Kafkasya Ekolojik Bölge Konseyinin üçüncü toplantısı Hopa'da Peronti Oteli konferans salonunda başladı. Çevre ve Orman Bakanlığının ev sahipliği yaptığı toplantıya bakanlık adına Müsteşar yardımcısı Dr. Mahir Küçük başkanlık ediyor.
Kafkasya Ekolojik Bölge Konseyi, Karadeniz ile Hazar Denizi arasındaki coğrafyanın sahip olduğu zengin bitki ve hayvan türleri ile doğal yaşam alanlarının korunması için Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Ermenistan ve İran'ın temsilcilerinden oluşuyor.
Her ülkenin biri hükümet ve biri Sivil toplum örgütü temsilcisi olmak üzere iki üye ile temsil edildiği konsey'in, bölge dışından tarafsız bir başkan ile birlikte toplam 13 üyesi bulunuyor. Konseyde Türkiye, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi tarafından temsil ediliyor.
Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu ve başkan yardımcısı Mahmut Zeytinci'de toplantıya katılarak bütün konuklarla tek tek ilgilenerek "Hopa'ya hoş geldiniz" dedi. Konsey başkanlığını Christopher Holtz, başkan yardımcılığını Hartmut DaJungıus'un yaptığı konsey toplantısına Azerbeycandan bakan yardımcısı Alıev Fırdousi ve Elçin Sultanov Ermenistan'dan Eleonera Grıgorıa ve Mamikon Kasabyan, Gürcistan'dan Davıt Tarkhnıshvili ve Maka Tsereteli, İran dan Mohammed Taghi Farvar ve Farhang Ghasrıan, Rusya'dan Armen Grıgorian, WWW-Kafkasya'dan Maka Bıtsadze, Lana Ghvinjılıa, Keti Rogava ve Nugzar Zazanashvili, Türkiye'den Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı DKMPGM Genel Müdür Yardımcısı Mahir Küçük, TEMA'dan Ulur Zeydanlı, WWF Türkiyeden Başak Avcıoğlu, Emre Can, Filiz Demirayak ve Sedat Kalem, GEF-II Proje müdürlüğünden Gülün Egelei, Yusuf Güney, Özgür Eminağaoğlu, Oğuz Kurdoğlu, Mert Altıntaş ve Ahmet Mercan katıldı. Toplantıya bakanlık adına ev sahipliği yapan Artvin Orman Bölge Müdürü'de katıldı.
3 gün sürecek toplantının ilk gününde yapılan konferansta karşılıklı görüşler tartışılarak ortak noktalar etrafında görüş birliği sağlanmaya çalışıldı. Biyolojik çeşitlilik sözleşmesinin ilgili gruplarının etkin katılımı ile bölgesel düzeyde hayata geçirilmesini sağlamak üzere, altı ülkeye mensup resmi yetkililer, bilim-araştırma kuruluşları ve sivil toplum temsilcilerinin katılımı ile 20022004 yılları arasında hazırlanmış olan ve "Kafkasya Ekolojik Bölge Doğa Koruma Planı"nın uygulanmasını izleyen ve değerlendiren konsey aynı zamanda ileriye dönük tavsiyelerde bulunuyor. Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi ile Çoruh ve Aras nehirlerinin havzalarını da içine alan Kafkasya Ekolojik Bölgesi, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ve el değmemiş doğal ekosistemleri, özellikle doğal yaşlı ormanları ve uluslar arası doğa kuruluşları tarafından yer küre üzerindeki en önemli ekolojik bölgelerden biri olarak tanınıyor. Bölgenin sahip olduğu önemli tür ve habitaların korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için ortaklaşa hazırlanan "Kafkasya Ekolojik Bölge Doğa Koruma Planı ise" ortak referans kaynağı olarak kabul ediliyor.
Planı benimseyen ulusal ve uluslar arası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve bilim ve araştırma kuruluşları, yapmaları gereken çalışmaları planda ortaya konulan vizyon ve eylem planına göre önceliklendiriyor. Bu uluslar arası süreç WWF'nin (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) eşgüdümünde CEPF'in (Kritik Eko sistem Ortaklık Fonu) finansal desteği ile gerçekleşiyor.
3 gün sürecek toplantının ilk günü bilimsel konuşmalar ve tartışmalar ile geçerken ikinci günü Camili bölgesine gidilerek arazi çalışması yapılacak. Toplantının 3'üncü ve son gününde ise Trabzon Altındere milli parkında arazi çalışması yapılacak. Heyet daha sonra Sümela manastırını gezerek toplantıyı sonuçlandıracak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.10.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle