik alanında facialarla dolu 2014 yılının ardından; siyasi iktidar tarafından yine bir şeyler yapılıyormuş gibi gösterilmiş, ETKB ve ÇSGB tarafından yapılan düzenlemelerde iş cinayetlerini engelleyecek kayda değer önlemler alınmamıştır. Hatta İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yapılan değişiklikler adeta devletin bu alandaki eksikliğinin ve yetersizliğinin bir itirafı şeklinde olmuştur. Soma ve Ermenek bilirkişi raporlarında belirtilen eksiklikler madencilik bilim ve tekniğinin bir gereği olmasına rağmen ancak 319 ölümün gerçekleşmesinden sonra mevzuata girebilmiştir.

Yine bu faciaların ardından maden mevzuatında yapılan değişikliklerle sadece özel sektöre ait yeraltı kömür ocaklarında rödovans kaldırılmış, kamu kurumlarının elinde bulunan yeraltı kömür ocaklarının tamamına yakınında rödovans yolu ile yapılan üretime herhangi bir kısıtlama getirilmemiş, havza madenciliği ve temel madencilik sorunlarına ilişkin önlemlere yer verilmemiştir. Ayrıca teknik nezaretçiliğin kaldırılarak yerine getirilen daimi nezaretçiliğin hazırlanan uygulama yönetmeliği taslağında görüleceği üzere ihtiyaca cevap vermeyeceği anlaşılmakla birlikte zaten var olan daimi nezaretçiliğin yeni bir uygulama gibi sunulmasına da anlam verilememektedir. Soma ve Ermenek faciasından sonra en az 120 maden emekçisi iş kazaları nedeniyle yaşamını kaybetmiştir. Yaşananlar göstermektedir ki alınan önlemler yeterli olmayıp ölümler devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

TMMOB Artvin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Jeofizik Mühendisleri Odası Artvin İl Temsilcisi Hakan Yavuz açıklamasını son bölümünde; ”Defalarca söyledik bir kez daha söylüyoruz. Yaşanan ve yaşanacak ölümlerin sorumlusu maden mühendisleri, iş güvenliği uzmanları ve daimi nezaretçiler değil mevzuatın ve bilimin gerektirdiği önlemleri almayan işverenler ile yanlış mevzuatı ve yapıyı yaşama geçiren siyasiler ve bürokratlardır” ifadelerine yer verdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.10.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...