Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılığı Müdürü Dursun Okur Artvin’de 2016 yılında Veteriner Bilgi Sistemine kayıtlı büyükbaş hayvan sayısının 55 bin 280, küçükbaş hayvan sayısının da 114 bin 993 olduğu söyledi.
Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılığı Müdürü Dursun Okur basın mensuplarına yaptığı açıklamada Artvin’de 2012 yılında 69 bin 97 olan büyükbaş hayvan sayısının 2016 yılı sonu itibariyle 55 bin 280 gerilediğini, küçükbaş hayvan sayısının ise 73 bin 320’den 114 bin 993’e yükseldiğini kaydetti.
Artvin’de hayvancılığın geleneksel usullerle aile işletmeciliği şeklinde yapıldığını kaydeden Okur, “Büyük ticari işletmeler ilimizde yok. Artvin’de yayla kültürü hakimdir. Hemen hemen her köyün bir yaylası vardır. 2016 Aralık ayı sonu itibariyle hazırlanan verilere göre Artvin’de 55 bin 280 büyük baş hayvan mevcut. 16 bin 194 hayvanla en fazla büyükbaş hayvana sahip ilçemiz Şavşat, Arhavi’de bin 591 büyük baş hayvanla en az büyükbaş hayvana sahip ilçe konumunda. Küçükbaş hayvan varlığında da Ardanuç 46 bin 43 hayvan sayısı ilk sırada yer alırken Murgul 336 küçükbaş hayvan sayısı ile en az küçükbaş hayvanın olduğu ilçemizdir. Diğer ilçelerle birlikte toplamda küçükbaş hayvan sayımız 114 bin 993 ” dedi.
Artvin’in küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısı bakımında Türkiye ortalamasının altında olduğunu kaydeden Okur bu sayıyı Türkiye ortalamasının üstüne çıkarmak için çalışacaklarını söyledi.
Okur değişik programlar kapsamında hayvan üreticilerine destek verdiklerini belirterek "DOKAP hayvancılık projeleri kapsamında 2015-2016 yılında 40 yatırımcıya ahır, 1 yatırımcıya ağıl için destek sağlanmıştır. 91 işletmeye damızlık boğa alımı yapılmış. 44 işletmeye de 283 adet damızlık koç dağıtımı yapılmıştır. Ahır ve ağıl yapım hibe oranı yüzde 50, damızlık hayvan alımında hibe oranı yüzde 80’dir. Bu ödemeler kapsamında 10 milyon 450 bin lira ödenmiş, 5 milyon 584 bin lirası hibe olarak karşılanmıştır. Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 8 yetiştiriciye ahır, 8 yetiştiriciye de ağıl yapımı için destek sağlanmıştır” dedi.
Okur son olarak genç çiftçi projesi kapsamında 84 yetiştiriciye 504 adet kişi başı 6 adet olmak üzere damızlık düve dağıtımı yapıldığını dile getirdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.03.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle