Artvin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü vatandaşları Kurban alımı sırasında nelere dikkat etmeleri konusunda uyardı. Müdürlük tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Yaklaşan Kurban Bayramında dini vecibelerini yerine getirmek üzere Kurban satın alıp kesecek olan vatandaşlarımızın öncelikle, kurban olarak satın alacağı hayvanın İslami usullere göre yaş, tür ve ırk yönünden Kurban olarak kesilip kesilemeyeceğine baktıktan sonra, hayvanla alakalı belge kontrolü ve sağlık taraması yapılmalıdır.
1-Belge kontrolü: Satın alınacak kurbanlık hayvan Pazar yerinden alınıyorsa;
a-) Büyük baş hayvanlarda: Kulaklar küpeli olmalı, İl içerisinden geliyorsa hayvana ait pasaporta bakılmalı, başka bir İlden geliyorsa bunlara ilave olarak Veteriner Sağlık Raporuna bakılmalıdır.
b-) Küçükbaş hayvanlarda: Kulaklar küpeli olmalı, İl içerisinden geliyorsa hayvanlara ait nakil belgesine bakılmalı, başka bir İlden geliyorsa bunlara ilave olarak Veteriner Sağlık Raporuna bakılmalıdır.
2- Sağlık Taraması: Kurban olarak satın alınacak hayvanın;
a-) Fiziksel bir kusuru olmamalı (Bir veya iki gözü kör, memesi kör veya kesik, bacağı kırık, boynuzu kökünden kırık, bir veya iki kulağı dipten kesik v. b)
b-) Genel görünümü sağlıklı, bakışları canlı olmalıdır.
c-) Tüyleri yatkın, kulakları asık olmamalı,
ç-) Yem ve sudan kesilmemiş, geviş getiriyor olmalı,
d-) Ciltte yara, bere olmamalı,
e-) Hayvan rahat olmalı, gergin, kasılmış olmamalı ve sallantılı yürüyüş olmamalı,
g-) Hayvan yere rahatça yatıp kalkmalı, yatıp ve kalkmada zorluk çekmemeli,
ğ-) Tüyler parlak, düzgün ve yatık olmalı,
h-) Hayvan duyusal hislere duyarlı olmalıdır.
I-) Çok zayıf ve kaşektik olmamalı,
i-) Gebe ve yeni doğmuş olmamalı,
k- Yüksek ateşli, salya ve gözde akıntısı, pis kokulu ishali, öksürüğü ve nefes darlığı olmamalı,
l-)Dişlerin çoğu dökülmemiş olmalı, dişsiz olmamalı,
m-) Çevreye karşı aşırı tepkili, deli veya çok duyarsız olan hayvanları kurban olarak satın alınmamalı,
m-) Bölgemiz ve Ülkemiz hayvancılığı açısından da, genç ve damızlık vasıflarına uygun dişi düvelerin ve dişi tokluların satın alınmaması ve kesilmemesine de vatandaşlık görevi olarak duyarlılık gösterilmelidir.
Bunların yanında şüphe edilen bir durumda en yakın veteriner hekime müracaat edilerek detaylı bilgiler alınmalıdır. Kesimden sonrada, şüphe edilen bir durum olursa mutlaka bir veteriner hekime başvurulmalıdır.
Kurbanlık olarak kesilen hayvanların kulak numaraları bayram sonrasında İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine mutlaka bildirilmelidir.
Bu vesile ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak şimdiden herkesin Kurban Bayramını kutlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler dileriz”.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.09.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle