Bakanlık, sürdürülebilir balık üretimi için harekete geçti. Bütçe tasarısına göre su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip 10 metre ve üzeri balıkçı gemisi sahiplerine, gemilerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında gemi boyuna göre bütçeden destekleme ödemesi yapılacak.
Nevin Bilgin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Meclis’e sunulan 2015 yılı bütçe yasa tasarısında, su ürünleri alanında yapılacak yeniliklere yer verildi. Buna göre, su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesi ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip 10 metre ve üzeri balıkçı gemisi sahiplerine, gemilerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında gemi boyuna göre destekleme ödemesi yapılacak. Tasarıda Türkiye’nin 26 milyon hektar su alanına sahip olduğu belirtilerek, yapılacak çalışmalar söyle sıralandı:
HAYALET AVCI ARAÇLARI AZALTILACAK:
Denizlerde istenmeden kopan ve terk edilmiş olan av araçlarının denizden çıkarılarak bu av araçlarının verdiği zararın azaltılması deniz ekosistemi ve biyo çeşitliliğinin korunması, balıkçılara av aracı kayıplarının azaltılması için eğitim verilmesi, kayıp av araçlarının etkileri hakkında farkındalık yaratılarak kayıp av aracı miktarının azaltılması ile balıkçıların av aracı masraflarının azaltılması, denizel çevrenin korunması, su ürünleri stoklarının zarar görmesi önlenerek ticari avlanabilir stok miktarının artırılması hedefleniyor.
LEVREK, ÇİPURA VE KALKAN ÜRETİMİ:
2014’te 4 milyon adet yavru levrek, 3 milyon adet yavru çipura, 4 bin adet kalkan bağlı yavru üretimi hedefleniyor.
GÖLETLERDE BALIK ÜRETİMİ
Atıl durumda bulunan göletlerimizin üretime kazandırılmasıyla ülke ve yöre insanına ekonomik katkı ve istihdam sağlanması, yörede yaşayanların refah seviyesinin yükseltilmesi amacıyla göletlerde su ürünleri yetiştiriciliğinin yapılması sağlandı. 2013’te 3 milyon 500 bin adet balık yavrusu ile balıklandırma yapılması planlanmıştır. 2014’te içsu kaynaklarında yaklaşık 4 milyon adet sazan yavrusu ile balıklandırma yapılacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.10.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle