Son günlerde Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa İlçelerinde gözüken halk arasında bilinen adıyla Sığırlarda Çiçek Hastalığı yani LSD (Sığırların Nodüler Ekzantemi) Hastalığı ile ilgili olarak Arhavi, Kemalpaşa ve en son Hopa İlçesinde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. .
Toplantılara mülki idare amirleri, Müdürlük personelleri, köy muhtarları ve yetiştiriciler katılarak hastalık hakkında genel bilgilerden sonra mücadele yöntemleri hakkında bilgilendirme yapıldı. .
Konuyla ilgili slayt gösterisi yapılarak, LSD hastalığı (Sığırların Nodüler Ekzantemi) ile mücadele çalışmaları kapsamında, sağlıklı hayvanların aşılanması programının tamamlandığını, bugüne kadar tespit edilen veya ihbar edilen hasta hayvanların toplandığını, hastalıkla mücadele kapsamında işletmelerde bazı dezenfekteler yapıldığını hayvan sahiplerinin ahır, ahır çevresi, samanlık gibi ortamların sönmemiş kireç, dezenfektan madde veya çamaşır suyu kullanarak dezenfekte etmeleri, sığır cinsi hayvanları kesinlikle ahır bölgesinden uzaklaştırmamaları, şüphe görülen hayvanları, görevliler gelene kadar sağlıklı hayvanlardan ayırmaları gerektiğinin altı çizildi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mikail Kaya'nın vermiş olduğu bilgide "Bu hastalığın ülkemizde ilk kez 2013 yılında Kahramanmaraş'ta ortaya çıktığını, yalnızca sığırlarda görülen bir hastalık olduğunu, başka hayvanlara ve insanlara bulaşmadığını söyledi. Murgul, Borçka ve Artvin Merkez'de de ihbarlar aldıklarını ve değerlendirmek üzere numuneleri Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsüne yolladıklarını da belirtti. Sonuca göre hareket edildiğini" belirten Kaya, "itlaf edilen hayvanların komisyonca tazminat bedelleri hesaplanarak yetiştiricilerimize ödeneceğini" söyledi.
Ardından Veteriner Hakan Berk klinik belirtileriyle ilgili bilgiler verdi. "Hastalığa yakalanan hayvanlarda yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, deride nodüller, salya, gözyaşı, burun akıntısı, süt veriminde azalma gibi belirtiler” görüldüğünü belirtti.
Toplantılara katılan vatandaşların merak ettikleri sorularını cevaplayan ve ayrıca konuyla ilgili resmi olmayan açıklamalara itibar edilmemesi gerekildiğini, doğru bilgiye yalnızca İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden ulaşabileceklerini hatırlattıktan sonra şüpheli durumları acilen İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize bildirilmesi gerektiğini" söyledi.
Toplantıya katılanlara hastalıkla ilgili bilgilendirmenin olduğu liflet, broşür dağıtılarak muhtelif yerlere afiş asıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.07.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle