Atatürk Orta Okulu Konferans Salonunda gerçekleşen ve öğretmenlerin yoğun ilgi gösterdiği seminer, Şavşat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Erdoğan Çolak tarafından verildi.
Son günlerde gündemden hiç düşmeyen domuz gribiyle ilgili çok önemli bilgileri ve son gelişmeleri paylaşan Dr. Erdoğan Çolak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Topsakal’ın Domuz Gribi ile ilgili olarak personeline yönelik seminer düzenlenmesi konusunda kendilerine talepte bulunduğunu belirterek, bu konuya duyarlılıklarından dolayı İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Topsakal’a ve Atatürk Ortaokulu Müdürü Alparslan Gül ve öğretmenlerine teşekkür etti.
Konuşmasında, domuzlarda grip hastalığı yapan H1N1 virüsünün domuzdan insana ve insandan insana bulaştığına dikkat çeken Dr. Çolak, Domuz Gribi'nin ortaya çıkışına, yayılımına ve tedavisine değindi.
Dr. Çolak, domuz gribinde korunma yollarına çok dikkat edilmesi gerektiğini de belirterek, şunları söyledi; “Klinik belirtileri mevsimsel gribe benzer. Bunlar ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vücut ağrıları, halsizlik ve bitkinlik şeklinde görülür. İnsanlardaki domuz gribinin şiddeti hafiften ağıra değişebilmektedir. Ağır vakalarda solunum yetmezliği ve ölüm görülebilmektedir. İnsanlar domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan almaktadır. Ayrıca şu anki salgında insandan insana bulaşma görülmektedir.
İnsandan insana bulaşma yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır. Bu yüzden, kişisel temizliğe dikkat edilmeli, kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durulmalı, hapşırırken veya öksürürken ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, hastalığın görüldüğü yerlere gidilmemeli ve en önemlisi ellerin sıklıkla sabun ile yıkanması gerekiyor” dedi.
Soru ve cevap şeklinde devam eden seminerde Dr. Erdoğan Çolak, ayrıca hastalıkla ilgili ilçemizde çıkan vakanın buradan sonra bir tehlike oluşturmadığını ve domuz gribinden ölen şahsın eşinde ve çocuklarında olmaması da kafalarda değişik sorular yaratırken ölen şahsın vücudun da geçmişe yönelik bir durum olabileceğini vurguladı. Ölen şahsın eşinde ve çocuklarında kesinlikle hiçbir belirti olmadığı gibi en ufak bir rahatsızlıkta yaşamamaktadırlar. Ben bu şahsın çocuğu ile kendi çocuğumu aynı alanda bulundururum ve hiçbir rahatsızlıkta duymam dedi.
Gribin hava yoluyla bulaştığına işaret eden Çolak, gribin önüne geçmek için öpüşerek ve tokalaşarak selamlaşmaya bir süreliğine ara verilmesi gerektiğini kaydetti. Ellerin sık sık sabunlu suyla yıkanarak dezenfekte edilmesi gerektiğine dikkati çeken Çolak, ''Kalabalık yerlerden uzak duralım. Yüksek ateşte mutlaka doktora görünelim. Domuz gribinin belirtileri yüksek ateş, koyu iltihaplı balgam, bilinç bulanıklığı, zor nefes alma ve nefes darlığı, ishal ve kusmadır. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayalım'' dedi. Domuz gribi konusunda panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Çolak, domuz gribinin gribal enfeksiyonlar gibi bir hastalık olduğunu, özellikle okullarda bulaşmasının daha kolay olduğu için de hijyen kurallarına çok dikkat edilmesi gerekildiğini söyledi.
Atatürk Ortaokulu Müdürü Alparslan Gül’de yapılan bu bilgilendirme çalışmasından sonra Şavşat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Erdoğan Çolak’a teşekkür ederken, öğretmen arkadaşlarının duyarlılığının da kendisini memnun ettiğini belirtti.
Semineri dikkatle takip ederek Dr. Erdoğan Çolak’a sık sık sorular soran öğretmenlerde; “Bu seminer oldukça verimli oldu. Hastalığa karşı bakış açımız değişti. Bu semineri düzenleyenlere çok teşekkür ediyoruz” dediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.02.2013 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle